wschwetz
Koupil jsem si Splitgrade. Pokud jsem to správně pochopil, pro papír Classic Arts Polykaltton RC se používá nastavení Splitgrade „Forte Polygrade – V RC“ a pro Polywarmton RC = „Forte Polywarmtone Plus RC“. Je to tak správně?
Jelikož jsou kalibrovány vždy jen lesklé povrchy a já používám pouze matný Polykaltton, nemohu tyto dva papíry porovnat. Může mi někdo poradit, jakou korekci je třeba provést?
Jsou zde také přednastaveny dva papíry FOTOIMPEX. O jaké se jedná?
Vývojka:
Papíry Forte jsou kalibrovány na multigrade vývojku Ilford, já používám Calbe N 113. Ví někdo, zda jsou nutné korekce expozice/gradace (s Ilfordem jsem ještě nepracoval)?
Závěrem: Mám ještě dost Fomaspeed Variant a Fomatone Variant. Zpracoval to už někdo na Splitgrade a může mi poradit s nastavením?
MirkoBoeddecker
Ahoj Wilfriede,
Ano, tvé hodnoty jsou správně vypočítané.
Pokud si stáhneš nejnovější ovladače Heiland, najdeš tam nastavení pro FOTOIMPEX Polywarmton.
U filmu N113 má toto nastavení tendenci měřit o půl stupně měkčeji.
Zde provádíme předběžnou korekci o 0,5 až 1,0 stupně v závislosti na negativu.
Jelikož se jedná o stejné emulze na PE a barytu, lze použít nastavení pro PE a baryt.
U Polykalttonu se nastavení „Papír normální citlivosti“ hodí docela dobře pro lesklý nebo matný papír a N113 jako alternativa k nastavení Forte.
Foma Variant III:
Kanál: Ilford MG 4, clona minus 1,1. Vývojka: N113 20 stupňů 1 minuta.
S pozdravem,
Mirko
Gast
@Wilfried + Mirko: Fomaspeed Variant nedosahuje v kanálu MGV programu Splitgrade dobrých výsledků; naproti tomu Kentmere VC Select se hodí téměř dokonale (odchylky tam nepřesahují stupeň 4).
Také Polywarmtone vychází s nastavením Moersch podstatně lépe než s nastavením pro papír Forte; kvůli výkyvům v emulzi je zde možná nutné jemné doladění (výkyvy cca: 0,3 BL, 0,2 stupně, v jakém směru, to bych si musel ověřit).
Pozdravy a hodně zábavy
Detlef
MirkoBoeddecker
Pokud existuje nastavení Moersch, musí sedět přesně!
Nevěděl jsem, že něco takového existuje. Naposledy jsme ovladače stahovali před rokem.
Nastavení Foma jsme testovali pro N113.
Ale díky za tip – zkusíme to s Kentmere VC.
S pozdravem,
Mirko
Gast
„Moersch“ – „Nevím, že by něco takového existovalo.“
Mirko: od verze Splitgrade 1.19a – a ta je už pár let stará (konec 90. let).
S N113 jsem ještě nevyvolával, ale u Variant III (rychlý papír s vloženými látkami pro vývoj) považuji za zcela bezvýznamné, v jaké vývojce se snímky vyvolávají; doporučení pro kanál MGIV (-1,1 Bl) mi proto zůstává trochu záhadou.
Mimochodem: se stejným nastavením (konkrétně Kentmere) „funguje“ i Oriental VC (RC), stejně jako lze PWT Baryt exponovat s nastavením pro Moersch Baryt (za předpokladu drobných úprav).
@ wilfried: polykaltton dodám později.
S pozdravem
Detlef
wschwetz
Ahoj, vy dva, děkuji za odpovědi, ale pořád jsem trochu zmatený:
Pro CA Polywarmton RC:
V tabulce Splitgrade je pro CA FB Polywarmton nastaveno matné provedení v Eukobromu. Myslíš toto nastavení plus 0,5–1,0 stupňů v N113
nebo
s nastavením Forte Polywarmton Plus RC při vyvolávání v N 113 plus 0,5–1,0 stupňů, expozice zůstává stejná
nebo
s nastavením Moersch Sepia VC RC bez korekcí, také v N 113?
CA Polykaltton RC lesklý a matný s nastavením „papír normální citlivosti“ bez korekcí.
Fomaspeed Variant v N 113 s nastavením Ilford MG IV, clona minus 1,1
nebo s nastavením Kentmere VC Select, ale v jaké vývojce?
Je to tak správně?
Funguje N 113 obecně měkčeji? Například i při použití vašeho Kodak Polymax (krásný papír)?
Wilfried
Gast
No tak, Wilfriede, už jsi dostal spoustu rad – ale jedna věc je nic nenahradí: důkladné zamyšlení nad tím, co vlastně děláš. Například jemné úpravy, na které jsem upozorňoval, se mohou ukázat jako nezbytné. Chceš-li vědět, jak se určitý papír (TVŮJ papír) chová v jiné vývojce, prostě to vyzkoušej. Chceš-li vědět, které papíry jsou v Controlleru přednastaveny, musíš se prostě a jednoduše podívat.
Se Splitgrade se zdá být spojena zásadní chyba, že ten zvuk zcela nahrazuje přemýšlení a testování v temné komoře. Je to však (vynikající) nástroj – jeho ovládání se musí naučit. Poté je to už jen zábava.
S pozdravem
Detlef
p.s.: 2 poslední tipy:
1. Nastavení Splitgrade je třeba pravidelně upravovat při přechodu z lesklého (což je pravidlo) na matný papír.
2. Omezte se na 2–3 druhy papíru.
Gast
Pokud použijete papír uložený v ovladači Splitgrade s jinou vývojkou, můžete pomocí zkušebního negativu rychle zjistit potřebné korekce bez ohledu na motiv:
http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_leser_05.htm
S pozdravem, Otto Beyer!