aXL
Cześć, koledzy.
W końcu też mogę zasiąść przy L 1200 z głowicą czarno-białą. Świetna maszynka!
Ale już pojawiają się drobne wątpliwości: w którą stronę montuje się kondensatory? Grubszy (151) do góry, a cieńszy (152) do dołu? Po pierwszym rzucie okiem oświetlenie wygląda całkiem nieźle. Ale wolałbym jednak mieć to czarno na białym.
Czy ktoś ma instrukcje obsługi do tych dwóch wyżej wymienionych urządzeń i mógłby mi przesłać skany lub kopie? A może najlepiej opublikować je na forum?
Z góry dziękuję,
Axel
Gast
Cześć Axel,
gdzieś mam jeszcze skan dla modelu 138. Jeśli to ty pojawiasz się pod tym samym pseudonimem na forum poświęconym fotografii wielkoformatowej, to znajdę tam też twój adres e-mail. Może to potrwać jeszcze dzień lub dwa.
Zasadniczo większy jest na górze, a mniejszy na dole. Wypukłe strony soczewek są skierowane do siebie.
Dla modelu 138 istnieje lista około 5 różnych rozmiarów w jeszcze większej liczbie kombinacji, w zależności od ogniskowej.
Pozdrawiam
Martin
Gast
P.S. Chyba miałem na myśli większy promień, czyli będzie wtedy cieńszy.
aXL
Cześć, Max.
Dzięki za Twoje starania.
To ja jestem tym, który udziela się też na forum GF. Ale chętnie ułatwię Ci sprawę: mailto:axl@tightlook.de
W przypadku modelu 138 jest to dość proste, bo kombinacje są wyraźnie nadrukowane na pokrywie lustra. Jednak w przypadku mojego właśnie ustawionego modelu 1200 z głowicą s/w mam tylko broszury, a nie instrukcję obsługi. W tym urządzeniu nie ma nadruków, a dwa zielone kondensatory (151 i 152) nie są – w przeciwieństwie do dwóch zielonych w modelu 138 (240 i 240) – dokładnie tej samej wielkości, lecz nieco się różnią.
Stąd moje zmieszanie.
W obecnej konfiguracji oświetlenie wydaje mi się równomierne. Nie miałem jednak jeszcze czasu na wykonanie odbitki.
Dziękuję,
Axel