Gast
Wielokrotnie stosowałem punkty rozłożone na całej długości filmu. W A49 i zawsze w roztworach roboczych o stężeniu 1:3, przygotowanych ze stężonego roztworu wyjściowego, do jednorazowego wywoływania.
Jakość wywołania była wprawdzie w porządku pod względem parametrów takich jak ostrość, gęstość itp., ale negatywy wykazują drobno rozłożone punkty. Dotychczas zauważyłem to tylko w przypadku roztworów, które miały ponad 6 tygodni.
A49 zawsze przygotowuję w proporcji podanej ilości wody jako koncentrat.
MirkoBoeddecker
Mattes,
kto ci wmówił, że A49 można przygotować jako koncentrat, używając połowy zalecanej ilości wody?
Czy próbowałeś kiedyś przygotować roztwór zgodnie z instrukcją?
Jeśli bowiem np. część A nie została całkowicie rozpuszczona przed dodaniem części B, pozostają nierozpuszczalne resztki, które właśnie mogą być przyczyną tego problemu.
Jak przechowujesz swój roztwór podstawowy?
W szklanych butelkach z dodatkiem Protectanu czy w plastikowych pojemnikach?
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Witam,
Pan Boeddecker ma całkowitą rację, poza tym w instrukcji wyraźnie napisano, że A49 zachowuje trwałość przez cztery tygodnie, a nie przez 6 tygodni lub dłużej.
Niektóre podręczniki specjalistyczne zalecają nawet, aby nie używać preparatu dłużej niż dwa tygodnie; szkoda, ale zrozumiałe jest, że obecnie nie opłaca się już oferować A49 w opakowaniach o pojemności 300 cm³.
Werner
Gast
Cześć!
Od kilku miesięcy z powodzeniem używam A49. Jednak starsze preparaty (przechowywane w szklanych butelkach) mają na ściankach butelek brązowawe osady – wydaje mi się, że mogą one uszkodzić emulsję (-> plamki), więc w razie czego po prostu bym to przefiltrował (filtr do kawy).
Roman