Cześć, Mirko.
Rany, ale to długi wątek...
Tak, zdarza mi się to od czasu do czasu... :rolleyes:
MACO UP25 = efke 25 i ten nadal jest dostępny
MACO UP 100 = efke 100 i ten również jest dostępny.
Od dawna tak właśnie myślałem. Kiedy dowiedziałem się, że ostatnia partia błony płaskiej została wyprodukowana w Chorwacji, stało się dla mnie jasne, skąd wieje wiatr. Ale w przypadku filmów KB zakładałem, że będą to materiały firmy Ilford.
Wujek musi się wycofać, bo dla Maco widzi szansę na rynku tylko w swoim ulubionym dziecku, cube 400. Jasne – w przypadku filmów grubowarstwowych jesteście po prostu tańsi, a filmy T są mocno w rękach wielkich marek. Oczywiście wypróbuję też cube, w końcu włożył w niego sporo wysiłku, żeby był płaski (powłoka, wyjątkowo gruby nośnik itp.). Ale z zasady (czyli w teorii!) nie czuję się pewnie z filmami wielowarstwowymi. Wolę zaufać grubej, powolnej emulsji z dużą ilością srebra...
Ale...
jeśli w Maco UP 25 jest efke 25 – dlaczego w moim procesie dopiero przy 12 ASA uzyskuje właściwą charakterystykę cieni? Przetestowałem go i dopiero gdzieś między 12 a 18 ASA uzyskałem właściwe rozdzielenie stref 2 i 3. (RODINAL 1+100, powiększalnik z głowicą kolorową do światła mieszanego, Maco expo RF stopień 3)
Expo RF: Byłoby to nadal dostępne, gdyby więcej osób powiększało zdjęcia na papierze o stałej gradacji.
Te stałe gradacje odeszły w przeszłość, ponieważ jednocześnie pojawiły się nowe, ulepszone warianty multigrade.
Oczywiście mam bardzo wygodną sytuację, gdy mogę dostosować światło do papieru, a nie na odwrót. Ale przecież Ansel Adams również wychodził z założenia stałych gradacji i nie mógł sam decydować o oświetleniu.
Również w tym przypadku jest to raczej przypuszczenie, że papiery o stałej gradacji nadal mają niewielką przewagę pod względem jakości. Gdybym miał czas i motywację, aby to wszystko przetestować, być może zmieniłbym zdanie. Co możesz mi o tym powiedzieć? Czy się mylę i czy teraz czas na VC, czy też papiery o stałej gradacji (przy optymalnej obróbce) nadal oferują więcej?
To samo dotyczy papieru Agfa Record Rapid.
(...)
Przypomina mi to Glanzol. Odkąd zakazano stosowania formaldehydu, nie ma już porządnego błyszczącego papieru barytowego.
Nasz rynek, rynek artystyczny, jest duży, ale nie wystarczająco duży dla wszystkich producentów i produktów. Nieuchronnie dojdzie do pewnej koncentracji rynku. Ci producenci i sprzedawcy, którzy od początku postawili na was (tak jak my), oczywiście z większym prawdopodobieństwem wyjdą z restrukturyzacji z sukcesem niż ci, którzy wciąż trzymają się przemysłowych standardów z poprzedniego tysiąclecia i patrzą tylko na rentowność i wielkość produkcji, a tym samym wyrzucają wszystko, co nie spełnia kryteriów rentowności.
Ponieważ jest to dla mnie jasne, rozmawiam z Tobą, mimo że dzięki mojej pracy mam dostęp do informacji z pierwszej ręki. Obecnie jednak tracę zaufanie do firmy Maco.
Aby odnieść sukces wśród wymagających klientów, trzeba czasem zastosować kalkulację mieszaną, a Polywarmton może przez jakiś czas zasilić muzeum, a KB – film zwojowy. Tak to przynajmniej postrzegamy.
Wolałbym to tym bardziej, że mam mnóstwo kaset 13x18 i nie mam ochoty wymieniać ich z ogromną stratą na 5x7", tylko po to, by może rok później stwierdzić, że wolumen rynku na to też już nie wystarcza, a wszyscy szaleńcy tego świata fotografują już tylko formatem 4x5". A to, na jak małe kawałki zostanie teraz pocięta ta taśma, nie może oznaczać dużej różnicy w cenie. Wszystko inne to tylko koszty magazynowania.
Dlatego od lat zależy nam na wspieraniu mniejszych, bardziej elastycznych zakładów (takich jak efke, Forte, Foma i inne), aby mogły one nadal produkować dla nas, gdy wielkość partii dla Agfy spadnie poniżej progu rentowności.
Oczywiście! Ta nisza wymaga małych specjalistów. Maco też tak robi, produkując tylko jeden rodzaj filmu we własnej niemieckiej odlewni (tak twierdzi). Ale na razie będę to obserwował przez jakiś czas...
Dlatego, jeśli chodzi o perspektywy na przyszłość, z tymi materiałami jesteś właściwie dobrze przygotowany.
Papiery Classic i filmy efke to wasze konie pociągowe? W takim razie czuję się już bezpiecznie. Ufam, że macie znacznie większą stabilność i obecność na rynku niż Monochrom czy Calumet, bo ci pierwsi zawyżają ceny, a drudzy też ograniczają swój asortyment. Myślę, że wasza celowa specjalizacja w zakresie artystów to właściwa droga.
Krótko mówiąc: kupujcie wystarczająco dużo, a wasze materiały pozostaną dostępne.
Zbiorę jeszcze kilka zgłoszeń zapotrzebowania od znajomych, a potem można zaczynać... :blink:
Aktualny przykład:
W mojej codziennej pracy też od czasu do czasu spotykam się z takimi pytaniami i muszę przyznać, że wielcy producenci nie poświęcają temu uwagi. Wartość dla akcjonariuszy jest po prostu nastawiona na bardzo krótką perspektywę.
Nigdy (miejmy nadzieję – o ile nie popełnią błędu) nie zdarzy się, że w tym samym opakowaniu i pod tą samą nazwą nagle znajdzie się coś innego (chyba że jest to następca, który został po prostu zmodyfikowany technicznie – ale to będzie wtedy oznaczone).
Czy przeczytałeś już najnowszy felieton Wollsteina? Bardzo zabawny, o ile nie dotyczy to nas samych...
Problemy z dostawą błon płaskich efke
Czy mógłbyś odłożyć dla mnie 300 arkuszy 13x18? Dzięki. :angry:
Jak właściwie wypada Classic Pan w porównaniu z efke?
PE/baryt
To było raczej pytanie wynikające z zainteresowania technicznego. Nie potrzebuję tej samej emulsji, ponieważ przy użyciu PE wykonuję zupełnie inne zadania niż przy użyciu barytu. Pierwsza jest tania i szybka, druga szlachetna i trwała. Dla mnie mogą spokojnie wyglądać inaczej. Nawet muszą!!
Stałe gradacje Baryt
Niestety tylko ciepłe odcienie. Do treści moich zdjęć lepiej pasują raczej chłodne odcienie. Może jednak powinienem przejść na te dwa poliestry? Czy mógłbyś dokonać subiektywnego porównania między tymi rodzajami?
Nawiasem mówiąc, możesz również zamówić u nas Expo (czyli oryginał od efke – u nas nazywa się Classic Arts). To tylko kwestia ilości. Od pewnej ilości uruchamiamy odlew.
Super! Czy to znaczy, że przez cały czas miałem w rękach efke? Expo RF = efke w ciepłych odcieniach, czy jak? A Expo G = efke w zimnych odcieniach? Czy naprawdę nadal mogę u was dostać G? W takim razie muszę od razu zadzwonić do kumpla, który też za nim tęskni.
A co z Record Rapid? :P
(Mały żart...)
Staramy się (zobacz też moją odpowiedź na pytanie, dlaczego nie mamy papierów efke) promować materiały, które mamy, tak aby zapewnić wystarczającą sprzedaż i dostawy. Gdybyśmy zaczęli rozdzielać się na wielu producentów, w końcu nikt nie byłby w stanie przetrwać. Stąd nasz przejrzysty asortyment, którego celem jest właśnie to, czego szukasz: stałe dostawy przez długi czas.
Zobacz wyżej: dlatego z wami rozmawiam.
Ponieważ sam nie jestem w stanie przetestować całego rynku i nie znam też kontekstu (która firma raczej przetrwa tę walkę), jako przetwórca potrzebuję sprzedawcy, który zna ofertę i celowo „wyławia” najlepsze produkty dla swoich klientów. Jeśli klient może polegać na tym wyborze, zyskacie go na długi czas.
Właśnie w tym momencie wujek z Hamburga stracił moje zaufanie, ponieważ co pół roku wysuwał na pierwszy plan innego ulubieńca. Najpierw był UP, wkrótce potem pojawił się Genius, a następnie zastąpił go PO, który teraz ustępuje miejsca Cube. Super...
Pyro: To najlepsze! (ale też najbardziej toksyczne i najtrudniejsze w użyciu).
Dzięki. Wypróbuję. W takim razie nie będę nawet zaczynał od podwójnej kąpieli, tylko od razu zanurzę moje zdjęcia w Pyro.
Nie macie Pyro, prawda? Chyba będę musiał sam to wymieszać. Jakieś wskazówki, gdzie znaleźć przepisy? :ph34r:
Skoro już o tym mowa: pod jaką nazwą jest jeszcze dostępny LP-Brom 3...?
Czy wszystko zrozumiałem?
Tak! Dzięki!
Pozdrowienia z Mannheim,
Axel