Matthias,
tak, a ponadto ma działanie wyrównawcze, a dzięki różnym rozcieńczeniom można dodatkowo modyfikować jego działanie.
Dlaczego w przypadku wielkiego formatu potrzebny jest wywoływacz, który zachwyca swoją ostrością? W przypadku KB, jasne, przy 10-krotnym powiększeniu ostrość jest znacznie ważniejszą cechą dla naszego postrzegania, ale w przypadku wielkiego formatu? A może w tym przypadku naprawdę interesujące jest tylko działanie wyrównujące, z powodu którego warto używać RODINALU?
Ja bym tak nie uważał.
Używasz przecież wielkiego formatu, aby doświadczyć właśnie tych fascynujących właściwości, które on oferuje.
Teraz chodzi o to, aby je jak najlepiej wydobyć. Oczywiście w przypadku wielkiego formatu wszystko jest lepsze niż w przypadku formatu KB i można by powiedzieć, że wystarczy mi najtańszy film i najtańsze chemikalia – zapasy materiałów załatwią resztę – po co się przejmować.
To zrozumiała argumentacja. Tak jak w przypadku kierowców Harleyów, pojemności silnika nie można zastąpić niczym innym niż pojemnością silnika :rolleyes:
Ale to wszystko jest już widoczne. Maksymalna ostrość i wartości szarości przy jeszcze niewidocznym ziarnie to byłby mój osobisty cel.
Widać to również przy powiększeniu negatywu GF, niezależnie od tego, czy użyłeś wywoływacza zwiększającego ostrość i tworzącego efekt krawędzi, czy też wywoływacza tłumiącego ziarno. Ziarnistość wzrasta tylko nieznacznie, ale ostrość i efekt krawędzi – znacznie. W tym zakresie taki wywoływacz jest bardziej interesujący w przypadku GF niż w przypadku małych formatów. W przypadku KB może się zdarzyć, że potem powiesz: ostrość jest w porządku, ale to ziarno jest dla mnie zbyt grube!
Pyro: Sprzedajemy „Darkroom Cookbook”, poza tym Weston również opublikował na ten temat sporo materiałów. Nasz angielski partner handlowy RetroPhotographic sam produkuje wywoływacze piro i – o ile uda nam się znaleźć legalną możliwość importu w tym całym gąszczu przepisów – wkrótce wprowadzimy te zestawy do naszej oferty.
Zacznij od prostych kroków, używając prostego wywoływacza, takiego jak RODINAL. Na początku i tak wystarczająco dużo rzeczy idzie nie tak. Po pół roku i osiągnięciu stabilności procesu z R09 możesz spróbować piro. Wtedy będziesz miał też obiektywne możliwości porównania (...z negatywami R09).
Nie oferujemy przestrzeni internetowej do przesyłania większych plików: wówczas prześladowcy i inni piraci forumowi mogliby wyrządzić nam szkody finansowe poprzez cierpliwe zaśmiecanie serwera, a ja musiałbym tu siedzieć godzinami i usuwać całe to śmieci.
Można jednak przesyłać mniejsze zdjęcia.
Pozdrawiam
Mirko