Gast
Cześć!
Wygląda na to, że niestety nie ma bezszklanych wkładek do mojego Opemus 5. Zastanawiam się więc nad zrobieniem czegoś własnoręcznie. Czy ktoś ma w tej kwestii jakieś doświadczenie lub może podzielić się jakąś wskazówką?
A jak w ogóle wygląda kwestia płaskości przy formacie 6x6 bez szkła?
Czy należy wymienić tylko dolną szybę na maskę do powiększeń, czy też uważacie, że można bez obaw powiększać całkowicie bez szyb? Najważniejsze, żeby problem z kurzem zniknął (lub przynajmniej się zmniejszył).
Bernd
Gast
Cześć Bernd,
Myślę, że nadal mamy bezszklane wkładki 6x6 do aparatu Opemus 5.
Dzwoniłeś do nas i dowiedziałeś się czegoś innego?
Położenie płaszczyzny: Tak samo jak w przypadku wszystkich innych bezszklanych platform średnioformatowych.
Moja rada: szkło na górze, bez szkła na dole, jeśli uda ci się opanować pierścienie Newtona.
Pozdrawiam
Mirko
FOTOIMPEX
Gast
Cześć Mirko,
> Myślę, że mamy jeszcze wkładki 6x6 bez szkła do Opemus 5.
> Dzwoniłeś do nas i dowiedziałeś się czegoś innego??
Dokładnie tak było. W katalogu pod pozycją Opemus 5 rzeczywiście są tylko wkładki KB, natomiast na stronie internetowej można znaleźć również części MF. Też mnie to zdziwiło...
Bernd
Gast
Mamy jeszcze 2300 sztuk KB, ale tylko około 40 sztuk MF.
Te ostatnie zostały wycofane z katalogu z pewnym „wyprzedzeniem”, abyśmy nie musieli rozczarowywać klientów zagranicznych, którzy dokonali już przedpłaty, a my nie będziemy w stanie zrealizować dostawy.
Kto więc nadal chce zamówić MF, powinien to zrobić jak najszybciej.
Cena jest taka sama jak w przypadku KB.
Mirko
FOTOIMPEX
cfb_de
... Poza tym maskę z serii 6 można przecież zmieścić w serii 5. Byłem za to bardzo wdzięczny Mirko, bo dzięki temu mogę używać maski z serii 5 do MF i KB z serii 6.
Bez żadnych dodatkowych majsterkowań. Wystarczy tylko odkurzyć ;-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz