carbocage
Ahoj, dostal jsem ten přístroj a vůbec o něm nic nevím...
TR
Ahoj, no, kdybys tu fotku nahrál ve vyšším rozlišení, tak určitě. Takhle mi to připadá jako analyzátor barev pro ruční barevné kopie. Možná je v tom i expozimetr. Vypadá to na jedno ze starých „Wallnerových zařízení“, která jsou technicky už desítky let zastaralá.
ThomasPauly
Analyzátor barev / Beli / časovač. V osmdesátých letech jsem měl podobný model, zřejmě předchozí verzi se starší měřicí hlavou a o dva otočné knoflíky méně. Domnívám se však, že základní princip fungování je podobný. Vysoká citlivost. I podle dnešních měřítek by to měl být pro černobílé práce stále velmi dobrý přístroj. Aniž bych dokázal rozpoznat popisky, předpokládám, že malý šedý knoflík vlevo nahoře na spodní části ve tvaru pultu slouží k nastavení citlivosti. Citlivost je třeba otestovat, nejlépe pomocí speciálního testovacího negativu.
€
Pro měření se zapne trvalé osvětlení (k tomu sloužil kypřič) a čidlo se umístí na základovou desku na místo, které se má měřit. Poté se otáčí časovým knoflíkem (velký modro-šedý knoflík), dokud ručička neukazuje na nulu. Trvalé osvětlení se vypne a malým šedým knoflíkem uprostřed se spustí expozice.
€
Možná to pomůže při prvních pokusech.
€
S pozdravem
€
tepe
carbocage
Nejdřív vám oběma děkuji, podle nápisu se jedná o Wallner Color S, je to docela velký přístroj.
No, uvidíme a trochu si s tím pohraju... možná se to opravdu dá použít pro černobílou fotografii. Zdravím, Stefan