Gast
„€ Jak se již píše dokonce i v záhřebských denících, společnost EFKE ukončila VÝROBU, tedy nanášení vrstvy. Z běžné, pravidelných dodávek už odtud, ať už prostřednictvím kohokoli, v dlouhodobém horizontu žádné filmy nedostanete. :: "
Tuto zprávu jsem dostal dnes. Zdroj je mimochodem velmi spolehlivý a nešíří žádné „pověsti“. Zda Efke úplně zmizí z trhu, nebo zda někde budou existovat „jiné Efke“, to nevím.
Škoda, Efke vyrábí dobré filmy za reálnou cenu. :D
rherz
Ahoj Zensuso,
pokud je ten zdroj tak spolehlivý, určitě bys ho mohl uvést – ne?
S pozdravem
Robert
:D
zensusa
Ahoj rherz,
nemohu prozradit, kdo je mým „zdrojem“, má to své osobní důvody a závazky, a ty bys to prostě měl akceptovat. Jinak, pokud se o tom píše dokonce v „Záhřebském deníku“, bude to asi pravda (abych předešel dotazům: nemám Záhřebský deník, takže tu zprávu osobně neznám). Na druhou stranu nepatřím k lidem, kteří lehkomyslně šíří zprávy do světa jen proto, aby vyvolali trochu rozruchu!
Co přesně se stane, zda Efke úplně skončí, zda se někde bude dál vyrábět atd., to nakonec také nevím. Ale možná „FOTOIMPEX“ mezitím ví víc. Co se mě osobně týče, případný úpadek Efke mě velmi mrzí, protože jsem již několikrát „přišel“ o filmy, které jsem pracně přizpůsobil/otestoval pro svůj koncept. Nyní budu pravděpodobně muset znovu hledat mezi 25mm rolkovými a plochými filmy a také mezi 100mm filmy. Přitom bych vlastně chtěl jen fotografovat a ne neustále znovu testovat a ladit! Mimochodem, k Efke jsem se dostal před lety, a to nejen proto, že to byly/jsou dobré a cenově dostupné filmy, ale také proto, že jsem se domníval, že takový malý výrobce bude spolehlivější než „velcí“, kteří už zlikvidovali dostatek dobrých materiálů, filmů a papírů. Ale jak se člověk může mýlit java script:emoticon(':D)
Víc k tomuto tématu se momentálně asi říct nedá. Kdo ví víc, ať se ozve.
MirkoBoeddecker
Tuto pověst nemůžeme potvrdit.
Právě jsme obdrželi čerstvě vylitý materiál – jedná se o aktuální sérii ve výrobě –, ta však před letní přestávkou zřejmě nebude hotová. Efke každoročně v létě na několik týdnů zastaví výrobu, aby provedla generální opravu strojů. To není nic nového. Je to nutné – něco jako „rozsvítit světla“ a udělat generální úklid.
Všechny filmy a formáty efke jsou k dispozici.
Spolehlivý zdroj, který si nepřeje být jmenován... no, ten pak musí být opravdu spolehlivý :)
Zvěsti tohoto druhu se světem šíří neustále. Mohu tedy jen zopakovat: Dokud budou tržby v pořádku, nic se nezastaví.
A pokud budeme muset přesunout výrobu, tak to uděláme (u efke to není poprvé).
V Záhřebu se mimochodem od konce 90. let už emulze nevyrábí. Z jakého roku je ten článek?
S pozdravem
Mirko
FOTOIMPEX
PS: Jsem u Forte v Maďarsku a nemůžu vždycky hned odpovědět :D
Gast
Ještě jednou:
Tuto informaci jsem na fórum nezveřejnil s cílem vyvolat zmatek nebo rozruch, ale abych případně získal jasno a jistotu při plánování, protože kdokoli, kdo prozkoumá témata na tomto fóru, zjistí, že „neustálé mizení papírů a filmů z trhu“ je velmi důležitým tématem tohoto fóra a zajímá mnoho uživatelů.
Každý už zažil toto „mizení z trhu“, zejména u velkých dodavatelů.
Na druhou stranu se v tomto fóru na různých místech tvrdí, že u filmů a papírů od menších výrobců (např. Efke, Forte = Classic) atd. je člověk „na bezpečné straně“. Což by samozřejmě bylo žádoucí, protože kdo by chtěl pravidelně měnit značku filmu nebo papíru? Taková změna má koneckonců řadu důsledků pro vlastní práci. Proto, i když plně chápu postoj „FOTOIMPEXU“ jako distributora Efke, je důležité vědět, zda za několik měsíců ještě budu moci sehnat filmy Efke, nebo ne!? Jde právě o tuto otázku! A proto by se mělo usilovat o objasnění a upřímnost a nevnášet do diskuse polemiku a falešné argumenty.
To znamená, že jsem nikdy neřekl, že „spolehlivý zdroj (který) nechce být jmenován...“, ale řekl jsem, že ho nejmenuji. To je malý, ale významný rozdíl!
A tvoje krásná věta, Mirko: „V Záhřebu se mimochodem od konce 90. let už neemulguje. Z kdy je ten článek??“ nemá mimochodem nic společného s fakty, protože v úryvku z informací, které jsem obdržel, se píše: „? “ ? EFKE, jak se dokonce již píše v záhřebských denících, ukončila VÝROBU, tedy nanášení emulze?“ Nejde tedy o místo výroby v Záhřebu, ale o zprávy v záhřebských denících. A podle těchto zpráv má dojít k ukončení výroby, nikoli k letní přestávce. Věty by se měly správně číst a také interpretovat. Pokud by tato informace měla být nesprávná, tím lépe! Pokud by však byla správná, měli bychom na to upozornit všechny uživatele Efke a především ty, kteří se jimi chtějí stát, že Efke možná brzy přestane existovat, protože nic není frustrujícího než zjištění, že člověk vynaložil „investice, úsilí a práci“ zcela zbytečně, do nesprávných materiálů.
S pozdravem
MirkoBoeddecker
Zensuso,
vůbec ti nic nepodceňuji, ale ani moc nevím, co ode mě vlastně chceš slyšet...
Těšíš se teď, že efke bude dál existovat, nebo chceš za každou cenu mít potvrzeno, že efke v budoucnu už nebude, protože to prý stálo v nějakém deníku a říká to někdo, kdo není jmenován?
Ať už zdroj nechceš uvést ty, nebo ho nechce uvést on sám – nic to nemění na tom, že se k tomu nemohu vyjádřit, protože mi chybí podstatné fakta.
Mým zdrojem je samotná Fotokemika a odtud jsem minulý týden ještě slyšel, že vše vypadá dobře, pokud budeme objednávat stejně jako dosud.
V těchto dnech se pro nás dokonce vyvíjejí nové produkty.
Pokud by tomu tak jednou přestalo být (co se týče objemu objednávek), bude třeba něco vymyslet – například přesun výroby na základě licence.
Tento trh má obrovské kapacity, protože továrny byly postaveny pro zcela jiné potřeby, než jaké má trh, který nyní ještě existuje.
K restrukturalizacím nevyhnutelně dojde všude a vždy.
Nikdo ti nemůže zaručit, že ten samý materiál budeš moct sehnat i za 2, 5 nebo 10 let. Ať už jde o jakéhokoli výrobce.
Jisté je jen to, že s našimi partnery se dají ekonomicky realizovat podstatně menší velikosti odlitků než s velkými továrnami na Západě, a proto je pravda, že tam můžeme být spolehlivějším partnerem. Nikdy nejsi na 100 % „na bezpečné straně“, jak říkáš. To by totiž naopak znamenalo, že se nesmějí provádět žádná vylepšení produktů.
Továrna na ploché a svitkové filmy Agfa se právě bourá. Je to škoda, ale nedá se s tím nic dělat.
Vždy se snažíme najít náhradu nebo přijít s jiným řešením.
Ještě jednou k efke: v těchto dnech se provádí lití. Zítra ráno se pokračuje. Dnes odpoledne se přestalo. Dokud naše objednávkové objemy zůstanou takové, jaké jsou, zůstane to tak – od vedení jsme nedostali žádné jiné informace. Minulý týden dorazilo ještě 5 palet plných čerstvých filmů. Celý sortiment je na skladě a k dodání.
Kdokoli to řekl novinám, musí buď disponovat zastaralými informacemi, nebo se jedná o spekulaci založenou na skutečnosti, že se jeden velký zákazník bohužel odvrátil od efke, aby zkusil štěstí jinde.
Tomu by samozřejmě nic nepadlo více do noty, než kdyby efke zavřela – pak by se konečně zbavil té otravné konkurence.
Taková pověst se mu právě teď hodí. Nechci zde však naznačovat nic, co nemohu dokázat.
Tento problém je však na stole již více než rok. Nicméně k uzavření nedošlo.
Vzhledem k tomu, že se americký trh vyvíjí mimořádně dobře (efke PL100 se stal PYRO filmem par excellence), vypadá to v tuto chvíli vlastně docela dobře.
I pro stávající závod nedaleko Záhřebu.
V každém případě uděláme vše pro to, abychom všechny naše produkty nabízeli co nejdéle.
efke je na mnoha trzích naším tahounem. Byli bychom hloupí, kdybychom ten film nechali padnout.
Omlouvám se, že jsem dnes odpoledne ve spěchu přehlédl některé „jemnosti“ ve formulacích a odpověděl ukvapeně.
Ale musíš také pochopit, jak na nás takový příspěvek působí.
Koneckonců, něco takového nejenže poškozuje obchod, pokud zůstane bez vyvrácení, ale mohlo by právě vést k poklesu poptávky, což by mělo za následek to, před čím jsme „varovali“.
To nemůže být v našem ani ve vašem zájmu!
S pozdravem,
Mirko
FOTOIMPEX
cfb_de
Zásadně nevěřím ničemu, co vyřvávají lidé, kteří ani neuvedou své jméno. Řešení: Zaregistrujte se zde a poté odpovězte na e-mail.
Zásadně mám potíže uvěřit zprávám z druhé ruky, u nichž „nelze uvést“ přímý zdroj. Řešení: Uveďte zdroj. Nejsme tady na záchodě, a proto nepotřebujeme slogany, které jsou tam obvyklé.
Konspirační teorie jsou asi to poslední, co tento elitní trh se softwarem ještě potřebuje.
S pozdravem,
Franz S. Borgerding
Gast
Ahoj Mirko,
to bylo od tebe jasné sdělení. Filmy Efke tedy budou i nadále k dispozici, víc jsem ani vědět nechtěl a ostatní uživatelé jistě také ne! Jelikož, jak jsem již zmínil, sám používám filmy Efke, mám z toho samozřejmě radost.
Takže mnoho pozdravů
Mimochodem, co se týče poznámek milého Franze ohledně „konspirační teorie“ atd. – možná viděl příliš mnoho špatných filmů –, tak si stěží myslím, že by zde šlo v jakémkoli smyslu o konspiraci nebo podobné nesmysly. To rozhodně nebyl záměr mé informace a každý rozumný čtenář to jistě také pochopil.
Je mi teď 54 let a fotografuji od 60. let, nejen pro zábavu, i když to je hlavní hnací síla, ale také abych se uživil, tedy vydělal peníze. A proto jsem už zažil hodně, co se týče „pověstí“ a „faktů“, ale takové příspěvky o „konspiračních teoriích“, narážky na záchodové vtipy atd. jsou opravdu víc než hloupé.
Tak, to byl opravdu poslední komentář.
Ještě dobrou noc.
Gast
Mirko, o kterou továrnu na rolové filmy Agfa se ti jedná, která se právě bourá? Jen tak ze zvědavosti...
Roland
aXL
Všechny filmy a formáty značky efke jsou skladem.
Ahoj, Mirko.
Dostanu tedy brzy svůj 9x12 PL 100? :D
Vzhledem k aktuálním spekulacím bych také zvýšil objednávku ze 100 listů na 300 listů. :)
Jak to vypadá?
Axel
MirkoBoeddecker
Axele,
jak je uvedeno výše, právě jsem u společnosti Forte v Maďarsku.
Nemohu proto zjistit, jak to vypadá s tvou objednávkou.
Nejlepší bude, když tam zavoláš.
Vlastně si nedokážu představit, že by Florian zapomněl objednat 9x12, i když musím přiznat, že rozměry v palcích v poslední době nebyly zrovna hitem...
S pozdravem
Mirko
cfb_de
Mirko,
tak to od mě brzy přijde další objednávka ve formátu 13x18. Je to sice málo, ale chci si konečně vyvinout tlak, abych ten svůj kutilský projekt konečně dokončil, než mi ten Apo-Germinar tady zrezne.
Ještě váhám mezi „Classic“ (ten jste měli u Stefanovy objednávky – mé společné objednávky) a Efke. Uvidíš.
S pozdravem,
Franz
guymeurs
Dneska se toho říká tolik
Forte prý zkrachovala, Efke končí,.....
Doufejme, že digitální lobby nedosáhne toho, že už nebude možné sehnat téměř žádný kvalitní film nebo papír.Když porovnám to, co vytiskne i ten nejdražší Epson, s barytovým tiskem na Classic (Forte) nebo Fomatone pořízeným na Efke KB 50 (25 snímků) u mě ve studiu, doufám, že tyto filmy zůstanou v sortimentu ještě dlouho.
Guy Meurs
Belgie
Gast
Dobrý den,
stejně jako už zmínil Mirko, považuji takové příspěvky za škodlivé pro podnikání. Pokud někdo přichází s podobnými zvěstmi, ale zároveň se chová tajnůstkářsky, považuji to za velmi hloupé. Nakonec tím poškozujete svou vlastní pověst, pane Lothare van de Renne.
Z jiných fór se k tomu vyjádřil jeden Chorvat, který v reakci na takové zvěsti jednoduše zavolal do továrny
http://www.apug.org/forums/showthread.php?...p?t=7508&page=1.
Prosím, pošlete mi originální článek z chorvatských novin (vymažte z e-mailové adresy *NOSPAM*) – moje žena ten článek pak přeloží. Uvidíme, co tam opravdu stojí!
S pozdravem
Michael
MatthiasS
Z příspěvku toho Chorvata vyplývá, že Fotokemika právě zavřela svůj poslední „Retail Store“ – já bych to přeložil jako maloobchodní prodejnu. A dále píše, že musíme držet palce, aby se filmy nadále vyráběly. :lol:
Z těchto výroků tedy (zcela subjektivně) usuzuji, že se Fotokemice zřejmě nedaří příliš dobře – takže určitá skepse je přece jen na místě, ne? Nechci nic předjímat, ale také nechci slepě narazit na nos. Nebo je „nevedou se jim zrovna dobře“ natolik běžným stavem u fotochemických podniků, že se o tom nesmí mluvit, protože by to mohlo probudit věřitele? :o
MKL
Ahoj Matthiasi,
mezi skepticismem a šířením fámy leží tvrzení podložené údajnými důkazy. Skepticismus je u mnoha výrobců na místě, jak v současné době dokazují společnosti Kodak a Agfa. Co se týče černobílého filmu, už dlouho pochybuji o tom, jak dlouho tu ten či onen produkt ještě bude, ale zatím tu stále je.
Co mě na vyjádřeních toho Chorvata nutí k zamyšlení, je tvrzení, že Fotokemika v oblasti filmů žije hlavně z rentgenových filmů, a já vím, že v současné době nová generace rentgenových přístrojů všech výrobců pracuje čistě digitálně.
Ale ještě jednou: Zensusa tvrdí, že existují novinové články a informátor, podle kterých má být výroba zastavena. Dotazy Marka u Fotokemiky říkají opak, stejně tak dotazy toho Chorvata. Ten druhý uvádí svůj zdroj – ten první mlčí. Právě to se mi nelíbí!
S pozdravem
Michael
MatthiasS
Rentgenový film je v některých oblastech stále nepostradatelný – například u zubaře. Já bych si přece nenechal do krku implantovat nějaký monstrózní digitální čip jen proto, že je to „modernější“ :lol:
Jinak si nemyslím, že by moderní rentgenová zařízení byla v zemích třetího světa a na Dálném východě široce rozšířena, tam bude ještě dlouhou dobu poptávka po rentgenových filmech. Jenže, může s tím Fotokemika konkurovat?
Jinak k tématu: jasně, není zrovna nejšťastnější volba neuvádět žádné zdroje. Ale samotná otázka je přece jen na místě, tak úplně paranoidní, jak by se milý Lothar rád prezentoval, určitě není. Místo toho, abychom se rozčilovali nad metodikou, měli bychom k tématu přistupovat věcně. Protože i když si to já a pravděpodobně většina ostatních zde (Ferdinanda teď nechme stranou :)), přejeme, Fotokemika na tom zřejmě není tak dobře, že? Otázkou jen je, do jaké míry je to pro takové firmy v digitálním věku normální? – A ještě jednodušeji řečeno: Co se pro mě změní, kde seženu levný a dobrý film – na který si zvyknu a nebudu ho muset za půl roku zase měnit?
Pomalu začínám trochu pochybovat o sobě, jestli jsem si neměl pořídit ten Cube. :o
MKL
Ahoj Matthiasi,
přesně to mám na mysli, když mluvím o poškození podnikání! Teď nad tím přemýšlíš. Kdyby nebylo toho hloupého vlákna s tvrzeními z tajemných zdrojů, tak bys o tom nepřemýšlel, že?
Všechno, co platí pro Fotokemiku, platí i pro ostatní výrobce, jako jsou Agfa, Kodak, Fuji, Maco, Lucky, Ilford atd. Všichni v současné době v analogové oblasti bojují a nikdo ti nedá záruku dlouhodobé dostupnosti filmů.
Nejpozději teď bys měl, pokud máš rád filmy efke, přestat přemýšlet, nebo se důsledně vzdát svého koníčku, jímž je analogová černobílá fotografie.
Já raději volím střední cestu a beru to, co se mi líbí, a když to už nebude, vezmu si něco jiného. Vyzkoušet to stojí jeden film.
S pozdravem
Michael
MirkoBoeddecker
Ahoj lidi,
tak se všichni uklidněte a nenadávejte na Lothara jen proto, že mu někdo něco namluvil – a on se oprávněně vyděsil.
Bez něj by se totiž toto vlákno vůbec neobjevilo a možná se objeví i další podobné příspěvky. Rád bych se teď oficiálně vyjádřil k těmto všem příspěvkům.
Právě jsem na své pravidelné návštěvě ve Fotokemice a kromě posouzení fáze plánování našich nových produktů jsme samozřejmě hovořili i o „provozní situaci“.
Souvislosti:
Fotokemika se musí stejně jako jiné firmy zmenšovat, aby se přizpůsobila změněným tržním podmínkám. Náš trh se sice rozšiřuje, ale litografie, barvy a rentgen klesají.
Konkrétně to znamená, že z 5000 zaměstnanců jich v roce 1998 zbylo asi 500 a nyní, ve třetí fázi, jich je kolem 50.
To pokaždé znamená sociální plány a vysoké odstupné (Fotokemika je bývalý státní podnik). Aby se zajistil tento cashflow, byl zlikvidován a konsolidován dlouhodobý majetek, který nebyl nezbytný pro provoz. Patřil k tomu i obchod v Záhřebu, který nyní provozuje soukromník (... a mimochodem stále prodává filmy efke – i když za „tržní cenu“, která odpovídá přibližně naší ceně plus vyšší DPH v Chorvatsku).
Aktuální situace:
Z Fotokemiky se stala Fotokemika Nova a tato nová společnost se zbavila všech závazků vůči nadbytečnému personálu a zařízením a konsolidovala se na provozně nezbytné jádro. Pozemky a nemovitosti, které již nejsou nezbytné pro provoz, jsou na prodej.
V současné době Fotokemika v provozních částech, které ve společnosti zůstávají, pracuje s 20% vytížením a již pokrývá náklady!
Ať to Agfa zkusí napodobit!
Již samotné naše (a to jsou vaše!) zakázky zajišťují těchto 20 %.
Vše, co k tomu přibude, vytváří „přebytek“, tedy provozní zisk.
Ještě jednou:
Dokud budete nakupovat jako dosud – nebo pokud možno ještě o něco více – bude to pokračovat.
S novými produkty, které Fotokemika vyvíjí pro nás a pro americký trh, by mělo být možné dosáhnout ještě většího nárůstu.
Jediným omezením je v současné době:
Vzhledem k 20% vytíženosti jsou výrobní plány časově rozloženy a v měsících červenci a srpnu se z energetických důvodů (klimatizační zařízení by denně „spotřebovalo“ elektřinu za 280 EUR) emulze vůbec nevyrábí.
To znamená, že bez přijetí dalších zaměstnanců trvají dodací lhůty nyní 6 měsíců.
Pokud se tedy někdy (navzdory našemu novému chladírenskému skladu) přeplánujeme v objednávkách, budete možná muset chvíli počkat.
Ale tak to u IMPEXu bylo vždycky. Co je skladem, dostanete okamžitě, a co není, to prostě chvíli trvá...
Doufám, že jsem tím vyjasnil všechny nejasnosti a zbývající pochybnosti....
Mnoho pozdravů ze Samoboru u Záhřebu,
Mirko
aXL
Ahoj, Mirko.
Co se mě týče – mé pochybnosti jsou pryč. Děkuju ti.
Stejně jsem předpokládal, že malá firma jako Fotokemika se v oblasti černobílé fotografie dokáže prosadit lépe než nějaké oddělení nějakého „globálního hráče“.
Právě to teď intenzivně zažívám s plochými filmy v metrických rozměrech. Prostě mám ty fotoaparáty a spoustu dobrých dvojitých kazet k nim, takže nechci přecházet na palcové rozměry.
Na oplátku jsem ochoten sám trochu přispět k obratu a občas vystavit o jeden list víc. B) Delší dodací lhůty si prostě musím vykompenzovat sám hromadnými objednávkami a místem v mrazáku, když to za mě neuděláte vy. Ale to ani nechci vyžadovat – vaše skladové náklady jsou vyšší než moje. :lol:
Za tři týdny přijde Foma 9x12 – a já jsem včera vložil svůj poslední list... :o
Je vlastně předvídatelné, že se ještě sejde dost objednávek, aby se vyrobila efke 100 v rozměru 9x12? Pokud je tam venku ještě někdo, kdo to zpracovává: Prosím, objednejte *teď*! :)
Brzy nashledanou,
Axel