Gast
Ahoj fórum,
stále hledám cenově dostupný a kvalitní film se střední citlivostí pro můj fotoaparát Adox Sport 6x9. Objektiv vyžaduje clonu 11 nebo 16 – pak poskytuje nádherně ostré negativy. Expozice podle pravidla Sunny16 (s tendencí k nadměrnému nasvícení). Používám přírodní stativy – tedy zdi, sloupy veřejného osvětlení a podobně. Dosud jsem měl velmi pěkné výsledky s XP2, ale chtěl bych jemnější zrno, větší ostrost a vyvolávat si sám. A49 1+1 a 1+2. Témata: krajina, město, lidé.
Otázka – který z těchto dvou filmů je pro mé účely vhodnější? Má T200 opravdu o jeden clonový stupeň více? To by se při f/11 hodilo. Máte k tomu nějaké další připomínky?
S pozdravem
Christian
MirkoBoeddecker
Ahoj Christiane,
požaduješ tak trochu „zázračný všestranný produkt“.
Film, který by měl jemné zrno, vyšší ostrost a vyšší citlivost než XP 2 – takový neexistuje, pokud se držíme standardního vyvolání a stejného formátu filmu.
Existují však filmy, které jsou buď ostřejší, nebo citlivější, nebo s jemným zrnem.
Zásadní nevýhodou filmu XP2 je, že si ho nelze vyvolat sám (v černobílé chemikálii), a proto nelze provádět cílené řízení kontrastu ani experimentovat s různými vývojkami, aby se cíleně dosáhlo efektu ostrosti, jemného zrna nebo citlivosti.
Kromě toho může hnědý obraz barviva vést k posunům gradace u papírů s více stupni (to jsem však ještě nikdy nezaznamenal).
Jinak je XP2 nebo Kodak CN už docela blízko k „zázračnému všeléku“. To byl ostatně i tržní strategický přístup dam a pánů z Ilfordu a Kodaku – lidový film, který si takřka se vším poradí stejně dobře a navíc se dá krásně jednoduše vyvolat u Schleckera.
„Skutečná“ černobílá fotografie ti nabízí především nejrůznější možnosti kreativního rozvoje díky všem těm různým kombinacím.
Chceš-li například ostrost, vezmeš si nejlépe jednovrstvý film, který současně vytváří zrnitost a efekt ostrých hran (např. efke/ADOX 100). Ten však není tak jemné zrno jako vícevrstvý film s plochou krystalovou strukturou (jako např. Tmax, Delta nebo Fomapan 200) a je citlivější na přeexponování.
A teď k tomu musíš ještě vybrat odpovídající vývojku, abys dosáhl požadovaného výsledku. Pro ostrost by bylo např. R09/F09, Emofin nebo Neofin Blau a pro jemné zrno (vyvolání šetřící zrno) Perceptol, Ultrafin Plus atd. A49 leží někde uprostřed, s důrazem na jemné zrno a využití citlivosti.
Všechno jasné?? <_<
Já bych do starého ADOXu vložil ten nejlevnější film (Classicpan 400) a vyvolal ho zředěným A49 v poměru 1+1.
Pokud ti to není dost s jemným zrnem, příště si vezmi Classic 200 nebo Fomapan 200.
Pokud ti to stále nepřipadá dost s jemným zrnem, zbývá ještě Delta 100 nebo TMax 100.
Pokud ti není ostrost dostatečná: Efke 25 (ten má pak všechno kromě citlivosti :P), ale pak se ti možná při cloně 11 rozmazá....
Tvoje otázka ohledně citlivosti: Efektivní citlivost filmu je něco jiného než expoziční rezerva. Foma uvádí u svých filmů velmi velkou expoziční rezervu. To znamená, že i +/- 3 clony ještě poskytují tisknutelné výsledky. To nechme tak (při vyvolání ve Fomadon LQN to dokonce platí). To ale NEZNAMENÁ, že například při -3 bude stínová kresba stále plná. Jen to by filmu efektivně přisoudilo o jeden nebo více clonových stupňů vyšší citlivost.
Fomapan 200: podle mého názoru ve skutečnosti ne více než 160, v závislosti na vývojce. Nicméně negativy jsou tisknutelné i při přeexponování nebo podexponování, protože film má silné ramena a mírně stoupá (kontrastní křivka: dopad světla k zčernění negativu).
Classic to nedělá, což ho činí vhodnějším pro práci se zónovým systémem.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
moc děkuji za tvou podrobnou odpověď. Většinou se však týkala věcí, které nebyly jádrem mé otázky. Asi jsem se tedy zeptal špatně.
Jemné zrno a větší ostrost... to je přece ganz einfach. Když se podívám na rozdíly mezi APX100 (zakoupeným u vás v Tura) a XP2 v oblasti KB, připadá mi ten první jemnější a ostřejší. Není divu, při efektivně o dvě clony méně (soudím to podle dostatečného vykreslení stínů). XP2 je velmi dobrý film! Ale není to optimum, pokud vám stačí 21 DIN. Jinak byste mohli zrušit celou stříbrnou divizi a my bychom dělali jen C41.
Teď bych mohl prostě vzít APX100 jako svitkový film a všechno by bylo v pořádku. Jenže – pohled do ceníku mi ukazuje, že se vyplatí hledat alternativy. To právě dělám. Classic400? Ne, děkuji. Jako doplněk k formátu rolky (tedy vlastně hlavně) používám na cestách Contax G1 -> s Planarem 2/45 a APX100 není důvod si přidělávat práci s nepraktickým skládacím fotoaparátem a pak provádět expozici filmu 400. Zkusil jsem to s HP5 a 6x9 – nedosáhneš nic, co by nebylo snazší dosáhnout s Planarem na filmu 100.
Výhody formátu 6x9 podle mého názoru začínají u zvětšení 24x30, kdy nejjemnější detaily nevznikají díky zrnité struktuře, ale díky struktuře motivu. V tomhle ohledu negativ z role předčí kinofilm. Jo, jo, ty šedé tóny – šedá je celá teorie. Moje definice dosažitelnosti s ostrostí šedých tónů se pravděpodobně dost liší od té tvé, jenže toto téma se tu v poslední době diskutovalo tak nesnesitelně polemicky a částečně až k nevíře, že se o tom už skoro nechce mluvit. Ať už je to jakkoli, s rostoucí zrnitostí vidím stále méně odstínů šedé a stále více „digitálního“ obrazu – existují jasné analogie mezi nepravidelně rozptýlenou mřížkou laserové tiskárny a hrubým zrnem. Ani rovnítko zrno = dojem ostrosti mě nepřesvědčuje! Divák musí zrno mentálně potlačit, aby vnímal odstíny šedé, což není nic jiného než mentální rozostření obrazového dojmu.
Zpět k otázce. Má to být středně citlivý svitkový film. Pokud mám na výběr,
Gast
Ahoj Christiane,
kombinaci Fomapan 100 + A49 (1+2) považuji v této cenové kategorii za skvělou (ostrý, tolerantní k nesprávné expozici, skvělé – no co už? – odstíny šedé); co se ostrosti týče, nedosahuje sice na Delta 100 + HRX, ale zato stojí méně. O Fomapanu 200 se říká spousta dobrého, ale většinou v kombinaci s HRX (to znamená: expozice jako 80 ASA). Moje dosavadní výsledky s Fomapanem 200 (jako 160) + Xtol nejsou (zatím?) moc slibné (má někdo tip, jak to s opravdovými 200 ASA dobře zvládnout?)
Opravdu potřebuješ tu jednu clonu navíc?
S pozdravem
Detlef
Gast
Ahoj Detlefe,
no, kdo by vlastně POTŘEBOVAL ještě o jeden stupeň menší clonu? Jediná rozumná expozice z ruky na mém ADOXu je 1/250, kratší už to neumožňuje, a v nouzi ještě projde i 1/100. Delší expozice fotím z stolu nebo ze zdi. Tento fotoaparát má nejmenší stativ na světě; malý skládací výstupek, který promění tělo fotoaparátu v trojnožku pro snímky na výšku. Clony – od f/8 to dává smysl, f/11 je dobré a f/16 perfektní. f/22 nezpůsobuje zhoršení kvality, protože u trojčočkového objektivu s ohniskovou vzdáleností 105 mm nehraje difrakční neostrost žádnou roli. Kouzlo spočívá v tom, že se dá zvětšit maximálně 5x lineárně.
Někdy se přece jen objeví skládací fotoaparát s pořádným Tessarem nebo Solinarem...
Prostor, který máte k dispozici pro přizpůsobení se měnícím se světelným podmínkám, je tedy omezený. Rád bych měl větší clonu, ale nejsem profesionál a nejsem závislý na dokonalosti výsledných snímků.
Právě jsem viděl, že Mirko nabízí XP2-120 za docela přijatelnou cenu. A v „profesionálním“ fóru jsem četl, že Fomy silně komprimují světla – to se shoduje s tím, co o těchto filmech píše Mirko. Po tvé zprávě jsem ale plný naděje, že ty dva Fomy prostě vyzkouším v A49. A pak je tu ještě Classic200 a Efke R50 s úplně jinými vlastnostmi...
vlastně pěkný výběr. Tam určitě něco najdu.
Pozdravy
Christian
Gast
O víkendu jsem poprvé vyvolal film FOMA T200/120 a FOMA 400/KB (bohužel jsem sehnal jen svitkový film, Mirko;-)) v A49 v poměru 1:1 a s výsledkem jsem docela spokojený. Prováděl jsem expozici jako 200 ASA, respektive 400 ASA. Spokojenost je samozřejmě vždy relativní, a proto nemohu říci, zda bys byl také relativně spokojený.
Ale podle toho, co lze posoudit na negativu, se zdá, že výsledné odstíny šedé jsou docela pěkné. K vyvolání fotografií jsem se bohužel ještě nedostal a doufám, že se to potvrdí.
Mimochodem: Mám v úmyslu tyto filmy v budoucnu používat ve svém ADOX 6X6. Ty dva výše zmíněné jsem vyfotil v Rolleicordu a Pentaxu ME.
S pozdravem
Franz
MirkoBoeddecker
Film Foma 400 je už týden zase k dostání <_<
S pozdravem
Mirko