Gast
Witam,
potrzebuję porady:
w weekend zamierzam wykonać zdjęcia z przedstawienia baletowego na scenie przy sztucznym oświetleniu, co oznacza, że potrzebuję czułego filmu. Do wywoływania chciałbym użyć albo RODINALU, albo A49 (ponieważ mam je pod ręką).
Czy macie jakieś zalecenia (dotyczące filmu, naświetlania i wywoływania)?
Bardzo dziękuję,
Andreas
rherz
Cześć Andreas,
bracia Fuji Neopan: 400 i 1600 naświetlone zgodnie z czułością znamionową.
W roztworze A 49 1 + 1 w temperaturze 20 °C przez pierwszą minutę w sposób ciągły, a następnie raz na minutę.
Czasy: Neopan 400: 12,5 min, Neopan 1600: 10 min.
Jeśli pozwala na to oświetlenie, użyj filmu 400, bo 1600 ma już dość stromy przebieg – choć w przypadku baletu może to wyglądać całkiem ładnie.
Pozdrawiam
Robert
Gast
Jeśli jest wystarczająco dużo światła, poleciłbym też Neopan 400 (ewentualnie przy czułości EI 800) albo Neopan 1600 (przy czułości od ok. 1000 do maksymalnie 1600, w żadnym wypadku nie więcej); przy słabym oświetleniu bardzo podoba mi się również TMax 3200 w A49 (w zakresie od EI 1000 do 3200), choć jest nieco bardziej artystyczny; podczas wywoływania kierowałem się tabelą danych dostępną tutaj na stronie FOTOIMPEX, a to ze względu na miękkie światło mojego powiększalnika kolorowego, stosując wyższe z podanych współczynników wydłużenia.