aXL
Ahoj, kolegové.
Právě mi nabídli velký stroj na vyvolávání papírových fotografií. Jelikož věřím a doufám, že brzy budu mít větší objem zakázek (na PE), vážně uvažuji o jeho koupi.
Jedná se o model Metoform 60, který je, pokud vím, určený pro RA-4, nebo alespoň byl.
Na co si musím dát pozor, pokud chci tento stroj zprovoznit ve své domácí laboratoři? :lol:
Doporučuje se speciální chemie pro tento stroj, nebo to funguje i s běžnou chemikálií (například N113 nebo Eukobrom)? Čím se vlastně liší chemie pro tento stroj od té běžné? Jde o dobu zpracování, je chemie pro tento stroj prostě jen rychlejší?
Dostanu k tomu regenerační jednotku. Má to smysl u černobílého filmu?
Jaké je vhodné rozložení lázní? Stroj má, pokud vím, čtyři válce a pracuje v režimu sucho-sucho. Praní je tedy integrované. Vývojka, fix 1, fix 2 a praní? Nebo raději dvakrát praní? Nebo třeba Dokumol v první, Centrabrom ve druhé, pak fix a nakonec voda?
A když už jsem u vymýšlení podivných nápadů: Je možné použít tonerovou lázeň (modrou?), nebo si tím stroj úplně zničím? :o
Díky za vaše tipy! :)
Axel
MKL
Ahoj,
mám CAP-40 se třemi lázněmi a plním do nich N113, přerušovací lázeň a ustalovač. Praní provádím mimo přístroj. Můžeš také použít dvoukrokovou fixaci a vynechat přerušovací lázeň, pokud přístroj dobře odmačkává přes válce a tím zabraňuje roznášení chemikálií. Můj stroj potřebuje asi 2 minuty na každou lázeň (je vlastně určený pro CIBACHROME/Ilfochrome) a funguje bezchybně. Všechny formáty menší než 13x18 jsou pro můj stroj příliš malé. Jdou jen papíry PE. Regeneraci neprovádím, protože všechny lázně se musí vyměnit najednou.
S pozdravem
Michael