Cześć Niall,
Oczywiście. Mój angielski nieustannie się pogarsza, więc nie przejmuj się ewentualnymi błędami :-)
Właściwie to nie wiem nic o suszarkach VEB Galvano, ale mam starą suszarkę marki Buescher. W Niemczech mamy dwa rodzaje wtyczek do tych urządzeń: „Kaltgerätestecker” (wtyczka do urządzeń niegrzewczych?) oraz „Heiße Stecker”. „Kaltgerätestecker” to ten, który jest w zasilaczu twojego komputera, a „Heiße stecker” wygląda tak: (nie zwracaj uwagi na zdjęcie...)
heissgeraete.jpg. Płytki w mojej łazience mają wymiary 25x25 cm.
Werner dodał, że zwykłe lutowanie nie powinno zadziałać ze względu na wysoką temperaturę wewnątrz wtyczki (twoja suszarka chyba się dość mocno nagrzewa). Nie mogę tego potwierdzić, u mnie działa. Przylutowałem swoją wtyczkę tak samo jak w przypadku każdego innego urządzenia. Jednak wtyczki z przykręcanym kablem są rzeczywiście znacznie bardziej powszechne.
Wtyczki te były stosowane w starszych niemieckich żelazkach lub gofrownicach. Jak napisał Werner, były one wykonane z ceramiki lub tworzyw sztucznych typu bakelit.
Jeśli nie uda ci się zdobyć odpowiedniej wtyczki, spróbuj użyć (pamiętaj jednak o poważnym zagrożeniu dla życia i zdrowia!!!) dwóch wtyczek bananowych podłączonych do kabla. Mam nadzieję, że Werner tego nie przeczyta ;-)
Pozdrawiam serdecznie z Sindelfingen,
Franz
(Do wszystkich pozostałych: Niall poprosił mnie w e-mailu, abym napisał po angielsku, ponieważ lepiej to rozumie. Do wszystkich: Niall poprosił mnie, abym odpowiedział po angielsku. Nie zna niemieckiego zbyt dobrze. Tłumaczenie tego wpisu na język niemiecki znajduje się poniżej.)
Oto niemieckie tłumaczenie dla wszystkich, którzy być może nie radzą sobie zbyt dobrze z czytaniem po angielsku:
Cześć Niall,
oczywiście. Jednak mój angielski powoli rdzewieje, więc nie przejmuj się błędami.
Nie wiem nic o prasach firmy VEB Galvano, ale sam mam starą prasę firmy Büscher. W Niemczech istnieją dwa rodzaje wtyczek do tych urządzeń: „wtyczka do urządzeń zimnych” i „wtyczka do urządzeń gorących”. „Wtyczka do urządzeń zimnych” to ta, która znajduje się w zasilaczu komputera, a „wtyczka do urządzeń gorących” wygląda mniej więcej tak (link). Nie przejmuj się zdjęciem. Moje płytki łazienkowe mają wymiary 25 na 25 cm.
Werner dodał, że zwykłe lutowanie nie wystarczy (zakładam, że Twoja prasa na sucho również bardzo się nagrzewa wewnątrz). Nie mogę tego potwierdzić, ponieważ przylutowałem moje wtyczki tak samo jak wszystko inne. Jednak w przypadku tych wtyczek bardziej powszechne są połączenia śrubowe.
Wtyczki te były w Niemczech dość powszechne w żelazkach do prasowania lub gofrownicach i – jak napisał Werner – są zazwyczaj wykonane z ceramiki lub bakelitu.
Jeśli nie możesz zdobyć takiej wtyczki, weź dwie (i pamiętaj o zagrożeniu zarówno dla życia, jak i zdrowia!) wtyczki bananowe i podłącz je do kabla. (Mam nadzieję, że Werner tego nie czyta – to chyba już załatwione. Werner pewnie już to przeczytał).
Z pozdrowieniami i najlepszymi życzeniami z Sindelfingen,
Franz