Gast
Z przerażeniem przeczytałem, że teraz zlecacie transport swoich paczek firmie UPS. Czy za dodatkową opłatą można nadal korzystać ze starych, dobrych usług pocztowych? Mam same złe doświadczenia z UPS. W razie nieobecności nie zostawiają awiz, a po dwóch próbach (co jest logiczne!) paczkę trzeba odebrać w oddziale oddalonym o 20 km. To trochę irytujące. A DHL przecież też dostarcza w ciągu 1–2 dni, prawda?
Pozdrawiam
Roland
cfb_de
To prawda, to jest wada UPS. Bardziej odpowiada mi GLS: można tam złożyć coś w rodzaju „pełnomocnictwa ogólnego”, dzięki czemu w razie nieobecności przesyłka jest automatycznie dostarczana do sąsiada.
I nie powinny być droższe niż UPS (poczta jest niestety obecnie dla przedsiębiorców nie do przyjęcia ze względu na wysokie ceny).
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
>> Niestety, obecnie usługi pocztowe są dla przedsiębiorców nie do przyjęcia ze względu na wysokie koszty
Właśnie o to niestety chodzi. Dlatego byłoby miło, gdyby za dodatkową opłatą można było skorzystać z usług DHL. Bo w moim przypadku przejechanie 20 km (w obie strony 40 km, w zależności od ruchu nawet 1,5 godziny) nie opłaca się. A na poczcie mogę odebrać przesyłkę wygodnie w godzinach od 9:00 do 20:00, nawet w soboty.
MirkoBoeddecker
Roland,
Możesz śledzić swoją przesyłkę w systemie UPS online.
Jeśli podasz nam swój adres e-mail, możemy również zorganizować, abyś był informowany o każdym etapie podróży swojej przesyłki i sam mógł wybrać dzień dostawy (przez internet).
Poczta podniosła nam ceny krajowe o prawie 80%, a ceny za przesyłki do Austrii, Holandii itp. o 500%.
Staliśmy przed decyzją o całkowitym zaprzestaniu wysyłek na terenie Europy lub o zmianie dostawcy.
Niestety w takiej sytuacji pozostaje nam tylko wybór „wszystko albo nic”, ponieważ oczywiście nie będziemy płacić cen katalogowych w UPS (wcześniej nie robiliśmy tego również w poczcie, ale jacyś sprytni menedżerowie z korporacji ogólnie zabronili pracownikom od kwietnia 2004 r. negocjowania specjalnych warunków dla nadawców mniejszych niż Quelle...).
Ponadto poczta w najbliższym czasie rezygnuje z odbioru przesyłek w okienkach (przynajmniej tak nam poinformowano w zeszłym roku).
Tutaj, w Berlinie, wiele urzędów pocztowych zostało już przekształconych w oddziały McPaper bez punktu odbioru paczek.
Musimy teraz jeździć aż do dzielnicy Wedding, aby odebrać paczki i przesyłki poleconych, mimo że tuż przy Rosenthaler Platz znajduje się oddział poczty – przepraszam, McPaper...
Jak dotąd nie wróciła ani jedna paczka UPS.
Paczki pocztowe bez zawiadomienia o doręczeniu również nie były rzadkością... :(
Myślę, że dzięki nowej możliwości samodzielnego śledzenia przesyłek przez klientów wszystko będzie działało lepiej niż wcześniej.
Możemy również zgłaszać konkretne problemy (np. brak karty) za pośrednictwem naszego przedstawiciela UPS. Jeśli naprawdę pojawią się komplikacje, takie jak niedostarczenie paczek lub ich trafienie do punktu odbioru bez próby doręczenia: prosimy o zgłoszenie do nas, a my zadbamy o to, aby to się nie powtórzyło.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Mirko, dziękuję za wyjaśnienie.
> Jeśli podasz nam swój adres e-mail, możemy zadbać o to, abyś był informowany o każdym etapie przesyłki i sam mógł wybrać dzień dostawy (przez internet).
Właśnie zajrzałem na stronę UPS i nigdzie nie znalazłem informacji o dniach dostaw ani o możliwych godzinach. Też niedawno się tu przeprowadziłem i nie wiem, gdzie jest lokalizacja punktu odbioru. Wysłałem właśnie e-mail do UPS i jestem ciekawy, czy dostanę odpowiedź. Sobota raczej nie wchodzi w grę, prawda?
> Przesyłki pocztowe bez awizo naprawdę nie były rzadkością...
To oczywiście prawda. Zdarzało się też, że awizo pojawiało się w skrzynce pocztowej dopiero kilka dni później, bo nie można było do niej dotrzeć (patrz poniżej).
Szkoda, że nie dajesz swoim klientom możliwości wyboru opcji DHL (jak np. Phototec w Hattingen). Dla osoby samotnej, takiej jak ja, która pracuje od 7:30 do zazwyczaj 18:00 i nie chce zapraszać po kolei sąsiadów, aby odebrali przesyłkę, a do tego mieszka w domu, gdzie skrzynki pocztowe znajdują się za zamkniętymi drzwiami wejściowymi, przez co są niedostępne dla UPS, GLS i DPD, i dlatego zazwyczaj nie otrzymuje kartki z powiadomieniem, pozostaje tylko pojechać do punktu odbioru (w jakich godzinach?). Pozostają więc tylko alternatywy: ożenić się, zostawić żonę w domu lub kupować gdzie indziej.
Naprawdę szkoda.
Pozdrawiam, Roland.
MirkoBoeddecker
Roland,
kluczowe zdanie brzmi: Poczta również rezygnuje z możliwości odbioru paczek w okienku.
W przypadku UPS dostawa w sobotę jest możliwa – jednak za dodatkową opłatą.
Nie możesz śledzić przesyłki, jeśli nie wysłaliśmy jej do Ciebie. Jednak dzięki kodowi można sprawdzić status paczki zarówno telefonicznie, jak i przez Internet przez całą dobę oraz zlecić dostawę do sąsiadów itp. lub o określonej godzinie.
W związku z tym karta paczki jest właściwie zbędna.
Jutro poruszę w UPS kwestię dostaw w soboty.
Jeśli udałoby się, aby Twoje paczki były dostarczane wyłącznie w soboty – czy to by pomogło?
Pozdrawiam
Mirko
PS Poczta pobiera 7,50 € za odbiór paczki od klientów biznesowych. Teraz możemy co najwyżej pójść do okienka i nakleić na nią znaczek Freeway. Problem w tym, że najbliższy oddział pocztowy z okienkiem paczkowym znajduje się 35 minut jazdy stąd i nigdzie nie ma tam miejsc parkingowych.
Gast
Powiedz mi, Roland,
czy nie masz możliwości, żeby zamówione rzeczy zostały wysłane do Twojej pracy?
W firmie, w której pracuję, to działa znakomicie... nawet DHL nagle stał się całkiem niezawodny. Czy to może przez nazwę firmy w adresie? :(
Pozdrawiam
Carsten M.
Gast
Witam,
nigdy nie sądziłem, że to powiem, ale chciałbym, żeby powróciła Deutsche Bundespost.
W sumie wszystko miało stać się szybsze, lepsze i tańsze, ale nie stało się tańsze, prawie nie stało się szybsze, a na pewno nie stało się lepsze; państwo nadal wypłaca ogromne dotacje.
Stało się tak, że zamknięto niezliczone urzędy pocztowe, jest coraz mniej skrzynek pocztowych, a listonosze nie noszą już nawet eleganckich mundurów (szczególnie ważne!!! to była najlepsza rzecz w całej poczcie federalnej).
Dobrze, że nie jestem uzależniony od zamówień (w FOTOIMPEX), tylko nie zamykajcie tego sklepu!
Werner
MirkoBoeddecker
Cześć Werner,
nie martw się – nie zamykamy sklepu :(
Nie rezygnujemy też oczywiście z wysyłek. Dobrze przemyśleliśmy sprawę z UPS – negocjowaliśmy przez prawie trzy miesiące, porównywaliśmy oferty, a potem świadomie NIE wybraliśmy najtańszego dostawcy, tylko tego, który oferował najlepszy produkt pod każdym względem.
UPS dostarcza przesyłki na uczciwych warunkach w całej Europie i na warunkach porównywalnych do DHL w Niemczech, ale szybciej i z lepszą możliwością śledzenia.
Ponadto opłata za przesyłkę za pobraniem trafia na konto natychmiast, a nie dopiero po tygodniach, jak w przypadku poczty.
Jeśli chodzi o uniformy, to pracownicy UPS są, moim zdaniem, znacznie bardziej eleganccy niż ci w nowych koszulkach polo DHL w kolorze cytrynowożółtym :P
Jednak: stare ceny na poczcie i gwarantowany odbiór w okienku również w przyszłości – a my natychmiast wrócimy do nich!
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Witam,
Gast
Cześć,
to była tylko wpadka, oczywiście cieszę się, że nadal będę mógł robić zakupy w tym sklepie.
Jeszcze tylko krótko: to z mundurami nie było oczywiście do końca na poważnie, choć mundury poczty federalnej z lat 50. w ostatnich dniach przed prywatyzacją rzeczywiście budziły urocze sentymentalne wspomnienia.
Werner
Gast
Cześć,
dopiero teraz to zauważyłem, ale chyba się nie zrozumieliśmy. Nie chodziło mi o to, żebyście znowu korzystali z usług tej katastrofalnej firmy Deutsche Post, tylko że chętnie wróciłbym do naszej starej „Deutsche Bundespost”, takiej jaka była przed prywatyzacją.
Stara poczta już wtedy nie była zbyt przyjazna dla klientów, ale odkąd jest prywatna, to jeszcze bardziej się pogorszyło.
Werner
Gast
Mirko, jeśli sobota wchodzi w grę i można to wybrać na stronie internetowej, a potem to faktycznie działa, to przynajmniej coś. Oczywiście rozumiem, że dla was też nie do przyjęcia jest jechać 45 minut po paczkę, a potem jeszcze zapłacić znacznie więcej. To po prostu zależy od każdego. U mnie natomiast główna poczta znajduje się tuż za rogiem, 3 minuty spacerem, ale UPS jest niedopuszczalnie daleko. Napisałem zresztą do UPS z pytaniem, w którym oddziale muszę odebrać przesyłkę, jeśli dostawa nie dojdzie do skutku. Z tego co wiem, 15 km stąd, ok. 30 minut jazdy, ale to niepotwierdzone. Na stronie internetowej nie ma tej informacji. Po kilku godzinach dostałem informację, gdzie w szerokim promieniu mogę nadać paczki, które chcę wysłać, ale wcale nie chciałem tej informacji, bo bez problemu znalazłbym ją na stronie. Na ponowne zapytanie do tej pory nie odpowiedzieli. Problem z UPS, DHL, GLS i innymi firmami tego typu polega na tym, że interesują ich tylko duzi klienci (w tym przypadku Ty, Mirko ;-), a prywatny odbiorca końcowy może się martwić, gdzie się podzieje.
Trzymam za Was kciuki, żebyście kiedyś otworzyli oddział na zachodzie kraju, z osobistych powodów proponowałbym Kön ;-).
@Carsten: też już o tym myślałem, ale w klinice to trochę głupie: „Hej, ktoś z UPS do ciebie” – „Nie da się, właśnie reanimujemy” ;-). Poza tym u nas panuje totalny chaos, a portiernia rzadko jest obsadzona.
Na razie.
Roland
cfb_de
Roland,
Powinieneś przenieść się do jednego z tych dochodowych, dobrych szpitali kościelnych. U mojej dziewczyny (pielęgniarki w takiej placówce tutaj w S am N) nie ma żadnego problemu z tym, żeby każda paczka była odbierana w punkcie pocztowym. Oddział jest powiadamiany, że coś przyszło, a ona odbiera to stamtąd przy najbliższym dogodnym zakończeniu zmiany.
UPS, poczta, GLS – to nie ma znaczenia. Również ich kurierzy nie wykonują resuscytacji, nie mają czego szukać przy pacjentach.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz (sąsiad, któremu zlecono odbiór przesyłek. Po trzech pouczeniach działa to również w przypadku UPS.)
Urnes
Cześć wszystkim,
mogę tylko powiedzieć, że przynajmniej u nas UPS i inne prywatne firmy kurierskie dostarczają przesyłki, a w razie potrzeby zostawiają je nawet u naszych sąsiadów. O poczcie nie można tego powiedzieć, a zdarzały się już przypadki, w których przesyłki po prostu nie zostały dostarczone i trzeba było naprawdę się o nie ubiegać. DHL nie dostarcza już do nas przesyłek, robi to znowu nasz i tak już powolny listonosz, a to, że ma teraz samochód służbowy, nic nie zmieniło.
Powiedziałbym więc: „Co dla jednego radość, dla drugiego smutek”.
Pozdrawiam, Sven.
Gast
Franz, dzięki za wskazówkę (poczta, a nie budynek kościelny, tam mnie nie chcą, bo nie jestem ochrzczony ;-).
Po kilku nieprzyjemnych doświadczeniach z prywatnymi firmami kurierskimi jestem teraz ostrożny. Najlepsza sytuacja miała miejsce jakiś czas temu, kiedy przesyłkę wręczono komuś w budynku, a ta osoba podpisała się nieczytelnie, ale najwyraźniej moim nazwiskiem. Nie udało się ustalić, kto odebrał paczkę, a nadawcy trzeba to najpierw wyjaśnić, gdy ten dupek z UPS uparcie twierdzi, że mi ją przekazał.
MirkoBoeddecker
No więc......
Kurier UPS właśnie tu był.
Istnieją następujące rozwiązania:
1) Możecie wydać pełnomocnictwo dla konkretnego odbiorcy (np. sąsiada, któremu ufacie). Przesyłka może być wtedy przekazana tylko tej osobie, a jej nazwisko zostanie czytelnie wpisane do systemu komputerowego UPS; na stronie internetowej będziecie mogli sprawdzić, u kogo znajduje się paczka.
2) Możecie zezwolić UPS na POZOSTAWIENIE paczki w garażu lub przed drzwiami (każdy musi sam ocenić, czy w jego okolicy jest to bezpieczne).
3) Dostawa do pracy – nie ma problemu, po prostu podajcie nam adres dostawy.
4) Dostawa w sobotę, ale jest to możliwe tylko w ramach usługi Express Plus i kosztuje od 25 EUR za paczkę.
5) Jeśli żadna z powyższych opcji nie zadziała, spróbujemy skorzystać z naklejki pocztowej Freeway. Wtedy poczta sama odbierze paczkę. Na pewno kosztuje to mniej niż dostawa w sobotę. Prosimy jednak zawsze o wcześniejsze powiadomienie i nie gniewajcie się, jeśli najpierw musimy pojechać na pocztę, aby kupić naklejki, przez co wszystko zaczyna się dzień później.
Pozdrawiamy,
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Punkt 2) wbrew wszelkim zapewnieniom ze strony UPS działa tylko w ograniczonym zakresie. To od kuriera zależy, czy chce wziąć na siebie odpowiedzialność (ponosi on bowiem odpowiedzialność wobec UPS za takie działanie!). Bardzo niewielu kurierów chce to robić.
Punkt 1) wymaga pewnego wyjaśnienia i kilku telefonów do UPS, zanim zacznie działać. U mnie udało się dopiero za trzecim razem.
Punkt 3) nie wchodzi w grę w wielu firmach. Na przykład u mnie nie dostanę niczego bez zamówienia z centrum dystrybucji (i bez przepustki materiałowej też nic nie wyjedzie).
Punkt 4) jest moim zdaniem nie do przyjęcia, bo jest zbyt drogi.
Punkt 5) to świetna usługa z waszej strony!
Pozdrawiam,
Franz
MirkoBoeddecker
Cześć Franz,
nasz przedstawiciel UPS jest w tej kwestii bardziej optymistyczny niż ty.
Otrzymamy gotowe formularze zwolnienia z odpowiedzialności w przypadku dostawy pod bramę garażową (wobec kuriera) oraz pełnomocnictwa na dostawę do sąsiada. Będziecie mogli je pobrać z naszej strony internetowej i przesłać faksem do UPS.
W razie problemów pomoże nasz kontakt.
Pozdrawiam
Mirko
PS: Kurier właśnie tu był i powiedział, że będzie tu od czasu do czasu zaglądał, czy nie ma czegoś do zabrania ;-)
Gast
Mirko, na początek dziękuję, bo naprawdę cenię to, że u was czuję się dobrze, nawet z moimi drobnymi problemami.
Widzę więc jednak szansę, by od czasu do czasu wykorzystać film Efke, bo całkiem mi się podoba ;-).
Ale co do punktu „4) Dostawa w sobotę, ale to możliwe tylko w ramach usługi Express Plus i kosztuje od 25 € za paczkę”, to muszę się uśmiechnąć. Za taką kwotę można już prawie samemu polecieć do Berlina.
Roland