Urnes
Witam wszystkich,
Do tej pory na prowadzonych przeze mnie kursach zawsze pracowałem z filmem Ilford Delta 400 w roztworze HC-110 i byłem w pełni zadowolony z jakości odbitek w formacie do 30x40.
Aby nieco obniżyć koszty filmu, a także ewentualnie pracować z krótszymi rolkami (24 lub 12 klatek), przypomniałem sobie o nawijarce do filmów w piwnicy i wpadłem na pomysł, że można przecież samodzielnie konfekcjonować film w rolkach. W katalogu Impex natychmiast natrafiłem na rolkowy film Foma.
Ale co teraz wybrać? T 200 i zwiększyć przysłonę (a może nie i wyrównać to papierem)? A może od razu 400? Na pewno potrzebuję 400 ASA, bo moje trzy lampy nie dają aż tak mega dużo światła. Aha, wywoływanie odbywa się metodą rotacyjną w A49.
Czy jest może jeszcze jakaś inna alternatywa?
Pozdrawiam, Sven.
Gast
Cześć!
Nie mam doświadczenia z filmem T200 i naświetlaniem w nadmiarze, ale jeśli chodzi o Fomapan 400 – przy użyciu RODINALu 1+50 lub ID11 1+1 osiąga u mnie co najwyżej czułość EI 200–250; nie próbowałem jeszcze z A49, ale mam dobre doświadczenia z naświetlaniem w nadmiarze przy użyciu A49 (oraz HP5+, Neopan 400, TMax 3200) mam dobre doświadczenia, myślę, że w przypadku Fomy 400 powinno się dać osiągnąć czułość EI 400 (w zależności od tego, jak ważne są dla Ciebie otwarte cienie...)
Roman
Gast
Cześć Sven,
uzyskałem świetne wyniki na filmie T200, podczas naświetlania go jak 160 ASA próbowałem też go podkręcić, ale jakoś nie wyszło zbyt dobrze.
Naprawdę mogę Ci polecić film 400 firmy Foma (naświetlaj go jak 320 ASA!). Oczywiście można go też podkręcić, uzyskując dobre wyniki.
Jako alternatywę mogę polecić EFKE Kb100, bardzo łagodny film, ładna gradacja szarości, jest kontrast, jest też ostra ostrość, odbitki wyglądają trochę „old-fashioned” – kwestia gustu
wiem – ale mi się podoba!
pozdrawiam
maik
fotohuisrovo
T200 całkiem nieźle radzi sobie :D w różnych wywoływaczach:
LP Supergrain (= AM74): wyrównujący, podobnie jak np. ID11: T200: ISO 160–200
SPUR HRX: bardzo wysoka ostrość, niewielkie ziarno: T200: ISO 80–100; bardzo dobre połączenie!
W tej chwili zajmuję się T200 i SPUR SLD.
Wkrótce dołączą jeszcze: AM20 i AM50.
Fomapan 400 ma jednak nieco mniejszą czułość: zazwyczaj około ISO 200 – ISO 320. W przypadku filmów o wysokiej czułości sięgam czasem po Neopan 1600 (Fuji). Czułość nominalna sięga czasem nawet około ISO 1000 (np. przy użyciu SPUR SLD).
Pozdrawiam serdecznie,
Fotohuis RoVo
Robert Vonk
Urnes
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Chyba podczas następnych warsztatów wypróbuję Foma 400. Rzut cieni nie jest aż tak ważny przy portretach, a kontrast mogę regulować za pomocą reflektorów. Myślę, że Delta 400 też nie ma więcej niż 320 ASA. Ciekawe jednak, czy uda się włożyć ten materiał na metry do kaset.
@Robert
Jakie masz doświadczenia z SLD? Używałem kombinacji Delta 400 + SLD na moich pierwszych warsztatach. SLD po prostu działa świetnie. Bardzo dobrze pasowało to tematycznie do naszych portretów, a cieniowanie i czułość też były super. Jednak zrobiliśmy jeszcze kilka ujęć na zewnątrz w świetle dziennym i wtedy zauważyłem, że bardzo ciemne obszary były odwzorowane niemal bez ziarna, podczas gdy w jasnych obszarach ziarno było znacznie wyraźniejsze. I wtedy zdjęcie wyglądało trochę jak zdjęcie z fotoradaru. Myślę, że wywoływacz nie może do końca zaprzeczyć swojemu pochodzeniu.
Pozdrawiam, Sven.
Gast
:D
Jasne, firma SPUR wywodzi się z branży monitoringu ruchu drogowego oraz produkcji filmów rentgenowskich i wywoływaczy. W sektorze amatorskim to dla ludzi z SPUR raczej hobby. Finansowo? Oczywiście nie przynosi to zbyt wiele, ale jest interesujące, podobnie jak u nas.
Tak samo jest z Agfa Copex (mikrofilm) i SPUR Nanospeed. Bardzo mały rynek, ale na pewno bardzo interesujący dla specjalistów od K.B. i ludzi z Minox.
Dzisiaj testujemy Tanol firmy Moersch, jak już wspomnieliśmy w naszym innym wpisie. Jutro kontynuujemy z Foma T200 (sprzedaż na metry!) i SLD. Testujemy mniej więcej tak samo, jak podano w tabeli i możliwościach w „Tonwerte Perfekt” autorstwa Heilanda, a pomiary wykonujemy na densytometrze czarno-białym TRD-2. Myślę, że to dość obiektywne.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, oczywiście zawsze możesz się z nami skontaktować.
Pozdrawiam,
Robert
fotohuisrovo
:D
... i znowu zapomniałem danych logowania!!
Przepraszam.
Fotohuis RoVo
Robert
MirkoBoeddecker
Nawiasem mówiąc, firma FOTOIMPEX została właśnie (po nieco dłuższych negocjacjach – przepraszamy za opóźnienie) oficjalnym importerem marki SPUR na Amerykę Północną.
Produkty SPUR z serii „Southern” można od teraz zamawiać na całym świecie – a więc również u nas.
Strona z katalogiem wkrótce.
Pozdrawiam
Mirko