Matthiasi,
ano, a navíc má vyrovnávací účinek a díky různým ředěním lze jeho působení ještě dále přizpůsobit.
Proč potřebuješ pro velkoformátový fotoaparát vývojku, která zaujme svou ostrostí? Pro KB, jasně, při 10násobném zvětšení je ostrost mnohem důležitější vlastností pro naše vnímání, ale u velkoformátu? Nebo je v tomto případě opravdu zajímavý jen vyrovnávací účinek, kvůli kterému se vyplatí používat RODINAL?
Já bych to tak neviděl.
Používáš přece velkoformát právě proto, abys zažil ty úchvatné vlastnosti, které ti nabízí.
Teď jde o to, jak je co nejlépe vytěžit. Samozřejmě je u velkoformátu všechno lepší než u malého formátu a dalo by se říct, že mi stačí nejlevnější film plus nejlevnější chemikálie – materiálové rezervy se postarají o zbytek – proč si s tím lámat hlavu.
Pochopitelná argumentace. Stejně jako u jezdců na Harleyích, kde objem motoru nesmí být nahrazen ničím jiným než objemem motoru :rolleyes:
Ale to vše je již viditelné. Maximální ostrost a šedé tóny při ještě neviditelném zrnu by byl můj osobní ideál.
To vidíš i při zvětšení z velkoformátového negativu, ať už jsi použil vývojku zvyšující ostrost a vytvářející efekt hran, nebo takovou, která potlačuje zrno. Zrnitost se sice zvýší jen nepatrně, ale ostrost a efekt hran výrazně. V tomto ohledu je takový vývojka u velkoformátových fotografií zajímavější než u malých formátů. U malých formátů se může stát, že nakonec řekneš: Ostrost je fajn, ale to zrno je na mě příliš hrubé!
Pyro: Prodáváme Darkroom Cookbook, jinak tam Weston také něco publikoval. Náš anglický distribuční partner RetroPhotographic sám vyrábí pyro vývojky a my – pokud v tom celém právním zmatku najdeme legální možnost importu – brzy zařadíme i tyto sady do nabídky.
Zkus nejprve první krůčky s jednoduchou vývojkou, jako je RODINAL. Na začátku se stejně pokazí dost věcí. Po půl roce a spolehlivé konzistenci procesu s R09 můžeš zkusit pyro. Pak budeš mít hned objektivní možnost srovnání (... s negativy z R09).
Webový prostor pro nahrávání větších souborů nenabízíme: stalkerové a další fóroví piráti by nám mohli trpělivým zahlcováním serveru způsobit finanční škody a já bych tu musel sedět hodiny a celý ten nepořádek zase odstraňovat.
Menší obrázky ale nahrát můžeš.
Zdravím
Mirko