Gast
Witam wszystkich,
czy ktoś ma doświadczenie ze starą (białą) głowicą mieszającą kolory meochrome do drukarki Opemus 5? Chciałbym jej używać do odbitek na papierze multigrade. Tabele z ustawieniami filtrów można znaleźć w wystarczającej ilości, jednak niektóre z nich sięgają wartości „200”, podczas gdy skala na meochrome najwyraźniej sięga tylko do „150”.
Czy mimo to da się to zrobić, również dla gradacji 4-5, czy jest to raczej kiepska alternatywa dla filtrów wsuwanych?
Bernd
Gast
Cześć!
Nie mam modelu Meochrom, tylko nowszy Color 3, który ma zakres do 200 – ale nawet z nim na niektórych rodzajach papieru nie da się osiągnąć stopnia 5, dlatego zatrzymałem swoje filtry MG i w razie potrzeby zakładam filtr nr 5 przed obiektyw...
Roman
Gast
Jeśli Twój powiększalnik (Vergrobrerer) ma szufladę na filtry,
możesz włożyć do niej dodatkowe filtry!
Ponieważ znajduje się ona nad obiektywem, jakość filtrów nie musi być tak wysoka, jak
w przypadku filtrów umieszczonych pod obiektywem!
Niall
Gast
Niall,
gdy wymienisz głowicę kondensora (wyposażoną w szufladę) na głowicę kolorową, szuflada na filtr zniknie (w modelach Meopta jest ona wbudowana w głowicę kondensora).
Jedynymi powiększalnikami, które mają jednocześnie zarówno głowicę kolorową, jak i szufladę, są modele Kaiser VCP (przynajmniej nie znam żadnych innych).
Roman
Gast
Cześć Roman,
Nie mogę tego tak zostawić: mój Opemus-5 ma zamontowany moduł Meochrom. Dzięki temu zachowuje się kondensor i szufladę filtrów. Oświetlenie zapewnia kula Ulbrichta umieszczona nad kondensorem.
Kaiser nie jest sam :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz (który nie może się tu zalogować z pracy)
Gast
Naprawdę? Myślałem, że to model Op. 5, bo wygląda bardzo podobnie do mojego Opemus 6... Jakże łatwo się pomylić!
W każdym razie Color 3 nie pasuje do mikrofonu pojemnościowego z modelu Op. 6.
Gast
Obawiam się, że muszę się z tobą nie zgodzić, Roman. Mam
Axomat 4A i Opemus 5, i oba mają szufladkę na filtry!!
Znajduje się tuż nad kondensorem!!
Kiedy zdejmujesz komorę świetlną, szufladka na filtry pozostaje przy kondensorze!
Jak już wspomniałem, mam model Axomat 4A z głowicą kolorową Meopta!!
Jest naprawdę świetny!
I robi dobre zdjęcia!!
Niall
cfb_de
Cześć Niall,
Modele Opemus-5 i -6 różnią się konstrukcją. Dlatego nowoczesne modele Color-3/-4 nie pasują do tych starszych modeli. Jeśli zamontujesz głowicę kolorową w Opemus-5 (tę starą Meochrom), zachowasz zarówno kondensor, jak i szufladę na filtry. W przypadku Opemus-6 jest inaczej.
W tym przypadku utracisz zarówno kondensor, jak i szufladę na filtry, zastępując je głowicą kolorową i pudełkami ze styropianu, aby uzyskać światło pośrednie.
Zachowałem swój stary model Opemus-5 (zakupiony od Mirko;-) i nabyłem do niego głowicę kolorową Meochrom (serdeczne podziękowania dla Manfreda z serwisów eBay/phototec-boards). Wystarczyło tylko dodać do niego trochę metalu (tworząc coś w rodzaju „odwróconego statywu”), aby uzyskać stabilność. Teraz mogę korzystać zarówno z szuflady na filtry, jak i głowicy kolorowej. Stary Meochrom sam w sobie nie osiąga stopnia 5. Potrzebuję dodatkowego filtrowania, a tym samym szuflady na filtry (lub mojej starej, dobrej „metody pozbywania się czerwonego filtra”, polegającej na umieszczeniu ich pod obiektywem.
Pozdrawiam,
Franz
Gast
....Ile zapłaciłeś za głowicę kolorową!!
I czy często używasz stopnia 5!!!
Niall
cfb_de
Gast
...Ja też kupiłem swój na eBayu!!
Kupiłem go w zestawie z Opemus 2 Standard za 40 euro!!
Potem kupiłem Axomat 4A za 10 euro
i założyłem na niego kolorową głowicę!
Prawie kupiłem jeden od Mirko, ale znalazłem go na eBayu za mniej!!
Niall