Gast
Ahoj,
V poslední době jsem narazil na nabídky těchto ruských filmů.
Když se člověk snaží najít nějaké informace, moc toho nenajde. Fotil s nimi už někdo a může říct, jaké jsou?
Předpokládám, že se asi moc nezměnily, takže by se hodily i starší zkušenosti.
S pozdravem Paul
Gast
Ahoj,
Tasmu neznám, ale o filmu Svema (FN 64) ti mohu říct, že poskytuje velmi pěkné přechody šedé a má relativně velký expoziční rozsah.
Jen se mi ho nedaří dostat do jemného zrna a jeho zpracování není zrovna nejlepší.
Roland
Abi
Ahoj Rolande,
k filmu Svema Foto 65 ti mohu poskytnout následující údaje:
8–9 minut v R 09 (1+40), nebo v A 49 neředěném, nebo v A 49 v ředění 1+1 – v tom případě je třeba dobu vyvolávání vynásobit koeficientem 1,3.
Zpracování v úplné tmě, nebo s ochranným filtrem Duka ORWO 108, nepřímé osvětlení ve vzdálenosti 0,75 m, 15 W.
Tyto údaje pocházejí ze starého návodu k použití tohoto filmu od VEB Chemiehandel Potsdam a z brožury Schwarzweißfilm in der Kamera od Hanse Edelmanna.
Gast
Ahoj,
ten film by mě taky zajímal. Kde se dá sehnat?
S pozdravem
Marwan
Gast
Ahoj!
Nevím, kde se k těmto filmům tady v Německu dá sehnat, Marwane, ale můžu ti říct, co se prodává pod názvem „Fotoplenka“ (fotofilm), kolik to asi stojí a jaké má vlastnosti.
Jelikož jsem už půl roku pracovně v Německu a nebyl jsem na Ukrajině, moje znalosti nejsou úplně aktuální.
V současné době nabízí Swema v plastových kazetách formátu KB FN 64 (19-20 DIN), FN 125 (22–23 DIN), FOTO 100 (21–22 DIN), FOTO 200 (24–25 DIN) a FOTO 400 (27–28 DIN), to se čas od času mění, např. buď se dá koupit FN 125, nebo FOTO 100.
Všechny filmy KB stojí (v Rusku nebo na Ukrajině) asi 80 centů až 1 euro, s 36 snímky v kazetě.
Dále jsou k dispozici 30 a 60metrové cívky, 60 metrů tam stojí asi 20 eur.
(Svema sice nabízí i barevný film s názvem DS-100, ale ten pochází od FUJI a vlastní barevný film DS-5 je k dispozici pouze jako svitkový film pro filmové kamery.)
Dále je k dispozici 120 svitkový film (nebo jak tomu tady říkáte, 6x9 svitkový film), většinou FN 64 a méně často FOTO 100.
A nakonec je tu FN 64 jako různé listové filmy od 6x9 do 30x40, teď si vzpomínám, že jsem za balení 100 listů 9x12 naposledy zaplatil asi 15 EUR.
Vizuálně působí film podobně jako film ORWO, jenže ORWO byl přece jen výrazně modernější, a to se týká hlavně ochrany před rozptylem světla.
Na Swemě se mi líbí, že můžeš hodně přeexponovat i podexponovat a přesto získáš použitelné snímky.
Snímky pak mají staromódní vzhled, protože pokud mají mít světla kontury, stíny na papíře jsou dost tmavé a střední tóny zůstávají normální, což je samozřejmě věc vkusu.
Také se mi líbí, že fotografie působí trochu plasticky.
Určitě je argumentem i cena, protože Kodak stojí i na Ukrajině asi čtyřikrát tolik co Swema.
Co se mi nelíbí, je to, že filmy nejsou vždy vyrobeny moc pěkně, často mají vady a doba vyvolávání je u každé emulze trochu jiná.
Kromě toho jsou, jak zde řekl Roland, dost královské, ale při dostatečném kontrastu mají přece jen dostatečné rozlišovací schopnosti.
Doba vyvolávání uvedená výše pro Foto 65/FN 64 je příliš dlouhá, platí pouze podle starého GOST 65=20 DIN, před rokem 1981, dnes platí přibližně zkrácená doba pro Swema-vývojky, u ID 11 mírně zkrátit, u A49 dodržet údaj a u Negafortu (moje doporučení) také dodržet údaj nebo mírně zkrátit.
Existují i další filmy od Swemy, které však nejsou určeny k fotografování (mikrofilm, film pro kino, film pro letecké snímky).
Možná znáš někoho, kdo ti něco může přivézt, nebo si uděláš hezkou dovolenou a filmy koupíš mimochodem.
Oleksander Kiluk
PS: Tasma je prakticky to samé, protože nabízí Foto 64 a Foto 125 a Super 100 (Foma, má zelený nádech), ale pouze malý film a listový film, ceny jsou podobné jako u Swemy.
(Jak se ti anglickým prodejcům „retrophotographic“ nebo tak nějak podaří dostat cenu na přes 2 libry za kazetu, to mi není jasné, mají tam taky pěkně předražený ruský fotopapír)
MirkoBoeddecker
Oleksandere,
jak se těmto anglickým prodejcům „retrophotographic“ nebo tak nějak podaří dostat cenu na více než 2 libry za kazetu, to mi není jasné
Ceny v exportním ceníku těchto továren jsou přibližně třikrát vyšší než ceny pro místní prodejce.
Na dotaz se dočkáte jen pokrčení ramen a věty typu: „Vy v Německu jste přece bohatí!“ K tomu přijdou problémy s dodávkami a značné náklady na dopravu a clo u malých zásilek.
To je důvod, proč nevedeme ani Svema, ani Tasma, ani Slavich.
Retrophotographic na těch 2 GBP za film moc nevydělá. Objemy prodeje jsou příliš malé, exportní cena příliš vysoká a poměrné náklady na dopravu obrovské.
Navíc nesmíte zapomenout, že ukrajinský prodejce má při tamní cenové a mzdové úrovni stále nižší distribuční náklady a za určitých okolností může přežít i s pouhými 10 % hrubé marže.
To je tady nemožné. Vedlejší náklady jsou na Západě prostě příliš vysoké.
20 % je příliš málo na to, aby se dalo žít, a příliš mnoho na to, aby se dalo přežít.
Důvodem, proč Retro tento film nabízí, je výhradně snaha poskytnout trhu další alternativu. S nemalým úsilím zde nabízíme a dovážíme sortiment papíru a filmů, který jinak nikdo nevede. Odtud pochází tato konečná prodejní cena, která se ti jeví jako „fiktivní“.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj,
pokud je situace s cenami taková, jaká je, pak to nějak chápu, ale jako vtip? Kdo tedy lépe pochopil kapitalismus – lidé z Tasmy, kteří chtějí trojnásobek, nebo retrophotographic, který tolik peněz platí – nabídka a poptávka.
Ale pokud to přesto někoho tady zajímá, hledal jsem dobře vyvolaný a zvětšený snímek z FN64, protože většina toho, co se na internetu o Swemě najde, je totiž technologický šrot.
http://www.shuttercity.com/ShowPhoto.cfm?PhotoID=58886
Oleksander
Gast
Malý dodatek
V galerii si můžete prohlédnout další fotky, ale ne všechny černobílé jsou na Swemu, některé jsou na T-Maxu nebo Fuji.
Myslím si ale, že ten rozdíl je patrný, T-max je ostrý jako břitva, ale má podle mě brutální (nenapadá mě lepší slovo, omlouvám se) reprodukci a Swema není nijak zvlášť ostrý, má ale krásné měkké přechody tónů, pokud tam není uveden typ filmu, myslím, že víte, co tím myslím.
Gast
Oleksandere,
sice to přímo nesouvisí s obsahem tohoto vlákna, ale právě jsem se podíval do tvé galerie a jsou tam opravdu krásné fotky (hlavně ty černobílé „environmental portraits“!)
Gast
Oleksandere,
Doporučuješ Negafort pro Svemy, právě jsem dostal z Ukrajiny „trochu“ nové zásoby.
Vytváří opravdu dobré negativy, s jemným zrnem, alespoň na poměry Svemy, a docela ostré, v podstatě to nejlepší, co jsem zatím měl.
Film je však příliš citlivý, moje testy ukázaly, že film (FN 64) má doporučenou dobu 7 minut, vyvolaný v Negafortu 6 minut.
19 DIN lze kopírovat na měkký papír, ale je už velmi sytý
22 DIN lze dobře kopírovat na měkký papír
25 DIN se dá kopírovat téměř na normální papír, ale pak se ztrácejí stíny
Mám teď zkrátit na 4–5 min, nebo se tvůj údaj vztahoval na 1+1 zředěný pracovní roztok, nebo raději kopírovat na měkký papír při 22 DIN, je ruský papír asi měkčí než v ostatních částech Evropy?
Každopádně mi to připadá, jako bych to přeexponoval, a to dost výrazně, přičemž vaše Svemy zřejmě při tom dost ztvrdnou, tzn. že pak už není možné je posunout, což stejně nemám v plánu.
Vyzkouším Negafort na jiných filmech, zdá se mi, že není vůbec špatný.
Díky, Rolande.
PS: Už jsem viděl nové ceny Tasmů, teď stojí jen 1,30 – vypadá to, že tvůj protest zabral.
Gast
Roland
Jakmile to bude možné, omlouvám se, spletl jsem se, bohužel tu nemám své poznámky.
Film by neměl být příliš citlivý, jinak nesnese silné kontrasty, ale náš fotografický papír je stejný jako ten váš.
Negafort je velmi dobrý, ale kromě Forte a Swema jsem s ním ještě nic nevyvolal a u Forte je na obalu všechno uvedeno.
Filmy Forte ale opravdu nedoporučuji, jsou ještě horší než filmy Swema, co se týče zrna.
Oleksander