Gast
Witam wszystkich,
mam następujący problem:
Podczas naświetlania filmu Fuji Neopan 400 przy czułości ISO 800 uzyskałem wynik 800.
Teraz szukam odpowiedniego
wywoływacza drobnoziarnistego do wywoływania push. Powiększenie ma zostać wykonane później w formacie
40x50. Chciałbym uzyskać bardzo drobne ziarno i
dobrą ostrość.
Mój pierwszy wybór:
Być może Perceptol nie jest jednak odpowiednim wyborem?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Dirk
Gast
To jak kwadratura koła, nawet gdybyś pytał na dziesiątkach forów. W przeciwnym razie wszyscy inni wywoływacze stali by się zbędni. Pogódź się z tym, że musisz pójść na kompromis i zdobywać własne doświadczenia. Od dawna szukam inwestycji o niskim ryzyku i wysokim zysku.
Gast
<_<
MirkoBoeddecker
Dirk,
skoro przeprowadziłeś naświetlanie Neopanu na 800, to Perceptol jest teraz naprawdę jednym z najmniej polecanych wywoływaczy.
Co prawda zapewnia efekt z drobnym ziarnem, ale obniża czułość.
W twoim konkretnym przypadku poleciłbym emulsję bazową A49. Jest wystarczająco drobnoziarnista i sprawdza się przy czułości 800 ASA.
Następnym razem możesz przeprowadzić naświetlanie na 200 i spróbować z Perceptolem.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
bardzo dziękuję za odpowiedź. Sam doszedłem do podobnych wniosków na podstawie różnych rekomendacji. Zdjęcia są dla mnie bardzo ważne. Dlatego staram się (jako kompletny początkujący) zebrać jak najwięcej opinii.
Obecnie moje plany wyglądają następująco:
Film naświetlony przy czułości ISO 800 zamierzam podkręcić przy użyciu A49.
Film naświetlony przy ISO 400 wywołam Perceptolem. (Mam nadzieję, że tym razem mam rację)
A jak wygląda sprawa z proporcjami mieszanki? Czy możesz mi coś doradzić?
Do tej pory wywoływałem tylko ID-11 w proporcji 1:1.
Co możecie powiedzieć o czasie wywoływania i regularnym mieszaniu?
Na opakowaniu (Perceptol) podano następujące wartości dla Neapan ISO 400:
1+0 : 14
1+1 : 18
1+3 : 23
Czy mogę polegać na tych zaleceniach?
Bardzo dziękuję za pomoc
Dirk