carbocage
Cześć, dostałem to urządzenie i nie mam o nim pojęcia...
TR
Cześć, cóż, gdybyś zamieścił zdjęcie w wyższej rozdzielczości, to na pewno. Wygląda mi to na analizator kolorów do ręcznych odbitek. Być może jest w nim również ekspozymetr. Wydaje się, że to jedno ze starych „urządzeń Wallnera”, które pod względem technicznym już od dziesięcioleci są przestarzałe.
ThomasPauly
Analizator barw / Beli / zegar sterujący. W latach osiemdziesiątych miałem podobny model, najwyraźniej poprzednią wersję z starszą głowicą pomiarową i o dwa pokrętła mniej. Podejrzewam jednak, że podstawowa zasada działania jest podobna. Wysoka czułość. Nawet według dzisiejszych standardów powinno to być nadal bardzo dobre urządzenie do prac czarno-białych. Nie mogąc odczytać napisu, przypuszczam, że małe szare pokrętło w lewym górnym rogu dolnej, przypominającej pulpit części służy do regulacji czułości. Czułość należy przetestować, najlepiej za pomocą specjalnego negatywu testowego.
€
Aby dokonać pomiaru, należy włączyć światło ciągłe (służył do tego przełącznik kołyskowy) i umieścić komórkę na płycie podstawowej w miejscu, które ma być zmierzone. Następnie należy kręcić pokrętłem czasu (duży niebiesko-szary przycisk) tak długo, aż wskazówka wskaże zero. Wyłączyć światło ciągłe i uruchomić naświetlanie za pomocą małego szarego przycisku pośrodku.
€
Być może to wystarczy na pierwsze próby.
€
Pozdrawiam
€
tepe
carbocage
Na początek dziękuję wam obojgu; zgodnie z napisem to model Wallner Color S, to całkiem spore urządzenie.
No cóż, zobaczymy i trochę poeksperymentujemy... może rzeczywiście da się go wykorzystać do czarno-białych zdjęć. Pozdrawiam, Stefan