Gast
Roberte,
v tématu „Soutěž“ jsi zmínil, že ACROS je tvůj oblíbený film, pokud jde o chování podle Schwarzschilda.
Zajímalo by mě, jestli jsi někdy porovnával film efke 100 s filmem ACROS z hlediska chování podle Schwarzschilda a jaké byly rozdíly.
S pozdravem
Mirko
rherz
Ahoj Mirko,
bohužel ne – po výsledcích s filmem Efke PL 100 ve formátu 4x5" jsem vlastně chtěl vyzkoušet Efke 100 jako film pro malý formát, dokud mi někdo neřekl, že tyto dva materiály nejsou z hlediska výsledků (kromě rozměrů :) ) srovnatelné. Pokud je to tak, proč? Pokud ne, rád ho vyzkouším – jakmile se naskytne příležitost ho objednat (posílat zvlášť jen 2 filmy se přece nevyplatí!)
S pozdravem
Robert
Gast
Ahoj Roberte,
můj dotaz vycházel z toho, že vynikající Schwarzschildův faktor filmu efke souvisí s tím, že se jedná o jednovrstvý film. To mu také zajišťuje výhodu v ostrosti. Pokud vím, film ACROS má stejnou strukturu – oprav mě, pokud se mýlím –, proto by se oba filmy měly chovat podle Schwarzschildova zákona velmi podobně.
Rozdíl mezi KB a plochými filmy: Rolové a ploché filmy se obvykle nanášejí na stejný podklad s dodatečnou ochranou proti světelnému okruhu pod emulzí (tedy mezi podkladem a emulzí) a matnou zadní stranou.
U KB filmů je většinou podklad sám o sobě zabarven, aby byla zajištěna ochrana proti světelnému okruhu.
Proto jsou role a ploché filmy zpravidla velmi podobné a KB film je trochu jiný.
ALE SAMOZŘEJMĚ JE NA OBA NANESENA STEJNÁ EMULZE!
Jediná výjimka, kterou znám: Fortepan 400. Tam je v KB nově anglický materiál a u role originální Forte.
To však neplatí pro Classicpan!
Zde je KB = svitkový film a lepší než STARÝ Fortepan (protože se jedná o nový vývoj).
S pozdravem
Mirko
rherz
Ahoj Mirko,
také mě ty rozdíly ve vlastnostech zaujaly :) . Při příští objednávce si jich pár přiobjednám.
S pozdravem
Robert