Gast
Dobrý den,
v posledních dnech jsem provedl první testy s filmem Efke R100. Dva filmy byly vystaveny stejným způsobem a vyvolány, s jedinou výjimkou: první film jsem na rozdíl od druhého nepředmáčel. Výsledek u filmu bez předmáčení: V homogenní šedé barvě šedé karty se objevily vlnovité závoje s různou hustotou, křivka hustoty je však (pokud je to měřitelné) téměř ideální a citlivost filmu byla 100 ASA. U filmu s předmáčením byl vývoj naprosto rovnoměrný, hustoty jsou však výrazně nižší:
..................................................Zóna I..........Zóna III..........Zóna V..........Zóna VII
předem namočený film...................0,05..............0,17................0,36..............0,77
nenamočený film..........0,10..............0,45................0,70..............1,00
Je nutné filmy Efke předem namočit, aby byl vývoj rovnoměrný?
Pokud ano, o kolik by se přibližně měla prodloužit doba vyvolávání?
Nebo je namísto prodloužení doby vyvolávání třeba nastavit nižší citlivost?
Děkuji a zdravím
Harald
MirkoBoeddecker
Haralde,
Tvůj odhad je správný.
Filmy je třeba předem navlhčit, aby byl vývoj rovnoměrný.
K ochraně emulze se na povrchu filmu nachází takzvaný supercoating, který se skládá z vysoce zředěné želatiny. Jelikož efke stále vyrábí na vertikálním lití, tato vysoce zředěná želatinová vrstva po nanesení není na povrchu filmu vždy zcela rovnoměrná. U větších formátů filmů (vlastně jen u plochých filmů – diví mě, že to vidíš už na svitkových filmech – předpokládám, že jde o testovací filmy s rovnoměrným šedým osvětlením) se na zcela rovnoměrných plochách objevují tyto „pruhy“, pokud se film předem nenamočí.
Předmytím se však tyto pruhy zcela odstraní.
Vzhledem k tomu, že vývojka potřebuje po předmytí delší dobu, aby pronikla do emulze (nejprve musí „vytlačit“ vodu), měla by se doba vyvolávání prodloužit.
Doporučujeme 30 sekund, ale to je třeba individuálně trochu upravit.
S pozdravem
Mirko
MatthiasS
Může příliš dlouhé předběžné vyvolávání vlastně uškodit – respektive má to vliv na výsledek vyvolání? Teoreticky (podle mého názoru) vlastně ne, ale raději se na to zeptám...
S pozdravem
Matthias