uworischki
W zeszłym tygodniu miałem wyjątkowo nieprzyjemne doświadczenie.
Wywołałem film Efke R50 (numer emulsji 110541).
Pomijając fakt, że film bardzo trudno było nawinąć na szpulę, po wyschnięciu wykazywał tendencję do zwijania się, co cholernie mocno przypominało korkociąg. Film w ogóle nie chce się wyprostować – nawet w kopercie na negatyw!
Ponieważ jest to pierwszy film R50, z którym mi się to przydarzyło (słyszałem podobne historie od innych), postanowiłem po prostu zapytać na forum.
Czy R50 teraz w pełni zasługuje na swoją nazwę jako film „ROLL”? <_< :blink: :)
Gast
Uwe,
Czy zmontowałeś już ten film?
Kwestia tendencji do zwijania się została już omówiona wcześniej.
W samych filmach nie wprowadzono żadnych zmian, ale gdy zmienia się wilgotność powietrza, efekt ten występuje z większą lub mniejszą intensywnością.
Nie da się uzyskać tak płaskiego efektu jak w przypadku filmów Kodak czy Ilford, ale przynajmniej tak płaskiego jak w przypadku Agfy powinno się uzyskać, przestrzegając poniższych zasad:
1) Używać osłon
2) Pozostawić do powolnego wyschnięcia w pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza. Najlepiej w kabinie prysznicowej z gorącą wodą na dnie brodzika.
3) Nie montować/powiększać w pomieszczeniach z centralnym ogrzewaniem i bez nawilżania powietrza.
Ferdinand: Skłonność do zwijania się zależy od podłoża i jest niezależna od tego, czy jest to film stary, nowy, krajowy czy eksportowy.
Emulsja NC (no-curling) jest nakładana już podczas produkcji podłoża.
Przy selekcji towaru mamy wpływ tylko na parametry związane z produkcją.
Pozdrawiam
Mirko z FOTOIMPEX