Gast
Ahoj všichni,
má někdo zkušenosti se starou (bílou) směšovací hlavou Meochrom pro Opemus 5? Rád bych ji použil pro zvětšeniny na multigrade papír. Tabulky s nastavením filtrů se sice dají najít v hojném množství, ale některé z nich jdou až do hodnoty „200“, zatímco stupnice na Meochromu zřejmě končí u „150“.
Funguje to i tak, třeba pro gradace 4–5, nebo je to spíše špatná alternativa k zasouvacím filtrům?
Bernd
Gast
Ahoj!
Nemám model Meochrom, ale novější Color 3, který jde až do 200 – ale ani s ním není u některých papírů možné dosáhnout stupně 5, proto jsem si nechal své filtry MG a v případě potřeby nasadím filtr 5 před objektiv...
Roman
Gast
Pokud má váš zvětšovací přístroj zásuvku na filtry, můžete
do ní vložit další filtry!
Jelikož se nachází nad objektivem, nemusí být jejich kvalita tak přesná jako
u filtrů pod objektivem!
Niall
Gast
Nialle,
jakmile vyměníš hlavu kondenzátoru (která má zásuvku) za barevnou hlavu, zásuvka na filtr zmizí (u přístrojů Meopta je zabudovaná přímo do hlavy kondenzátoru).
Jedinými zvětšovacími přístroji, které mají současně barevnou hlavu i zásuvku, jsou modely Kaiser VCP (alespoň já žádné jiné neznám).
Roman
Gast
Ahoj Romane,
to tak nemůžu nechat: Můj Opemus-5 má namontovaný modul Meochrom. A díky tomu zůstávají kondenzor i zásuvka s filtry zachovány. Osvětlení zajišťuje Ulbrichtova koule umístěná na kondenzoru.
Kaiser není sám :-)
S pozdravem,
Franz (který se sem z práce nemůže přihlásit)
Gast
Vážně? Z mého Opemus 6 jsem usoudil, že jde o Op. 5, který vypadá opravdu velmi podobně... Takhle se člověk může splet!
Color 3 každopádně na kondenzátor z Op. 6 nepasuje.
Gast
Obávám se, že s tebou v tomhle nesouhlasím, Romane. Mám
Axomat 4A a Opemus 5 a oba mají zásuvku na filtry!!
Je hned nad kondenzorem!!
Když sundáš světelnou komoru, zásuvka na filtry zůstane u kondenzoru!
Jak jsem již řekl, mám Axomat 4A s barevnou hlavou Meopta!!
Je to opravdu velmi pěkné!
A dělá to dobré fotografie!!
Niall
cfb_de
Ahoj Nialle,
Opemus-5 a -6 se liší konstrukcí. Proto se moderní Color-3/-4 na tyto starší modely nehodí. Pokud k Opemus-5 (tomu starému od Meochromu) přidáš barevnou hlavu, zachováš si jak kondenzor, tak zásuvku na filtry. U Opemus-6 je to jinak.
Tam ztratíš jak kondenzor, tak zásuvku na filtry a nahradíš je barevnou hlavou a polystyrenovými krabičkami, abys získal nepřímé světlo.
Nechal jsem si svůj starý Opemus-5 (koupený od Mirka ;-) a pořídil jsem k němu barevnou hlavu Meochrom (mnohokrát děkuji Manfredovi z eBay/phototec-boards). Jen jsem k němu přidal trochu kovu (aby se dal připevnit jako jakýsi „obrácený stativ“), abych zajistil stabilitu. Teď můžu používat jak zásuvku na filtry, tak barevnou hlavu. Starý Meochrom sám o sobě nedosáhne stupně 5. Potřebuju další filtrování, a tedy zásuvku na filtry (nebo svou starou dobrou „metodu zbavit se červeného filtru“, kdy je umístím pod objektiv.
S pozdravem,
Franz
Gast
....Kolik jsi zaplatil za barevnou hlavu!!
A používáš často stupeň 5!!!
Niall
cfb_de
Gast
...Já jsem si ho taky koupil na eBayi!!
Sehnal jsem ho spolu se standardem Opemus 2 za 40 eur!!
Pak jsem si pořídil Axomat 4A za 10 eur
a nasadil na něj barevnou hlavici!
Málem jsem si jeden koupil od Mirka, ale nakonec jsem ho sehnal na eBayi levněji!!
Niall