Gast
Ahoj!
Mám v plánu zvětšit své barevné diapozitivy formátu 6×6 na papír.
Proto jsem si ke svému Opemus 6 pořídil barevnou hlavu Color 3.
Bohužel k té barevné hlavě nemám návod k použití.
Mohl by mi někdo z vás pomoci (zdroj / kopie)?
Jelikož jsem se dosud zabýval pouze černobílým zvětšováním, nejsem si zcela jistý, jaké chemikálie, kolorimetr atd. jsou potřebné.
Je nezbytně nutné pracovat s vývojovými vaničkami, nebo je zpracování v miskách jednodušší, protože to už znám z černobílé fotografie? Stačí mi jako začátečníkovi levný kolorimetr (Meosix Color), nebo bych si měl rovnou koupit dražší?
Za jakoukoli odpověď a radu bych byl velmi vděčný!!!
S pozdravem Jörg
MirkoBoeddecker
Ahoj Jürgen,
opravdu chceš vyvolávat barevné diapozitivy?
V tom případě je odpověď na všechny otázky: ano, a ještě mnohem víc, než si dokážeš představit.
U barevných negativů je to mnohem jednodušší.
Stačí dvě vaničky, sada Colortec Print Kit pro pokojovou teplotu, barevná hvězdička nebo trochu fantazie a můžeš začít.
Návod: ten nepotřebuješ, pokud máš na svém Opemus správně nasazený díl, svítí a má uvnitř míchací komoru 6x6.
Potřebuješ knihu o zvětšování barevných fotografií :)
Mirko
Gast
Ahoj Jäne,
nejkvalitnější barevné kopie poskytuje systém Ilfochrome, který je navíc nejvhodnější pro amatéry (kolísání teploty), ale bohužel také nejdražší.
Je VÝRAZNĚ jednodušší pořizovat kopie z diapozitivů než z negativů. Důvod: diapozitiv se mnohem snáze posuzuje (jas a případně barevný nádech). Pokud si osvojil práci s určitým typem filmu (např. Ektachrome 100), je často možné získat dobrou zvětšeninu hned na první pokus, tj. bez zkušebních proužků a bez analyzátoru.
Informace najdeš na stránkách www.ilford.com
Zpracování v vaničkách není možné, protože je nutná absolutní tma. S bubnem máš navíc tu výhodu, že vždy pracuješ s čerstvými chemikáliemi. Navíc bělicí lázeň strašně smrdí, když přijde do styku s vývojkou. Takže si vezmi buben.
Zdravím
Ferdinand
MirkoBoeddecker
Ferdinande,
tak to přece jen jde. Gratuluji a vítej zpátky!
Už jsem si dělal starosti...
Jäne,
Ferdinand má pravdu – s velkým formátem to nejde, ale s malým CPA je Ilfochrome opravdu zábava.
Je to rozhodně to nejlepší, co existuje, co se týče kvality obrazu, a... jasně, když ten diapozitiv nemá žádnou vadu, dá se snadno zvětšit.
Pozdrav
Mirko
MirkoBoeddecker
Zapomněl jsem,
myslím, že v obchodě s výprodejem máme ještě chemikálie a papír PX30 (byla to objednávka zákazníka, kterou si nevyzvedl...).
Pokud máš zájem, ozvi se.
Mirko
MirkoBoeddecker
Ach Ferdinande,
kvůli poctivosti bychom ale tomu mladíkovi měli říct, že pokojová teplota nepřichází v úvahu...
Proces Colortec RA-4 funguje sice jen v úplné tmě, ale alespoň při teplotě 18–26 stupňů.
Ilfochrome musí, oprav mě, pokud se mýlím, dodržovat odchylku plus/mínus čtvrt stupně.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Mirko/Jän,
Ilfochrome lze vyvolávat v rozmezí 20 až 30 stupňů. Podle Ilfordu je ideální teplota 24 stupňů. Funguje to podobně jako při vyvolávání černobílých filmů, tj. na začátku procesu lze teplotu změřit a v případě potřeby upravit dobu vyvolávání (koupel 1). Ostatní filmy se zpracovávají až na konci, tzn. nejsou tak citlivé na teplotu, protože příliš dlouhá doba jim neublíží (samozřejmě v rozumných mezích).
Je možné, že u extrémně náročných aplikací bude nutné korigovat barevné filtrování při různých časech/teplotách. Jinak bych tento proces považoval za velmi shovívavý. Ve skutečnosti jsem s CIBACHROME (tak se to tehdy jmenovalo) začal zvětšovat – s Opemusem a vkládacími filtry. Snímky vypadají dodnes stejně dobře jako tehdy. Byl to však Kodachrome 25, takřka efke 25 mezi diapozitivními filmy (to jsem si teď nemohl odpustit).
S pozdravem
Ferdinand
Gast
...a protože pracuji také s hlavou Color3 na fotoaparátu Meopta Opemus 6, přikládám zde ještě návod k použití (i když je to vlastně všechno docela jasné):
Takže: konektor z transformátoru se připojí k expozimetru, konektor z hlavy k transformátoru, na kterém je také vypínač;
na hlavě jsou 3 ovladače pro Y (žlutá), C (azurová) a M (purpurová) k odstranění barevných posunů, vedle nich je ovladač intenzity, kterým lze světlo takříkajíc ztmavit (aby expoziční čas nebyl příliš krátký; vpravo na hlavici je páčka k vypnutí regulátoru intenzity (např. pro jasnější světlo při zaostřování); vlevo na hlavici je páčka k vypnutí ovladačů barev (pro bílé světlo); na ty dvě páčky se (teda já) mimochodem rád zapomíná vrátit zpět po zaostření, načež se (já) strašně rád rozčiluju nad zpackaným listem…
Montáž na Opemus: našroubovat malé šroubky po stranách, sklopit kondenzátorovou hlavu, nasadit vhodnou směšovací krabičku na barevnou hlavu, nasadit na Opemus a utáhnout malé šroubky.
Roman
Gast
Ahoj Mirko, Ferdinande a Romane,
moc děkuji za všechny informace a rady.
S pozdravem
Jü