Klaus-W
Ahoj,
koupil jsem si na eBayi 17 metrů 35mm filmu Orwo NP 27 od VEB Wolfen a mám za sebou první pokusy s roztokem A-49 v poměru 1+1. Vývoj jsem provedl na staré vývojce Agfa Rondinax U35 po dobu 15 minut. Nemám však ponětí, jak starý ten film je. Jen podle vzhledu negativů bych řekl, že je celkem použitelný. Zvětšeniny vyvolám po svatodušních svátcích.
Tak – a teď moje otázka: má s tím někdo zkušenosti s 15–20 let starými filmy Orwo? <_<
Gast
Dobrý den, Klaus-W.,
S překrytým filmem NP27 nemám konkrétní zkušenosti, ale s velmi starým materiálem Ilford ano.
Mám tu totiž ještě několik kazet PAN-F pro černobílou fotografii, „ročník“ 1974. (Je na nich uvedeno pouze „nov. 74“ – mohlo by to být i datum spotřeby). Filmy pocházejí z likvidace laboratoře, byly asi 20 let skladovány v suchu při teplotě od sklepní po pokojovou a asi 10 let leží u mě v ledničce. Dají se ještě bez problémů zpracovat! Doba vyvolávání byla uvedena pouze pro chemikálie Ilford (příbalový leták) a sotva se dá srovnat s dnes běžnými časy. Expozici filmů provádím podle jejich jmenovité citlivosti (50 ASA), používám RODINAL 1+50, 20 stupňů, 20 minut, 1 minuta protřepávání a dosahuji skvělých šedých tónů, které podle mého názoru nové filmy Ilfordu zdaleka nedosahují.
Myslím si, že 15–20 let starý materiál ORWO by měl dosahovat podobně dobrých výsledků, za předpokladu správného skladování. Určitě se ale při tom těžko obejdete bez „pokusů a omylů“. Možná stojí za to zkusit i RODINAL nebo R09/F09. Sám ale nemám žádné zkušenosti s A49.
Bernd
Klaus-W
Ahoj Bernde,
děkuji za tvou odpověď. Znovu jsem si v klidu prohlédl vyvolaný film Orwo NP 27 (starý minimálně 15 let) a zjistil jsem, že nápis na okraji není tak výrazný, jak jsem zvyklý u jiných filmů. Při dalších pokusech prostě přidám vždycky trochu víc času, dokud to nebude v pořádku – nebo taky ne.
No jo – vlastně je to blbost pořizovat si tak starý film.
S pozdravem Klaus-W.
uworischki
Já sám stále používám NP20 a občas NP27.
Může se ti stát (v závislosti na skladování...), že se základní vrstva trochu zahřeje. Film možná také trochu ztratí na citlivosti.
Takže s tvým předpokladem – vyvolávat o něco déle nebo lépe – provádět expozici o něco více (na 320 ASA?) – máš pravděpodobně pravdu.
Uwe
Gast
Je však třeba si uvědomit, že film s nízkou citlivostí, třeba 15 DIN, má delší trvanlivost než film s citlivostí 27 nebo dokonce 30 DIN. U mě měl film Fomapan 800 po několika letech po uplynutí doby trvanlivosti citlivost už jen asi 24 DIN, zatímco například film Panatomic X si svou citlivost zachoval i po 10 letech.
Werner