Niall
Kto produkuje papiery Fomopan!!! Czy są one produkowane przez FOTOIMPEX!!
A jakie wywoływacze nadają się do tych papierów!!!
Niall
Gast
Gast
Być może powinienem był zapytać, czy korzystałeś z tego papieru i jakie programy do jego obróbki wypróbowałeś i które z nich Ci się podobały!
A jakie programy Ci się nie podobały!!!
A co z Panem, Panie Boedekker? Czy korzystał Pan z niego i
jakie programy do jego obróbki Panu się podobały!!
Niall
Niall
Być może powinienem był zapytać, czy korzystałeś z tego papieru i jakie produkty do jego obróbki wypróbowałeś i które Ci się spodobały!
A jakie produkty Ci się nie podobały!!!
A jak u Ciebie, panie Boedekker? Czy korzystałeś z niego i
jakie produkty do jego obróbki Ci się podobały!!
Niall
Gast
Cześć Niall,
Często korzystałem z papierów Foma – oto moje spostrzeżenia:
Papier Fomaspeed Variant RC: świetny do podglądu zdjęć, szybki w obróbce, gdy masz dużo pracy; neutralna czerń z Tetenal Eukobrom, lekko ciepła, oliwkowo-zielona z Agfa Neutol WA; dobre, solidne czernie (nie tak dobre jak Agfa MCP – ale żaden papier nie dorównuje temu), jasne, otwarte światła (lepsze niż Ilford Multigrade); brak problemów z rozmyciem (w przeciwieństwie do Kodaka Polymax); szybszy niż ClassicArts/Forte Polywarmtone (wymaga mniejszego naświetlenia); dobrze reaguje na tonery (lepiej niż Multigrade i Polymax, ale nie tak entuzjastycznie jak Polywarmtone). Bardzo cienki spód papieru – nie nadaje się do przekazywania zdjęć z rąk do rąk, ale dobrze nadaje się do wklejania ich do albumów.
Fomatone MG (zarówno FB, jak i RC): po prostu cudowny; prawie neutralny w Eukobromie (trochę jak Agfa MCC/MCP), zdecydowanie ciepły z oliwkowo-zielonym odcieniem w NEUTOL WA; większość tego, co powiedziano o Variant, dotyczy również Fomatone MG, z wyjątkiem tego, że jest on jeszcze cieplejszy (choć nie tak ciepły jak Polywarmtone). Wersja FB podoba mi się też bardziej niż ta od ClassicArts/Forte – ta ostatnia ma znacznie grubszą podstawę papierową, która czasami jest już wygięta/wypaczona po wyjęciu z opakowania i bardzo trudno jest ją wysuszyć na płasko – Fomatone jest znacznie łatwiejszy w obsłudze, jeśli chodzi o płaskość.
Szczególnie cenię ten papier do druku lith-printowego – bardzo łatwo jest uzyskać na nim WSPANIAŁE, kolorowe rezultaty – od pomarańczowych odcieni w światłach, przez zielonkawy pas środkowy, aż po głęboką czerń w cieniach – to mój ulubiony papier lith-printowy.
Gast
Drogi Niall,
Używałem papierów Foma z A49, Bromophenem i NEUTOLem, dają one dobre wyniki. Lubię specjalny Fomabrom, jest to papier na bazie włókien o neutralnej tonacji, podobny do dawnego ORWO UNIVERSAL B lub Kentmere Bromide. Inne papiery nie sprawdzają się u mnie tak dobrze, ponieważ nie używam zbyt często papieru z powłoką plastikową i prawie nigdy papieru multigrade, ponieważ światła są lepsze w przypadku papierów gradowanych.
Niestety, papier Fomabrom nie jest już dostępny w wersji z łagodną gradacją, dlatego często używam papieru Kentmere Bromide lub Wephota Universal B.
Werner