Gast
:ph34r: Cześć,
na początek życzę miłego wieczoru! Jestem tu nowy, ale wcześniej rozejrzałem się, czy ktoś miał już podobny problem. Nic nie znalazłem. W moim zaufanym sklepie z fotografią czarno-białą polecono mi wasze forum. (Dzięki!)
Więc wywołałem dwa filmy Fomapan R 100 jeden po drugim przy użyciu chemikaliów Fomapan (dokładnie zgodnie z instrukcją, przygotowanych na jeden film; pomyślałem, że w tak krótkim czasie nic się nie zepsuje) – przy pierwszym filmie nie miałem żadnych problemów z naświetleniem pośrednim (jak opisano w innych miejscach). Czyli film 1 wyszedł wspaniale (może odrobinę za ciemno, ale to nie szkodzi). :D
W przypadku filmu drugiego pojawił się problem z naświetleniem pośrednim (co według tego wpisu na forum nie powinno być problemem): moja druga stara kaseta Triplex nie ma już w środku zacisku, przez co film wraz z plastikową rolką staje się dość kruchy w obsłudze. Krótko mówiąc, zamiast 2x30 s światło (reflektory halogenowe, ~50 W, w odległości ok. 2,5 m) padało na film przez 1x240 s. Stało się to, co musiało się stać – w końcu film był czarny. Jednak w emulsjach występują dwa odcienie: brązowy i czarny. Brązowy na początku filmu i na zdjęciach. Czarny na krawędzi filmu i między zdjęciami. Kiedy patrzę na film przez stronę z drzewem, używając źródła światła z mojej perspektywy, wszystko wygląda prawie cudownie. Tylko że nie da się przez niego przejrzeć. Emulsja, która powinna zniknąć lub być przezroczysta, nie została usunięta. Odbija ona teraz padające światło i pozwala mi oglądać moje diapozytywy w „trybie światła padającego”. Ach tak, kto ma taką usterkę, ten wie, że nie da się tego opisać... <_<
Pracownik firmy FOTOIMPEX stwierdził, że kąpiel klarująca z nadmanganianem potasu prawdopodobnie nie nadawała się już do użytku ze względu na upływ czasu lub zużycie. To całkiem możliwe, ponieważ nie miała już fioletowego koloru, a już po pierwszym filmie przybrała brązowawy odcień...
A teraz moje pytanie: czy w obecnym stanie (w końcu film jest już utrwalony i dawno wyschnięty) jest jeszcze szansa, aby usunąć tę niechcianą emulsję? (tak, aby nie uszkodzić zawartości filmu, wydaje się, że na nośniku znajdują się dwie różne, wyraźne emulsje). Jeśli tak, to w jaki sposób? Dziękuję za każdą wskazówkę! (Jestem gotów pociąć film i przygotować fragmenty do eksperymentów)
Pozdrawiam, Jense
PS: Chciałem zamieścić ten post na pierwszym forum, ale zobaczyłem tutaj dwa posty dotyczące Fomapan R 100... No cóż, instynkt stadny.
MirkoBoeddecker
Jense,
przeniosę twój wątek na forum ogólne – tam będzie na lepszym miejscu.
Mogę tylko zgodzić się z tym, co odpowiedział już mój kolega: kąpiel wybielająca się zużyła.
Kąpiel wybielająca może być przygotowywana tylko na krótko przed użyciem. Dlatego właśnie jest pakowana w tak wiele małych saszetek.
Możesz spróbować ponownego wybielania. Wykonaj ponownie wszystkie etapy procesu wybielania, zaczynając od początku, na próbnym skrawku materiału.
Być może to zadziała. Jest to jednak tylko domysł i nie zostało jeszcze przetestowane.
Pozdrawiam
Mirko