Ahoj!
Sám mám dva Pentacony Six TL a jeden Kiev 60, plus různé objektivy od 45 do 250 mm.
Takže: Kiev je robustní bitevní loď – když funguje, tak funguje (a když ne, narazil jsi na pondělní model, který se občas vyskytne); problémy s překrýváním snímků jsou většinou způsobeny nesprávným nastavením posunu filmu. K60 je ve srovnání s P6 mohutnější a těžší.
Pentacon Six TL je proto lehčí a elegantnější ;-)
Pokud předchozí majitel nezničil ozubená kola transportu zpětným prásknutím páčky, existuje 100% vždy fungující trik, jak se vyhnout překrývání:
http://www.baierfoto.de/Transport.html – ve svých dvou P6TL jsem už asi nafotil 100 až 150 filmů a s touto technikou jsem ještě neměl jediný případ překrytí.
Nejzávažnější nevýhoda P6TL: Hledáček a matnice: originální matnice je matná, tmavá a v rozích poměrně silně vinetuje – jako náhrada se však hodí velmi světlé matnice Exakta66/Mod.1 (k dostání s mikroprismatickou tečkou i bez ní), které se dají velmi snadno vyměnit (k dostání za cca 10–15 eur u Foto Walser, často přes eBay); Ex.66/2 nebo 3 a matnice Rollei se tam s malou úpravou také vejdou; přesto hledáček P6 stále zobrazuje pouze 80 % toho, co se dostane na snímek... Originální hledáček s průzorem je také špatný vtip – sice vypadá stylově, ale neochrání matnici před okolním světlem – ideální je hledáček s průzorem Exakta 66, který také pasuje; má dokonce vyměnitelné čočky pro lupu hledáčku za účelem korekce vady zraku (k dostání – bohužel ne příliš často – na eBay); druhé nejlepší řešení: pevný lupový hledáček s dioptrickým nastavením (jen o něco nepraktičtější při přepravě, jinak 1A).
K objektivům – zde jsou mé zkušenosti s mými vlastními:
45 mm Mir: nejhorší objektiv, jaký jsem kdy použil – neostrý v rozích, nepoužitelný (existují však i spokojení uživatelé, šance na získání funkčního kusu je asi 50:50).
45 mm Hartblei PCS: posuvný objektiv, vychází z 45 mm Mir, jen díky kontrole kvality byly odstraněny nedostatky – v zásadě docela použitelný, ale má silné soudkovité zkreslení, při plném využití formátu 6x6 bych ale posouval maximálně jen tak 6–8 mm.
50 mm Flektogon MC: skvělý širokoúhlý objektiv, vynikající ostrost, bohužel je těžký a vyžaduje drahé 86 nebo 95 mm filtry (to ale platí pro téměř všechny MF širokoúhlé objektivy...).
65 mm Mir: dobrý lehký širokoúhlý objektiv, vhodný pro skupinové snímky.
80 mm Volna (starší verze Arsatu): při mírném zaclonění sice velmi ostré a kontrastní, ale s nepříjemným zubatým bokeh, což je velmi rušivé.
80 mm Biometar (Zebra): o něco méně kontrastní než Volna, ale za to s přijatelným bokeh.
120 mm Biometar (Zebra): zde platí totéž jako u 80 mm BM.
180 mm Sonnar: Jen kvůli tomuto objektivu se vyplatí koupit P6 nebo K60 – pravděpodobně jeden z nejlepších MF portrétních objektivů všech dob; LEGENDÁRNÍ bokeh, měkký a plynulý, s naprostým důrazem na zaostřený motiv, to se musí vidět, aby se tomu dalo uvěřit!!! Přitom je již při velkých clonách velmi ostrý a s dobrým rozlišením!
250mm teleobjektiv: na manuálním teleobjektivu je to docela kompaktní, ale s ne moc hezkým bokeh – upřímně řečeno jsem ho ještě moc často nepoužíval (jsem spíš na širokoúhlé objektivy).
Ten adaptér pro P6 na Mamiyu, o kterém se zmiňoval Mirko, se stále dá sehnat, na přání ti můžu dát odkazy! Mimochodem, právě jsem si na eBayi pořídil Mamiya 645 Super, na které jsem chtěl dál používat své objektivy – důvod: nechtěl jsem si na túry vždy tahat 2 těla a 645 Super má vyměnitelné zásobníky, na eBayi také nestojí víc než nový upravený Kiev 88 od Arax nebo KievCamera (které ale stále považuji za méně spolehlivé), a navíc v systému Mamiya existují 35mm širokoúhlé objektivy a objektivy s centrální závěrkou...
Uvidíme, jak mi bude 645 sedět, možná pak prodám jeden ze svých P6TL – objektivy si ale určitě nechám!
Roman