Gast
Robert,
w wątku „Konkurs” wspomniałeś, że ACROS to twój ulubiony film, jeśli chodzi o zachowanie w świetle słabym.
Ciekawi mnie, czy kiedykolwiek porównywałeś efke 100 z ACROS-em pod kątem zachowania w świetle słabym i jakie były różnice.
Pozdrawiam
Mirko
rherz
Cześć Mirko,
niestety nie – po obejrzeniu wyników z Efke PL 100 w formacie 4x5" miałem właściwie zamiar wypróbować Efke 100 jako film do aparatu średnioformatowego, dopóki ktoś mi nie powiedział, że te dwa materiały nie są porównywalne pod względem efektu końcowego (pomijając rozmiar :) ). Jeśli tak jest, to dlaczego? Jeśli nie, to chętnie go wypróbuję – jak tylko nadarzy się okazja, żeby go zamówić (nie opłaca się przecież wysyłać osobno tylko 2 filmów!).
Pozdrawiam
Robert
Gast
Cześć Robert,
Moje pytanie wynikało z tego, że doskonały współczynnik Schwarzschilda w przypadku filmu efke wynika z faktu, że jest to film jednowarstwowy. To właśnie zapewnia mu przewagę pod względem ostrości. O ile mi wiadomo, film ACROS ma podobną budowę – popraw mnie, jeśli się mylę – dlatego oba filmy powinny wykazywać bardzo podobne zachowanie w zakresie współczynnika Schwarzschilda.
Różnica między filmami KB a błonami płaskimi: filmy w rolkach i błony płaskie są zazwyczaj wylewane na ten sam nośnik z dodatkową ochroną przed halem pod emulsją (czyli między nośnikiem a emulsją) i matowym tyłem.
W przypadku filmów KB zazwyczaj sam nośnik jest barwiony, aby zapewnić ochronę przed halem.
Dlatego filmy w rolkach i błony płaskie są zazwyczaj bardzo podobne, a film KB nieco inny.
ALE Oczywiście na wierzchu w obu przypadkach znajduje się ta sama emulsja!
Jedyny znany mi wyjątek: Fortepan 400. Ostatnio w KB jest materiał angielski, a w rolkach oryginalny Forte.
Nie dotyczy to jednak Classicpan!
W tym przypadku KB = film zwojowy i jest lepszy niż STARY Fortepan (ponieważ jest to nowa wersja).
Pozdrawiam
Mirko
rherz
Cześć Mirko,
Też się zastanawiałem nad tymi różnicami w właściwościach :) . Przy następnym zamówieniu dołożę kilka sztuk.
Pozdrawiam
Robert