Gast
Ahoj,
mohl by mi někdo poradit, jakou dobu je nejlepší použít při rotačním vyvolávání filmu Efke 25 v roztoku D-76 v poměru 1:2?
Film byl vystaven na 50 ASA.
Bohužel v běžných zdrojích na internetu nacházím informace pouze pro roztok v poměru 1:1.
Jednou mi bylo doporučeno jako pravidlo, že při rotaci je třeba použít o 1/3 kratší dobu než při protřepávání. Je to pravda?
Ciao, Micha
zensusa
Ahoj Micha,
ten údaj o třetinách je nesprávný! U všech svých filmů pracuji s rotačním procesorem Jobo a mohu ti říct, že na rozdíl od naklánění (v závislosti na tom, kolikrát za minutu nakláníš) vyžaduje pouhá rotace snížení pouze o 10 až 15 procent. Větší snížení by vedlo k úplně špatnému výsledku! Mimochodem, jinde v tomto fóru najdeš moje údaje o rotaci a časech pro všechny tři Efky, ale vztahují se na R09 a ploché a svitkové filmy. Pokud tedy provádíš expozici Efke 25 jako 50 ASA, je vhodné, abys při použití zvětšovače se smíšeným osvětlením prodloužil (vynásobil) „normální“ dobu vyvolávání faktorem 1,4. Při použití kondenzoru odpovídajícím způsobem zkrať, přibližně faktorem 1,2. Mimochodem, v případě nouze a za předpokladu správného měření expozice to Efke 25 zvládne i bez prodloužení; většina uživatelů by si toho pravděpodobně ani nevšimla, protože i bez prodloužení by negativ poskytoval přijatelné hodnoty.
Přeji příjemný večer a zdravím
Gast
Ahoj zensusa,
moc děkuji za tvé vysvětlení, mám k tomu ale ještě pár otázek:
- Myslíš tím „běžnou dobu vyvolávání“ dobu potřebnou pro základní roztok?
- Vztahuje se tvůj multiplikační faktor na rotaci a ředění 1:2 při 50 ASA, nebo jen na jedno z toho?
Ciao, Micha
zensusa
Ahoj Micha,
jelikož se moje doby vyvolávání vztahují k vývojce Calbes R09 (v žádném případě k D76), v tomto smyslu tedy nedochází k žádnému „zahuštění“, protože s neředěným koncentrátem vývojky by se vyvolávat nemělo! Neexistuje tedy ani poměr/ředění 1:2! Standardní ředění je 1:40, jak jsem uvedl. R09 však umožňuje ředění v poměru 1:20 až 1:400 (např. při statickém vyvolávání). Obvyklá a běžná ředění jsou 1:40 a 1:80. To by mělo v běžných situacích stačit.
**** Moje časy se tedy vztahují k poměru 1 : 40 (1 díl koncentrátu vývojky na 40 dílů vody)****
Pojem „normální doba vyvolávání“ znamená, že při uvedené době vyvolávání získáte negativ, který lze při zvětšování na papír vytisknout s gradací mezi 2 a 3 (zjednodušeně řečeno, tedy na normální papír)! Všechny údaje o době, bez ohledu na to, který výrobce filmu nebo chemikálií je uvádí, se tedy vztahují k tomuto. Výrobce filmu zde také uvádí, resp. musí uvést, jaké gama hodnoty se při této „normální“ době vyvolávání dosáhne, tj. s zvětšovacím/osvětlovacím systémem, který tyto gama hodnoty realizuje/vyžaduje, se pak dosáhne i těchto požadovaných gradací papíru v rozmezí 2 až 3! Výrobce filmu však také předpokládá, že kontrast motivu při pořízení snímku leží v normálním rozmezí (rozdíl asi 5 clonových stupňů mezi světlem a tmou) a samozřejmě, že film je správně exponován! Pokud jedna z těchto podmínek není splněna, ani normální, tedy „správná“ doba vyvolávání neposkytne „normální“ negativy, které by vykazovaly gradaci mezi 2 a 3. Zkrátka, nevýrazná, šedá listopadová krajina, kterou „normálně“ exponujete, nevytvoří negativy, které lze vyvolat s „normální“ dobou vyvolávání, protože by byly příliš nevýrazné a jistě by je bylo možné vyvolat pouze na papíře s gradací 5 (pokud vůbec). O tom, jaká doba vyvolávání je pro pořízený snímek správná, tedy rozhoduje i situace při fotografování.
Všechno je to trochu složité a zdlouhavé na to, abych to tady vysvětloval, protože hraje roli tolik faktorů.
Takže moje časové údaje vedou k negativu, který se dá dobře exponovat na klasický papír s gradací 2 nebo 3. Za předpokladu, že máš zvětšovací přístroj s míchaným světlem (tedy s měkkým světlem! – jako např. Dunco, Kaiser, Jobo/(lpl zvětšovací přístroj a?).
Předpokládám, že takový zvětšovací přístroj s měkkým světlem, tedy s mixovací skříní, máš, pak bys měl normální dobu vyvolávání pro Efke 25 vynásobit faktorem 1,4 (při tvrdém světle zvětšovače vynásob jen 1,2). Tím by se vyrovnala doba vyvolávání pro expozici 50 ASA, protože v podstatě jsi Efke 25 podexponoval o jednu clonu, a abys toto podexponování vyrovnal, vynásobíš tedy dobu faktorem 1,4 (nebo 1,2, jak bylo právě popsáno).
Tento faktor tedy nemá nic společného s ředěním vývojky, ale spadá do oblasti expozice filmu, v tomto případě „pushování“.
Doufám, že ti tyto vysvětlení pomohly.
Přeji ti hodně zábavy a ještě jedna věc: žádné tipy a rady nenahradí zkušenosti z vlastních neúspěchů. Zní to trochu namyšleně, ale je to tak.
S pozdravem
Zensusa / Lo van de Renne