highscore
Ahoj lidi,
potřebuji znát váš názor.
Momentálně si kladu otázku, jaký film bych měl vyzkoušet/vybrat jako svůj standardní film s citlivostí 400.
(S filmem Foma 320 jsem si totiž moc neporozuměl.
A to jsem do této značky vkládal velké naděje. Levný film Foma 200 totiž už delší dobu rád a často používám v formátech KB a MF.)
Moje požadavky jsou:
Ne příliš velké množství zrn.
Dobře, minimálně n+2 pushovatelný.
Dobře zpracovatelný v standardních vývojkách na jeden zátah. (Nesnáším temperování vývojky).
Měl by mít i skutečnou citlivost 400 ASA, bez speciálních vývojek.
Je mi samozřejmě jasné, že tady hledám „kvadraturu kruhu“.
Každý film je totiž kompromis.
Prostě hledám „SVŮJ“ film.
Zatím jsem nezmínil svého favorita, abych získal co nejvíce názorů pro své rozhodování.
S pozdravem
Marcus
Wolf_XL
TMax 400 a hotovo... Tento film v této oblasti nastavuje laťku – na všechno ostatní můžete klidně zapomenout. A cenově se navíc nijak zvlášť nevymyká...
sputnik
Z čistě technického hlediska má Wolf určitě pravdu.
Osobní vkus však hraje nezanedbatelnou roli. Já například dávám přednost TX před TMY-2, protože ten druhý mi (v přímém srovnání) připadá nějak příliš „čistý“.
Tehdy jsem je důkladně porovnal, než jsem se mezi nimi rozhodl a objednal si pár set rolí „mého 400“. Přitom si jsem dobře vědom toho, že ten rozdíl pravděpodobně stejně nikdo nepozná, zejména proto, že neexistuje žádné přímé srovnání. Ale já přece nefotím pro ostatní, ale pro sebe. ;-)
Výše uvedené podmínky splňují v každém případě oba kandidáti. A jistě i HP5+.
Urnes
Ilford Delta 400 v A49. Když se teď řekne, že A49 není speciální vývojka.
S pozdravem Sven.
Renate
A49 u mě naprosto propadl. Přináší sice velmi jemnou zrnitost, ale odstíny šedé jsou na můj vkus nepoužitelné. Prostě se mi nedaří dosáhnout použitelného kontrastu na snímcích vyvolaných pomocí A49. Musel jsem proto vyřadit mnoho dobrých motivů. Do mých výstav se dostalo jen pár snímků na film PanF. Této vývojce prostě chybí šmrnc.
€
V současné době testuji 2 vývojky, které s TMax 400 a TriX dosahují skutečných 400 ASA. Jsou to XTOL a vývojka Wehner. Obě jsou univerzálně použitelné. Vývojku Wehner (W-E) si však v současné době musíte objednat přímo u Klause Wehnera. Ten však nejenže dosahuje 400 ASA u TMax 400, ale také velmi pěkné odstíny šedé, dobré kontrasty a ostrost, která byla dosud známá pouze u Ur-ATOMALU. Použití je nekomplikované. Ostrost a plasticita této vývojky jsou velmi působivé. S malým formátem se s W-E dostanete zatraceně blízko k velkému formátu. S GF jsem tuto vývojku ještě netestoval.
€
Ale ani ta nejlepší vývojka nedává dobré výsledky s každým filmem. U Fomapanu 400 jsem nikdy nedosáhl 400 ASA a stejně ho nelze posunout. Je v něm prostě příliš málo stříbra. Křivka černoty u Fomapanu 400 se již v zóně 8 výrazně zlomí. To nedokáže žádný jiný film s citlivostí 400, který znám, a dokonce i filmy s citlivostí 100 ASA se zlomí až v zóně 9 až 10.
€
S pozdravem
€
Renate
Kissaki
HP5+ zřejmě neprojde testem zrn
sputnik
Dobře, u KB to možná platí. Záleží prostě vždy na zvětšení.
Samozřejmě jsem zase uvažoval jen v rozměrech středního formátu. Promiň.
Urnes
Ahoj Renate,
A49 vlastně není vývojka pro filmy s velmi jemnou zrnitostí, kterou bych kombinoval s filmem s nízkou citlivostí. Jedná se spíše o vývojku pro reportážní fotografii, určenou pro špatné světelné podmínky, vysoké kontrasty a pro zvýšení citlivosti. Film Delta 400 v ní dobře dosahuje své citlivosti 400 ASA a při zvýšení citlivosti na 800 ASA funguje stejně dobře jako při 400.
S pozdravem Sven.
Renate
Ahoj Svene,
u filmu PanF jsem s A49 měl celkem úspěch. U filmů 100 a 400 však totálně selhal.
Tady v obchodě je propagován jako vývojka pro jemné zrno a zrno je opravdu pěkně jemné. Také využití citlivosti je velmi dobré. Bohužel většina negativů, které jsem s tímto přípravkem vyvolala, se nedá zkopírovat. Výsledkem je vždy jen šedá kaše. Naproti tomu ATOMAL od Agfy Leverkusen fungoval skvěle, i když to nebyl ten původní ATOMAL. Ten už ale není k dostání. S mnoha jinými vývojkami tyto problémy nemám.
S pozdravem
Renate
wosis123
Používám film Kentmere 400 a vyvolávám ho v roztoku SILVERMAX.
ThomasPauly
V vývojce SILVERMAX si vede pozoruhodně dobře i film HP 5+ – který jinak nepatří k mým oblíbeným. Již při normálním vyvolání na gama 0,65 slibuje zvýšení citlivosti o dva DIN a podle mých měření je toho skutečně dosaženo. Velmi dobrá ostrost kontur, bezchybné vykreslení světel a stínů při mírné zrnitosti (jak to bývá často, při optickém zvětšení výrazně jemnější než při skenování).
€
Jinak jako standard Delta 400, již v ID-11 / D-76 (1+1) při jmenovité citlivosti vynikající, v Perceptolu (1+1) při minimální ztrátě citlivosti (1 DIN) výjimečný. Celkově velmi příznivý poměr jemného zrna a ostrosti u filmů s plochými krystaly je v třídě 400 jasně viditelný, zejména v černobílém provedení. Delta 400 a T-Max 400 jsou si velmi podobné, přičemž reprodukci tónů u Ilfordu vnímám jako o něco diferencovanější.
€
S pozdravem
tepe
AchimBauer
Ahoj Marcusi,
Téměř nepřehledná nabídka filmů s citlivostí 400 ASA je vlastně docela přehledná, když ji zjednodušíš tím, že vyřadíš deriváty.
Jsou tu Fomapan 400, Ilfort HP5 a Delta 400, Kentmere 400 (alias ........), Tri Xpan od Kodaku a jejich TMAx 400, Orwo N 74 (alias), Orwo TC 27 a Rollei Retro 400.
Rád se nechám poučit o úplnosti, pokud to lze rozumně doložit.
Možná k tomu přibude ještě Bergger Pancro, podle pověstí by měl přijít na trh také ve formátech 135 a 120, což je alespoň v plánu.
Když jsem se vrátil k fotografii na halogenidovém filmu (nesnáším slovo analogová fotografie) a nevěděl jsem, který film si mám vybrat, provedl jsem srovnávací test, při kterém jsem vyrazil s několika fotoaparáty, z nichž každý byl vybaven jiným filmem, a z každého motivu pořídil identický snímek s každým fotoaparátem, které byly všechny vyvolány identicky v mé standardní lázni. Bohužel byla výroba vítěze testu ukončena, takže jsem musel udělat nový test, tentokrát s 19 fotoaparáty.
Vzhledem k tomu, že u citlivosti 400 je to trochu přehlednější, mohu ti jen doporučit, abys udělal něco podobného, buď nejprve s 400 ASA, pak s push, obojí dohromady, a poté vyvolal ve své oblíbené roztoku.
Je to sice obrovská námaha, stojí to peníze a zabere to spoustu času, ale výsledek je skvělý – uvidíš, jak blízko u sebe ty filmy jsou a proč jsou pro tebe některé malé rozdíly důležité. A hlavně se můžeš rozhodovat podle svých vlastních kritérií.
Nelituju, že jsem ten test udělal, lituju jen toho, že jsem do něj nezahrnul všechny filmy.
?
S pozdravem Achim
highscore
Ahoj,
včera jsem byl v obchodě v Toulouse. (Je to poslední, kde ještě prodávají černobílé filmy.)
Koupil jsem si tam 3 role Tmax 120. Delta tam neměli na skladě. A ani nic ve formátu 135. Bylo to vyprodané.
Nejdřív tyto dva filmy přímo porovnám.
Foma 400 znám dobře a kvůli ceně ji také znovu zahrnu jako formát 120.
Ve formátu 135 je pro mě při zvětšování příliš hrubá.
Uvidíme, jak dopadne HP5.
Naštěstí mám pro svou Mamiyu 5 zadních dílů.
Teď samozřejmě vyvstává otázka vývojky.
Fomadon R09 (moje standardní směs, ve které jsem dosud vyvolal téměř všechno. Nechtěl jsem se zdržovat s výběrem vývojek)
Caffeenol (skvělá věc)
Foma Spezial Retro (použil jsem ji jen dvakrát na Fomu 320)
Všechny následující mám na skladě, ale ještě jsem je nikdy nepoužil.
Xtol (včera zakoupený, jak dlouho vydrží v litrových lahvích v ledničce? )
Perceptol
D76
Fomadon LQN
Fomadon LQR
K tomu ještě obecná otázka ohledně trvanlivosti namíchaných práškových vývojek v ledničce. Nehledě na opatrné údaje výrobců.
S pozdravem
Marcus
Olivinyl
Ahoj Marcusi,
?
Xtol do ledničky nepatří! Xtol se cítí skvěle v naplněných lahvích Aponorm při teplotách kolem 16–20 °C. Nedávno jsem otevřel láhev připravenou s destilovanou vodou, která byla stará 20 měsíců a vyvolala bezchybně.
?
Xtol 1+1 a Tmax 400 (KB 135) jsou opravdu skvělá kombinace. Velmi rád jsem ji používal, když jsem ještě pracoval s hybridem. Když jsem pak začal vyvolávat analogově, byla pro mě kombinace Xtol / Tmax 400 příliš hladká (šedé tóny skvělé, ale příliš malá ostrost zrna). Pak jsem přešel na Rollei Supergrain a jsem velmi spokojený.
?
5 litrů Xtolu nestojí majlant a je to skvělá vývojka. Vyzkoušej ho důkladně a hoď do něj všechny filmy, co máš. Bude to v pohodě ;-)
?
Jako alternativu (vždyť teď máš 5 litrů) bys měl, jak už zmínila Renate, vyzkoušet vývojku Wehner (nepit ji). Výsledky s Tmax 400, Kentmere 400 a RPX 400 jsou opravdu fantastické, přičemž podle mého názoru je Tmax 400 na samém vrcholu.
?
Používáš ale opravdu hodně různých vývojek... To by mi už bylo moc.
?
LG Oliver
highscore
Ahoj Olivere,
Ne, ne, koupil jsem jich spoustu. Možná zbytečně!
Použil jsem tři.
Ve více než 90 % případů to byl Fomadon R09, s nímž mám už dlouholeté zkušenosti.
Odchýlil jsem se od toho jen u filmu Foma 320.
A Caffenol je prostě zábava.
To, že Xtol nepatří do ledničky, je dobrá rada. U mě by tam skončil!
Mám teď v plánu provést expozici pro 4–5 filmů formátu 120 od různých výrobců stejným způsobem v Mamiyi. Včetně šedé karty.
A vyvolat je v jedné vývojce, pravděpodobně Xtol.
Pak budu moudřejší. Nebo budu mít ještě víc otázek.
Olivinyl
Ahoj Marcusi,
?
tak to bys k té šedé kartě měl pro začátek přibalit ještě ponožku a kapesník...
?
http://www.silberbild.info/negativ/film-eintesten/
?
Abychom zhruba zjistili dobu vyvolávání a citlivost filmu.
?
Jaké filmy chceš vyvolávat v X-tolu? Možná jsem tuhle kombinaci už vyzkoušel...
?
?
S pozdravem Oliver
highscore
Myslím, že všech 5 filmů: Delta 400, Foma 400, Tri-X, T-Max a HP5+ v XTolu.
Kdybyste měli časy pro tuto kombinaci, bylo by to pro mě samozřejmě skvělé. (Můj časoměr běží vždy od první kapky vývojky až po poslední kapku, která opustí nádobku!
Kipp: < 8 minut 30 sekund a 3x každých 30, > 8 minut 60 sekund a 3x každých 60 sekund.)
Kapesník, šedou kartu a ponožku už znám.
A z mé zkušenosti se to dobře hodí k tomu, aby člověk získal první dojem, zda je proces v pořádku.
Teď nejdřív počkám na balíček od našeho hostitele.
jonny
Podle mého názoru a zkušeností se Xtol nejlépe skladuje v 5litrových (případně dvou 3litrových) nápojových sáčcích typu „bag-in-box“. Na eBayi se dají sehnat za pár centů. Pro skladování nebo uložení stačí sáček jednoduše vložit do plastové krabice s víkem o odpovídajícím objemu, kterou lze sehnat například v Rossmannu.
Vývojka v ní vydrží věčnost a navíc je to velmi praktické, čisté a bezpečné (žádné nebezpečí rozbití) při manipulaci. Roztok se skladuje bez přístupu vzduchu (materiál je dostatečně odolný proti difúzi) a díky konstrukci se do nádoby nedostane vzduch ani při odebírání. U částečně vyprázdněných lahví je pak vždy nutné použít ochranný plyn, skleněné kuličky atd. Samozřejmě jsou vhodné i lahve Aponorm a dříve jsem to tak také dělal, ale celá manipulace s celou řadou lahví a lahviček mi nakonec přišla příliš složitá. Všechny větší roztoky (RA4 chemie, Kodak HCA atd.) mám mezitím v těchto BiB hadičkách a funguje to skvěle. Plastové boxy s hadičkami se navíc dají hezky stohovat, což šetří místo. Už bych ani nevěděl, kam s tolika lahvemi...
highscore
Ahoj lidi,
Mám teď pohromadě 5 filmů, které chci vyzkoušet.
Delta 400
Foma 400
Tri X
Tmax
HP 5 Plus
Teď bych rád věděl, jaké doby vyvolávání doporučujete pro XTol 1+1 při 20 °C.
Jinak se musím řídit návodem na obalu.
Můj proces začíná první kapkou vývojky a končí poslední kapkou, která opouští vanu.
Moje promíchání trvá 60 sekund a pak 3x každých 60 sekund.
Díky, Marcus
jonny
Ahoj, nechci ti brát elán, ale testovat pět filmů najednou mi přijde jako sebevražedná mise. Pokud ovšem pod pojmem „testovat“ nemyslíš něco jiného než já. Já bych se nejdřív omezil na jeden film. Samozřejmě můžeš jednoduše vyfotit a vyvolat jeden film a uvidíš, co z toho vzejde (což já ale nepovažuji za „testování“), ale zkušenost mi říká, že vypovídací hodnota takového jediného filmu je spíše malá. Abys mohl skutečně posoudit, zda ti ten film vyhovuje, budeš muset investovat trochu času a více filmového materiálu.
€
Časy pro Fomapan 400 najdeš v datových listech Fomapanu. Xtol je „konstrukčně stejný“ jako Fomadon Excel. Pro ředění 1+1 místo 1+0 můžeš počítat zhruba s 30 % delší dobou. Pamatuj, že ten film není „pravý“ 400. Ani v Xtolu.
€
Všechny ostatní zmíněné filmy jsou včetně cílové gama a hodnoty E.I. („ASA“) zdokumentovány v datovém listu Kodaku k Xtolu a já bych se jimi pro začátek řídil. Časy jiných uživatelů jsou také jen orientační, budou se pohybovat někde v rozmezí +/- údajů výrobce, stejně jako nakonec i ty. Jeden se vyvíjí rychleji, druhý pomaleji. Jeden teploměr ukazuje o 1 stupeň více, druhý o 1 stupeň méně. Nehledě na rozdíly na straně snímání způsobené tolerancemi expozimetrů, způsobem měření atd. Myslím, že lepší vodítko než údaje Kodaku nenajdeš.
€
V každém případě si ale dělej poznámky o expozici a detailech vyvolání! To je to nejdůležitější!
€
Hodně štěstí a dej vědět, jaké máš výsledky!