IMFotograph
Ahoj,
mám pravdu?
2 4 8 16 32 64 (určitě)
2 3 4 6 8 12 16 24 32 46 64
Prosím, pomozte mi!!
cfb_de
Mám pravdu?
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 2 4 8 16 32 64 (určitě)
Ahoj IM,
ne. Ani v tomhle případě ne:-) Řada clonových čísel je sice teoreticky logaritmická, ale v praxi je reprezentována geometrickou řadou a má kořen z dvou.
(Zaokrouhleno):
2*1,414=2,8 (to ti chybí, proto si nejsi *jistý*:-)
2,8*1,414=4
4*1,414=5,6 (to ti chybí, proto si *nejsi* jistý :-)
5,6*1,414=8
8*1,414=11
11*1,414=16
16*1,414=22 (to ti chybí, proto si *nejsi* jistý:-)
22*1,414=32
atd...
Všechno jasné?
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
...a nezapomeňte – bez ohledu na to, jaká hodnota je tam uvedena, každý stupeň clony znamená dvojnásobné nebo poloviční množství světla!
Proto jsou tato čísla poněkud matoucí, protože máme tendenci s nimi „počítat“.
S pozdravem
Mirko
IMFotograph
Díky
Teď to už funguje :angry:
S pozdravem Frank
Gast
Jo, jo, ti umělci,
inženýr se to naučí hned správně:
Plocha kruhu je πR².
Tzv. relativní clona je definována jako poměr ohniskové vzdálenosti a průměru clonového otvoru
(z toho také vyplývá, že objektiv 50/1,0 musí mít clonový otvor o průměru 5 cm. Proto je tak nepraktický)
Jelikož množství světla/čas je jednoduše úměrné ploše clonového otvoru a průměr se do plochy započítává na druhou (viz výše), stačí zvětšit clonový otvor o druhou odmocninu z 2 (viz také příspěvek od Franze), aby se plocha zdvojnásobila, a tím i množství světla.
Tím se teorie dostává k geometrickému důsledku.
Mír a dobrá vůle :angry:
S pozdravem
Martin
IMFotograph
Ahoj
děkuji za pomoc
ale co by mě ještě zajímalo, je řada clonových hodnot při pozitivním procesu
dělám zkušební proužky 5, 10, 15, 20, 25...
teď jsem četl 4, 8, 16, 32... kvůli „šedé křivce“
ale jaké jsou hodnoty mezi 8 a 16?
ŘEKNĚTE MI TY VZORCE!!!!!!!!!
Gast
Ahoj IM,
clona závisí na průměru kruhu a ohniskové vzdálenosti, a proto to je tak, jak vysvětlil Max.
Čas nikoli. Takže když děláš zkušební proužek, pokaždé zdvojnásob čas.
2–4–8–16 sekund atd.
Pokud provádíš expozici 5–10–15–20 sekund (tj. nenastavuješ časomíru, ale vždy stiskneš tlačítko na stejnou dobu), máš od 5 do 10 ještě zdvojnásobení. Potom ale od 10 do 15 už jen +50 % a od 15 do 20 už jen +25 % atd.
Protože je to složité, prodáváme tento šedý koláčový klín od Delta 1 (Print Calculator).
Tam se hustota koláčových klínů zvyšuje vždy o stejné procento a ty „vložíš“ správný expoziční čas.
S pozdravem
Mirko
Gast
h Martine – ne Maxi......
Mirko
cfb_de
Ahoj IM,
expoziční čas se řídí stejným pravidlem. Mirko se v tomto případě vyjádřil – řekněme – „poněkud nepřesně“.
Takže: U časů to funguje úplně stejně. Dvojnásobný čas = o jeden clonový stupeň více. Abychom se vrátili k tvému příkladu: Mezičasy 8 sekund a 16 sekund získáš v polovičních clonových krocích opět pomocí druhé odmocniny. 8 s * 1,414 = 11 s. 11 s * 1,414 = 16 s. Zaokrouhleno. 11 s je o půl clony více než 8 s a 16 s je o celou clonu více. Na tvém místě bych si zvykl uvažovat v clonových krocích, je to jednodušší. Otravné počítání s procenty má tu nevýhodu, že se při tom krátké a dlouhé časy „posouvají“ *výrazně* odlišně. (Srovnej Wollsteinův sloupek u konkurence Mirka na stránce)
Ale to je, jako mnoho věcí ve fotografii, otázka víry.
Ale prosím, nezaměňuj jednu věc: U clony je faktor kořen(z dvou) *celý* clonový stupeň, u času je kořen(z dvou) *poloviční* clonový stupeň. Je to jasné?
A přísně vzato jsou to obě logaritmické řady, i když mě Olaf (pokud to čte) hned zase bude chtít ukamenovat :-)
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj IM,
záleží na tom, jak přesně chceš pracovat.
Pro křivku šedých odstínů nebo zóny by mělo stačit rozlišení s časovým faktorem 2.
Tedy 2 na n > 2, 4, 8, 16 atd.
Pokud to musí být nutně přesnější, můžeš počítat i s kořeny z 2, abys získal stupnici s „rovnoměrnými“ rozestupy.
Nejjednodušší (tj. 2 stupně na zdvojnásobení) je to s druhou odmocninou 2 na n.
Tedy 2, cca 2,8, 4, cca 5,6, 8, cca 11 atd. (Přičemž 2,8, 5,6, 11 jsou známé zaokrouhlené hodnoty kořene z 2 na 3, na 5, na 7)
Pro ještě jemnější mřížku použij 3. kořen z 2 nebo 4. (i když to má jen akademický význam.)
Všechno je to o časech!!!
Pro tisk si raději vytvářím časové řady podle citu, např. 4, 5, 8, 10 atd. To stačí. Je to pro mě jistější než šedý klín.
Zdravím
Martin
IMFotograph
ano, ještě jednou děkuji všem
ty myšlenky mě napadají vždycky těsně před usnutím.
ale teď už mám řešení a zase dokážu rychle usnout.
Děkuji