wschwetz
Kupiłem Splitgrade. Jeśli dobrze zrozumiałem, do papieru Classic Arts Polykaltton RC stosuje się ustawienie Splitgrade „Forte Polygrade – V RC”, a do Polywarmton RC – „Forte Polywarmtone Plus RC”. Czy to prawda?
Ponieważ kalibrowane są zawsze tylko powierzchnie błyszczące, a ja używam wyłącznie matowego papieru Polykaltton, nie mogę porównać tych dwóch rodzajów papieru. Czy ktoś może podać wskazówkę dotyczącą niezbędnej korekty?
Wstępnie ustawione są również dwa papiery FOTOIMPEX. Jakie to są rodzaje?
Wywoływacz:
Papiery Forte są skalibrowane do wywoływacza Ilford Multigrade, ja używam Calbe N 113. Czy ktoś wie, czy konieczne są korekty naświetlania/gradacji (nie pracowałem jeszcze z Ilfordem)?
Na koniec: mam jeszcze sporo Fomaspeed Variant i Fomatone Variant. Czy ktoś już przetwarzał je na Splitgrade i może mi podać wskazówkę dotyczącą ustawień?
MirkoBoeddecker
Cześć Wilfried,
Tak, Twoje ustawienia są prawidłowe.
Jeśli pobierzesz najnowsze sterowniki Heiland, znajdziesz tam opcję dla FOTOIMPEX Polywarmton.
W przypadku N113 to ustawienie zazwyczaj daje o pół stopnia za miękkie wyniki.
W zależności od negatywu korygujemy to z góry o plus 0,5 do 1,0 stopnia.
Ponieważ są to te same emulsje na PE i barycie, można użyć ustawień dla PE i barytu.
W przypadku Polykaltton ustawienie „Papier o normalnej czułości” sprawdza się całkiem dobrze dla papieru błyszczącego lub matowego, a N113 jako alternatywa dla ustawienia Forte.
Foma Variant III:
Kanał: Ilford MG 4, przysłona minus 1,1. Wywoływacz: N113 20 stopni 1 minuta.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
@Wilfried + Mirko: Fomaspeed Variant nie daje dobrych wyników w kanale MGV programu Splitgrade; za to Kentmere VC Select pasuje niemal idealnie (odchylenia wynoszą tam jedynie > stopień 4).
Również Polywarmtone wypada znacznie lepiej z ustawieniem Moersch niż z papierem Forte; ze względu na wahania emulsji może być tu konieczne precyzyjne dostosowanie (wahania ok.: 0,3 BL, 0,2 stopnia, w którą stronę, musiałbym sprawdzić).
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy
Detlef
MirkoBoeddecker
Jeśli istnieje ustawienie Moersch, to musi być idealnie dopasowane!
Nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Ostatni raz aktualizowaliśmy sterowniki rok temu.
Ustawienie Foma przetestowaliśmy dla modelu N113.
Ale dziękuję za wskazówkę – spróbujemy z Kentmere VC.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
„Moersch” – „Nie wiem, czy coś takiego istnieje”.
Mirko: od wersji Splitgrade 1.19a – a ta ma już kilka lat (koniec lat 90.).
Nie wywoływałem jeszcze przy użyciu N113, ale w przypadku wariantu III (papier Speed z wbudowanymi substancjami wywołującymi) uważam za dość nieistotne, w jakim wywoływaczu wywołuje się zdjęcia; dlatego zalecenie dotyczące kanału MGIV (-1,1 Bl) pozostaje dla mnie nieco zagadkowe.
Przy okazji: przy tych samych ustawieniach (czyli Kentmere) „działa” również Oriental VC (RC), podobnie jak PWT Baryt można naświetlać przy ustawieniach dla Moersch Baryt (przy założeniu niewielkich korekt).
@ wilfried: polykaltton jeszcze dostarczę.
Pozdrawiam serdecznie
Detlef
wschwetz
Cześć wam obojgu, dziękuję za odpowiedzi, ale nadal jestem nieco zdezorientowany:
W przypadku papieru CA Polywarmton RC:
W programie Splitgrade ustawiono papier CA FB Polywarmton matowy w Eukobromie. Czy masz na myśli to ustawienie plus 0,5–1,0 stopnia w N113
lub
z ustawieniem Forte Polywarmton Plus RC przy wywoływaniu w N 113 plus 0,5–1,0 stopnia, naświetlanie pozostaje takie samo
lub
z ustawieniem Moersch Sepia VC RC bez korekt, również w N 113?
CA Polykaltton RC błyszczący i matowy z ustawieniem „papier o normalnej czułości” bez korekt.
Fomaspeed Variant w N 113 z ustawieniem Ilford MG IV, przysłona minus 1,1
lub z ustawieniem Kentmere VC Select, ale w jakim wywoływaczu?
Czy to się zgadza?
Czy N 113 generalnie działa łagodniej? Na przykład również przy użyciu waszego Kodaka Polymax (piękny papier)?
Wilfried
Gast
Rany, Wilfried, dostałeś już mnóstwo wskazówek – ale jednej rzeczy one nie zastąpią: dokładnego przyjrzenia się temu, co robisz. Na przykład drobne poprawki, o których wspominałem, mogą okazać się konieczne. Jeśli chcesz wiedzieć, jak papier (TWÓJ papier) zachowuje się w innym wywoływaczu, po prostu to sprawdź. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie papiery są domyślnie ustawione w kontrolerze, po prostu musisz to sprawdzić.
Wydaje się, że z funkcją Splitgrade wiąże się podstawowy błąd, a mianowicie przekonanie, że ten dźwięk całkowicie zastępuje pracę umysłową i testowanie w ciemni. Jest to jednak (doskonałe) narzędzie – trzeba się nauczyć, jak z niego korzystać. Potem to po prostu świetna zabawa.
Pozdrawiam
Detlef
p.s.: 2 ostatnie wskazówki:
1. Ustawienia Splitgrade należy regularnie dostosowywać przy zmianie z papieru błyszczącego (co jest regułą) na matowy.
2. Ogranicz się do 2-3 rodzajów papieru.
Gast
Jeśli używa się papieru zapisanego w kontrolerze Splitgrade z innym wywoływaczem, można szybko ustalić niezbędne korekty za pomocą negatywu testowego, niezależnie od motywu:
http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_leser_05.htm
Pozdrawiam, Otto Beyer!