Gast
:ph34r: Ahoj,
nejprve dobrý večer! Jsem tu nový, ale předtím jsem se tu už trochu rozhlédl, jestli někdo neměl stejný problém. Nic jsem nenašel. V mém oblíbeném obchodě s černobílou fotografií mi doporučili jejich vlastní fórum. (Díky!)
Takže jsem postupně vyvolal 2 filmy Fomapan R 100 v chemikáliích Fomapan (přesně podle návodu, připravených na jeden film; říkal jsem si, že za tu krátkou dobu nic nezkazí) – u prvního filmu jsem neměl žádné problémy s meziobrazem (jak je popsáno jinde). To znamená, že film 1 dopadl skvěle (možná je trošku tmavší, ale to nevadí). :D
U druhého filmu se v místě meziobrazu vyskytl problém (což podle tohoto příspěvku na fóru zřejmě není problém): Moje druhá stará krabička Triplex už nemá sponu, takže se s filmem včetně plastové cívky manipuluje dost krehce. Zkrátka, místo 2x30 s svítilo na film určitě 1x240 s (halogenové bodovky, ~50 W, vzdálenost cca 2,5 m). Stalo se, co se stát muselo, film byl nakonec černý. Ale: Ve emulzích jsou 2 odstíny: hnědý a černý. Hnědá na začátku filmu a na snímcích. Černá na okraji filmu a mezi snímky. Když se dívám na film přes stranu s trážemi se zdrojem světla z mého úhlu pohledu, je vše téměř dokonalé. Jen se skrz to nedá vidět. Emulze, která by měla být pryč, resp. průhledná, nebyla odstraněna. Ta nyní odráží dopadající světlo a umožňuje mi prohlížení mých diapozitivů v „metodě dopadajícího světla“. Ach jo, kdo tu škodu má, ten ví, o čem mluvím... <_<
Jeden technik z FOTOIMPEXU se domníval, že čisticí lázeň s manganistanem draselným už asi nebyla časově ani z hlediska spotřeby v pořádku. To může být pravda, protože už neměla purpurovou barvu, ale už po prvním filmu měla nahnědlý odstín...
Nyní k mé otázce: Existuje v současném stavu (film je přece jen zafixovaný a už dávno vyschlý) ještě šance, že se ta nežádoucí emulze odreaguje? (tak, aby nedošlo k poškození obsahu filmu, zdá se, že na nosiči jsou dvě různé výrazné emulze) Pokud ano, jak? Děkuji za každý tip! (Jsem připraven film rozstříhat a připravím si zkušební kousky na experimentování)
S pozdravem Jense
PS: Chtěl jsem tento příspěvek zveřejnit v prvním fóru, ale viděl jsem zde dva příspěvky o Fomapan R 100... Tak jsem se přidal ke stádu.
MirkoBoeddecker
Jense,
přesunu tvé vlákno do obecného fóra – tam bude na lepším místě.
Mohu se jen připojit k tomu, co již odpověděl můj kolega: Bělicí lázeň je mrtvá.
Bělicí lázeň se smí připravovat vždy až těsně před použitím. Proto se také prodává v tolika malých sáčcích.
Můžeš zkusit dodatečné bělení. Proveď všechny kroky bělení znovu na zkušebním kousku látky.
Možná to vyjde. Je to ale jen odhad a ještě to nebylo vyzkoušeno.
S pozdravem
Mirko