Kissaki
Ahoj :)
?
Jelikož mě zase přepadla chuť si trochu pohrát s mojí analogovou zrcadlovkou, řekl jsem si, proč se do toho rovnou nepustit trochu víc. Dosud jsem se vždycky vyhýbal vlastnímu vyvolávání, protože mi pořizovací náklady (zařízení/chemikálie) připadaly vždycky trochu vysoké – a protože nemám skener, musel bych ty filmy stejně posílat do laboratoře.
Zvědavost však nakonec zvítězila a moje startovací sada pro vyvolávání negativů by měla být na cestě (@Fotoimpex? ;) ).
?
Jelikož mě ale láká i možnost si sám vyvolávat zvětšeniny, vyvstává mi otázka, jak velká je další překážka? Jako student mám vždy omezený rozpočet a ta malá vývojová sada byla na moje poměry docela drahá, takže nepočítám s tím, že bych s tím mohl hned v příštích měsících začít. Ale jen pro orientaci a plánování, co je nutné a s čím se musí počítat u použitého zboží?
?
Celé to je mimochodem zatím pro KB. Rád bych sice také fotil a vyvolával střední formát, ale jeho pořízení je zatím v daleké budoucnosti.
?
Moc děkuji za vaše příspěvky :)
?
*edit*
Jo, a s jakým prostorem se přibližně musím počítat? Hlavně pro zvětšovací přístroj, protože ten se asi nejhůře „vejde“.
Franco
Nejlepší bude, když si najdeš (třeba tady na fóru) někoho, kdo ti ukáže, jak se zvětšuje. Dosáhnout prvních prezentovatelných výsledků je jednodušší, než se na první pohled zdá. Co se týče laboratorní techniky, měl bys se soustředit na to podstatné. Na zvětšovacím objektivu a na pořádném zatemnění bys neměl šetřit. Z fotografických papírů jsou dobrou volbou moderní PE multikontrastní papíry.
Místo se najde i v té nejmenší chatrči, nad vanou nebo sprchou můžeš postavit své fotovany a podle velikosti koupelny tam také zvětšovací přístroj. Pokud si dáš trochu práce, můžeš svou fotolaboratoř zařídit tak, aby byla za méně než půl hodiny plně připravená k použití nebo zase uklizená. Můj zvětšovací přístroj stojí například ve spíži a na chodbě a koupelna je při práci s fotografiemi zatemněná.
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
?
?
?
Při fotochemii v každém případě nejprve používej osvědčené věci, žádné esoterické zázračné krámy.
?
Na eBayi se prodává velké množství kompletních laboratorních vybavení za málo peněz.
?
S pozdravem, Thorsten
jonny
Za sto eur bys měl být schopen pořídit si kompletní použitou výbavu pro začátečníky do laboratoře na vyvolávání pozitivů. Než ale začneš uvažovat o nákupu zařízení, jako jsou zvětšovací přístroje atd., musíš si ujasnit, jaké máš k dispozici prostory.
Pokud nám řekneš, jakou místnost máš na zvětšování a výrobu zvětšenin v plánu, určitě ti můžeme dát pár tipů ohledně vybavení a zařízení.
€
Pokud bydlíš ve větším městě, možná existuje i možnost využít pro začátek veřejnou temnou komoru (od spolků, institucí atd.) nebo absolvovat příslušný kurz. Na stránkách
http://www.localdarkroom.com si můžeš ověřit, zda něco takového ve tvém okolí existuje. Databáze samozřejmě není úplná, takže se v každém případě poptej i přímo na místě.
wosis123
Kde bydlíš?
Jsem v Ludwigshafenu u Rýna ve fotoklubu s vlastní temnou komorou, pořádáme také kurzy ve spolupráci s VHS. Pokud máš zájem a/nebo bydlíš poblíž, ozvi se.
?
Hendrik
Kissaki
Bydlím v Lüneburgu u Hamburku. Už jsem napsal na místní univerzity (studuji v Hamburku), jestli bych mohl využít jejich temnou komoru, ale zatím jsem nedostal žádnou odpověď.
€
K vyvolávání v temnu bych využil svou chodbu, protože nemá okna a dveře by se daly snadno utěsnit proti světlu dvěma nebo třemi černými pytli. Sušení bych pak asi řešil v koupelně hned vedle.
Jako pracovní plochu bych měl k dispozici jen hlubokou skříň, proto se ptám na rozměry – nejsem si jistý, jestli by se tam pohodlně vešel zvětšovací přístroj. Misky bych v nouzi mohl umístit nalevo a napravo na skříňku na prádlo/koš na prádlo.
€
Je teplota chemikálií pro zvětšeniny stejně důležitá jako pro vývojku? Obě místnosti nemají topení. Pro negativy jsem si teď objednal topnou tyč do akvária, abych mohl směsi ohřát ve vodní lázni, ale nevím, jestli to bude fungovat i pro fotokádinky.
wosis123
Chemické složení pro zvětšeniny není v tomto ohledu nijak kritické; řekl bych, že v rozmezí 18 až 22 stupňů je vše v pořádku, pokud je chladněji, je třeba podle pokynů vývojky prodloužit dobu zpracování.
Urnes
K vyvolání negativů však nepotřebuješ akvarijní topení. Stačí ohřát vývojku ve vodní lázni (stačí horká voda z kohoutku) na 20 stupňů. Zastavovací lázeň a ustalovač by se od této teploty neměly lišit o více než 3 nebo 4 stupně. Můžeš pak pracovat při klesající teplotě.
U pozitivů to můžeš udělat stejně. Pro dlouhé sezení můžeš použít topení, ale opět ve vodní lázni, tedy miska v misce.
Zdraví Sven.
Kissaki
Moje vývojářská startovací sada už dorazila a ve svém novém prostředí se cítí docela dobře, můj první černobílý film (první, který si vyvolám sám) je také téměř na konci a vyvstává mi otázka: jak film nakonec nejlépe vyndám z kazety?
bernhardmangelsgmxde
Z finančního hlediska je to proveditelné – i pro studenty s omezeným rozpočtem. Ale ne zadarmo. Řekl bych, že s průměrnými 20 € měsíčně se dá dojít docela daleko, samozřejmě lze utratit i více, ale zejména na začátku (dokud není kompletní hardware) bych pro první jeden či dva roky nepočítal s výrazně nižšími náklady (je to možné, ale právě když se v tom ještě moc nevyznáte, můžete se při nákupu někdy splést, někdy k tomu ještě přibude prostě smůla...).
Laboratorní vybavení je použité – zejména ve srovnání s dřívějšími cenami nového zboží – někdy k dostání velmi levně. Pokud se na začátku trochu omezíte v formátu papíru a dáte si záležet, mohou i náklady na spotřební materiál zůstat velmi přehledné. Můžete také strávit dvě hodiny v laboratoři a zpracovat přitom jen 5–6 listů o rozměrech 10 x 15 cm. To by stálo asi jedno euro, takže i u lidí s nízkými příjmy je rozhodujícím faktorem spíše čas. Pokud však zvolíte formát 24x30 cm jako standard a/nebo produkujete hodně zmetků (s tím bych na začátku také počítal), může to samozřejmě být dražší. U papíru a vývojky bych se v každém případě snažil používat nejprve nový materiál.
Teplota: U pozitivního procesu relativně nekritická, na začátku bych se snažil dosáhnout alespoň 18 °C, ale chladnější v bytě to stejně nebude.
Prostor: Jsou lidé, kteří mají temné komory na 1 m², takže kde je vůle, tam je cesta, buďte vynalézaví, vymyslete si něco a tak. Tma, místo na zvětšovací přístroj a pár misek, víc není potřeba. Existují větší i menší zvětšovací přístroje, to se dá zjistit.
Vyjmutí filmu z kazety: Na to se určitě najde návod, ne?
Morte
Budeš potřebovat tmavý pytel a otvírák na korunkové uzávěry. Nebo to udělej v naprosté tmě v temné komoře. Žádné červené světlo!
Kissaki
Na začátku bych se snažil dosáhnout alespoň 18 °C, ale chladněji v bytě stejně nebude
Nechal jsem svou vanu s vodní lázní pár hodin stát a teplota tam pak byla asi 15 °C.
€
Co se týče toho, jak to dostat z kazety, viděl jsem zatím návody s dvojitou lepicí páskou, obyčejnou vodou a nějakými klíči, vlastně by mě zajímalo, co mi poradíte. Prostě na to přiložit šroubovák a silně zatlačit?
€
Co se týče spotřebního materiálu, nejsem někdo, kdo by fotil věčně spoustu filmů. V průměru vyfotím analogově možná jeden film za dva měsíce, v létě možná i trochu víc. Myslím si ale, že v nejbližší době bude asi trochu víc času na experimentování :)
€
*edit*
Dobře, tak to zkusím s otvírákem na láhve.
Franco
Pomocí filmového kleštíčka vyjmete film z kazety během chvilky, a to při denním světle. Poté film navinete na cívku, a to ve tmě, a na konci jej odstřihnete.
Urnes
Pokud při přetáčení zpět film nevtáhneš úplně do kazety, tento problém se vůbec nevyskytne. Jasně uslyšíš prasknutí, když film sklouzne z cívky. Pak ho vyndáš a úvodní titulky zůstávají venku. Do prvního snímku je to stejně 10–15 cm. Teď už můžeš rovnou odtrhnout jazýček a hned víš, který film prošel expozicí a který ne. Takže pokud se někdy dostaneš do situace, kdy musíš protáhnout více než jeden film, nebo máš doma několik filmů na vyvolání.
S pozdravem, Sven.
bernhardmangelsgmxde
Nepoužívám navíječku ani „film picker“, mám nějakou čínskou, která splňuje svůj účel.
Nedávno jsem vytáhl vývojku ze sklepa, kde bylo 13 °C, a po asi půl hodině ji použil v lázni o teplotě 18 °C. Ve své sklepní temné komoře jsem při teplotě 15 °C (nebo tak nějak) ještě nezapnul topné desky. U mě to vlastně šlo normálně, jen se to vyvolávalo o něco déle, ale já bych to zrovna na začátku nedělal, protože je to někde zdroj chyby. U temné komory v obývaném bytě to za normálních okolností není kritické, pokud nejste extrémní odpůrce topení.
TR
Náboj na 35mm film lze také jednoduše otevřít prsty tak, že je přiložíte na místo, kde předtím končil film – samozřejmě ve tmě.
Kissaki
Tak, můj první HP5+ vypadá na první pohled docela dobře :)
Uvidíme, jestli to bude vypadat dobře i ve „velkém“ formátu...
€
Ale zpět k zvětšovacímu přístroji:
€
Jsou barevné zvětšovací přístroje vhodné i pro černobílé fotografie?
Lze některé z nich dodatečně přestavět z formátu KB na střední formát?
Jaký je rozdíl mezi zvětšovacím přístrojem 1:2,8 a např. 1:4,5? Není velikost nastavena výškou sloupu?
Franco
Ano, zvětšovací přístroj pro barevné fotografie můžeš použít i pro černobílé snímky. Měl bys si však opatřit správná nastavení pro multigrade papír, abys mohl využít výhod tohoto typu papíru.
Zda lze zvětšovací přístroj dodatečně přestavět, závisí na konkrétním modelu. Někdy je třeba jiný kondenzor nebo srovnatelný zdroj světla. Stejně tak potřebuješ vhodný objektiv.
Myslíš tím 1:2,8 clonu na objektivu? Ta je nezávislá na zvětšení. Objektivy používané pro malý formát jsou obvykle o něco světelnější, což však nepřináší žádnou výhodu z hlediska kvality. Zvětšení se samozřejmě nastavuje pomocí sloupku, ale objektivy pro střední formát mají jinou ohniskovou vzdálenost než zvětšovací objektivy pro malý formát. U zvětšování středního formátu máš proto na zvětšovacím přístroji jinou výšku a při zachování stejné velikosti papíru je také jiný měřítko zobrazení.
Wolf_XL
...především bych ti doporučil, abys si prostě sehnal nějakou dobrou knihu na toto téma a v klidu si osvojil základy. Tvůj současný přístup se spíš podobá metodě „pokus-omyl“ a hrozí ti, že tě to brzy přestane bavit. Navíc cíleným přístupem ušetříš spoustu času a materiálu...
Kissaki
Tvůj současný přístup se spíš blíží metodě „pokus-omyl“
Přesně tak :)
Můžete mi v tomhle ohledu něco doporučit?
TR
Pro začátečníky je už nějakou dobu k dispozici
nová kniha.
Pokud budeš později chtít víc než jen pořizovat kopie z negativu, můžeš se podívat na
mou recenzi knihy. :spudnikwaving: