Gast
Cześć chłopaki,
żeby od razu to wyjaśnić: mam lampę opalową z kondensatorem.
Szukam prawdziwego punktowego źródła światła do mojej drukarki Durst 138.
Powodem są ziarna na odbitce, które nadają jej zupełnie wyjątkową jakość.
Obecnie mam konfigurację testową z diodami LED Limiled Luxeon V w kolorze królewskiego błękitu i zieleni (przez kondensatory Durst), przy czym niebieska daje już doskonałe wyniki (więc to z tą wyjątkową jakością to nie jest jakieś „wyobrażam sobie coś takiego” gadanie, tylko fakt, który można udowodnić. Np. powiększenie ok. 20x w Minoxie na format 18x24 sprawia, że z kliszy Effke 25 A49 w końcu nie otrzymujemy już „bezziarnistej ostrości” i papki, lecz niemal efekt rastra).
Problem polega po prostu na tym, że działa to tylko z niebieskim, czyli twardym światłem, ponieważ zielone diody LED znajdują się na zewnątrz i są znacznie ciemniejsze (lub mniej skuteczne, o około 6 stopni przysłony, pomimo stosunku 2 do 1).
Szukam więc źródła światła, które jest podobnie małe (maks. powierzchnia świecąca 2x2 mm), ale dostarcza też wystarczająco dużo zielonego światła (w razie potrzeby po prostu znowu zastosuję filtr), ponieważ tak przyzwyczaiłem się już do papierów Variokontrast, że nie chcę się z nimi rozstać.
Chętnie poznam również doświadczenia z rozwiązaniami DIY.
Pozdrawiam
Martin
dl8ram
Cześć Max,
pewnie wciąż czekasz na odpowiedź.
W firmie Osram dostępne są diody LED, które w jednej obudowie łączą trzy podstawowe kolory.
Dzięki regulacji natężenia światła możesz uzyskać pełne spektrum barw.
Pozdrawiam serdecznie
Alois
Wolfgg
Czy ktoś już sprawdził, ile wysiłku i kosztów wiąże się z wyjęciem lamp wyładowczych z reflektorów samochodowych?
Pozdrawiam, Wolfgang
Claudius
Za pomocą trójkolorowych diod LED, o których wspomniał Max, nie da się w żadnym wypadku uzyskać pełnego spektrum, a jedynie różne proporcje mieszanki trzech dość wąskopasmowych kolorów.
Chociaż oszukuje to ludzkie oko, które nie potrafi odróżnić „koloru mieszanego” od prawdziwego koloru, dla papieru fotograficznego jest to zupełnie inna sprawa.
dl8ram
Witam,
Jeszcze tego nie wypróbowałem. Powtarzam tylko to, co powiedziano mi w firmie Osram Semi.
Z pozdrowieniami
Alois
Claudius
W takim razie albo cię wprowadzono w błąd, albo wyrażono się bardzo niejasno.
Diody LED to niewstępujące w regulację, wąskopasmowe, monochromatyczne źródła światła; diody LED RGB składają się po prostu z trzech takich elementów. Dzięki temu można uzyskać wszystkie możliwe kolory mieszane, ale widmo pozostaje niezmienne i składa się z trzech pasm o co najwyżej zmiennej amplitudzie.
Światło emitowane przez „białe” diody LED składa się zresztą tylko z dwóch pasm: niebieskiego i żółtego (nie chodzi o kolor mieszany, ale o rzeczywisty kolor spektralny).
dl8ram
Cześć Claudius,
masz rację, masz rację!
Pozdrawiam, Alois
MirkoBoeddecker
Martin,
na eBayu jest właśnie wystawione źródło światła punktowego marki Beseler.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Znalazłem,
Dzięki za wskazówkę, Mirko.
Pozdrawiam
Martin
MirkoBoeddecker
Martin,
o czym zapomniałem: zapytaj sprzedawcę o żarówkę i dowiedz się, czy jest jeszcze dostępna.
Te źródła światła pochodzą z czasów przed naszą erą, a wiele urządzeń z lat 70. i 80. nie działa już dzisiaj, ponieważ żarówek nie można już kupić.
Pozdrawiam,
Mirko