Gast
Ahoj kluci,
abych to hned řekl na rovinu, opálovou lampu s kondenzátorem už mám.
Hledám skutečný bodový světelný zdroj pro svůj Durst 138.
Důvodem je zrnitost na fotografii, která jí dodává zcela jedinečnou kvalitu.
Momentálně mám testovací sestavu s LED diodami Limiled Luxeon V v královské modré a zelené barvě (přes kondenzátory Durst), přičemž modrá již poskytuje vynikající výsledky (to s tou jedinečnou kvalitou tedy není jen moje „představa“, ale je to prokazatelné. Např. zvětšení Minoxem cca 20x na formát 18x24 konečně nevytváří z filmu Effke 25 A49 žádnou „bezzrnkovou ostrou“ kaši, ale téměř rastrový efekt).
Problém je v tom, že to jde jen s modrou, tedy tvrdou barvou, protože zelené LED diody jsou umístěny po obvodu a jsou mnohem tmavší (resp. méně účinné, asi o 6 clonových stupňů, i přes poměr 2:1).
Hledám tedy světelný zdroj, který je podobně malý (max. 2x2 mm svítící plocha), ale poskytuje také dostatek zeleného světla (pokud to bude nutné, tak se to zase filtruje), protože jsem si mezitím na papíry s variabilním kontrastem tak zvykl, že se jich už nechci vzdát.
Rád uvítám i zkušenosti s DIY řešeními.
S pozdravem
Martin
dl8ram
Ahoj Maxi,
pokud stále čekáš na odpověď.
Společnost Osram nabízí LED diody, které v jednom pouzdře kombinují tři základní barvy.
Díky regulaci intenzity světla s nimi můžeš pokrýt celé spektrum.
S pozdravem
Alois
Wolfgg
Zkoušel už někdo, kolik práce a nákladů obnáší výměna výbojek v automobilových světlometech?
S pozdravem Wolfgang
Claudius
S tříbarevnými LED diodami, o kterých se zmiňoval Max, nelze v žádném případě pokrýt celé spektrum, ale pouze vytvářet různé poměry smíchání tří poměrně úzkopásmových barev.
To sice oklame lidské oko, které nedokáže rozeznat „smíšenou barvu“ od skutečné barvy, pro fotografický papír je to však něco úplně jiného.
dl8ram
Dobrý den,
ještě jsem to nezkoušel. Jen opakuji to, co mi řekli v Osram Semi.
S pozdravem
Alois
Claudius
Buď ti tam vykládali nesmysly, nebo se vyjádřili velmi nejasně.
LED diody jsou nenastavitelné úzkopásmové monochromatické světelné zdroje; RGB LED diody se prostě skládají ze tří takových. Tím lze dosáhnout všech možných smíšených barev, ale spektrum se stále skládá ze tří pásem, nanejvýš s kolísající amplitudou.
Světlo vyzařované „bílými“ světelnými diodami se mimochodem skládá pouze ze dvou pásem, z modrého a žlutého (nejde o smíšenou barvu, ale skutečně o spektrální barvu).
dl8ram
Ahoj Claudiusi,
v tom máš pravdu!
S pozdravem Alois
MirkoBoeddecker
Martine,
na eBayi je právě v nabídce bodový světelný zdroj značky Beseler.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Našel jsem to,
Díky za upozornění, Mirko.
S pozdravem
Martin
MirkoBoeddecker
Martine,
na něco jsem zapomněl: zeptej se prodavače na žárovku a zjisti, jestli se ještě dá sehnat.
Tyto světelné zdroje pocházejí z doby před naším narozením a spousta věcí ze 70. a 80. let dnes už nefunguje, protože žárovky už nejsou k dostání.
S pozdravem,
Mirko