vlinck
Ahoj všichni,
hledám (levný) způsob, jak efektivně a rychle zatemnit velká okna. Momentálně používám fólii na jezírka (strašně smrdí) a lepicí pásku. To je na delší dobu příliš pracné a nepohodlné.
Existují vhodnější fólie nebo textilie, případně jiné metody?
Prý existuje firma, která vyrábí zatemňovací rolety na míru, které se pak připevňují na okna pomocí suchého zipu. Bohužel neznám její název. Má někdo z vás nějaký tip?
Děkuji předem
Volker
rherz
Ahoj Volkere,
pokud tu Mirko nic nemá (škoda :D), tak se podívej na www.phototec.de. Tam něco takového najdeš. A taky na Brenneru (www.fotobrenner.de).
S pozdravem
Robert
Gast
Dobrý den,
nejlépe to funguje s černou PE fólií a samolepicí suchou zipovou páskou. PE fólii obvykle nenajdete v obchodech s potřebami pro kutily, nejlépe se podívejte do „Žlutých stránek“ pod heslem „fólie“. Metr čtvereční stojí mezi 0,8 a 1,2 eura. Tímto způsobem zajistíte, že každé okno bude nepropustné pro světlo. Fólii přesně nařežte a připevněte ji suchým zipem k okennímu rámu. Nejlepší je udělat to dvakrát: jednou přesně na míru okna a podruhé naříznout větší kus, který pak jako závěs zakryje celé okno.
S pozdravem
Heinz
Gast
V obchodě s potřebami pro kutily jsem si nechal nařezat desky z lisované lepenky, které přesahují okna vždy o 4 cm; ty se pak přilepí černou suchou zipovou páskou na okenní rámy. Pro jistotu jsem přes to dal ještě roletu, ale tu vlastně ani nepotřebujete, a je to těsné. Stojí to skoro nic, nařezání provede každý obchod s nářadím, jen suchý zip je o něco dražší. Na oplátku žádné trápení s fólií, ale čisté Plug and Play :angry:
Gast
Ahoj,
černou fólii seženete už v obchodech s potřebami pro kutily nebo v zahradnictvích, hledejte pod názvem „fólie do jezírka“.
S pozdravem
Ferdinand
cfb_de
Ahoj Ferdinande,
to je pravda. Ale ten materiál zpočátku strašně smrdí. Proto: Kup ho v létě a nech ho tři dny vyvětrat na prádelní šňůře.
Pokud jsem to správně pochopil, Volker momentálně používá i fólii na jezírka ;->
Lepší řešení: Zajít do obchodu s látkami, koupit černou látku (neptejte se mě, jak se to jmenuje, prostě něco jako vnitřní obal na sběrný pytel) a ušít z ní třívrstvou látku. Připevnit suchý zip a hotovo. Takhle utěsňuji dveře do koupelny, když přes den navíjím filmy a nechci používat výměnný sáček. Alternativně se hodí dvojitá silážní fólie od farmáře.
S pozdravem,
Franz (s koupelnou bez oken :-)))
Gast
Ahoj Františku,
to nemůžu potvrdit. Možná existují různé druhy, netuším.
Ta látka, kterou máš na mysli, se – pokud se nepletu – jmenuje zatemňovací látka. Zvláštní název, co?
S pozdravem
Ferdinand
MirkoBoeddecker
Pokud to nemusíte zase sundávat, je tahle DCFIX záležitost skvělá. Obvykle to používají babičky, aby si svůj krásný kuchyňský stůl z pravého dřeva „zmodernizovaly“. V každém obchodě s nářadím se dá koupit role za 1,50 a má na zadní straně lepicí vrstvu. Skvěle těsní. A ani to nesmrdí.
Naše zatemňovací fólie se sice dá snadno sundat, ale není stoprocentně nepropustná pro filmy v poledne na jižní straně – při vyvolávání papíru však působí jako hnědá lampa.
Kromě toho je pro tento účel (autor příspěvku se ptal na mnoho velkých okenních ploch – nebo ne??) vlastně příliš drahá.
Bohužel je už v nákupní ceně dost drahá a navíc má obrovské náklady na dopravu (objem). Ale pro okno v kuchyni se to vyplatí. Právě proto, že se dá tak snadno sundat a nezanechává vůbec žádné zbytky (lepidlo na suchých zipách atd.).
Luxusní variantu jsem kdysi viděl u jednoho fotografa v Kreuzbergu. Měl ve studiu Auto Pole (ty věci, které se zaseknou mezi strop a podlahu a na které se připevňuje kartonové pozadí) a vyrobil si z dřeva distanční držák s dřevotřískovou deskou potaženou černou látkou na konci. Auto Pole se jednoduše postavily před okno – zasekly se a bylo to. Funguje to samozřejmě jen tehdy, když se Auto Pole využijí i k jinému účelu – jinak by to asi bylo příliš drahé.
Mirko
MirkoBoeddecker
...zapomněl jsem: Super Clamps mají na zadní straně 8mm závit DIN – tam lze takovou konstrukci přišroubovat a jedním pohybem ji připevnit k tyči Auto Pole.
Gast
Ahoj,
já jsem pořád fanoušek fólií na jezírka. Protože zapáchají, prostě je přiložím zvenku na otevřené okno a pak ho zavřu tak, aby se fólie zachytila v rámu. Po dvou stěhováních to s těmi samými fóliemi stále skvěle funguje, protože velikost oken se nijak výrazně nezměnila.
S pozdravem
Stefan
Gast
Ahoj,
Jistý Benno Wundshammer dokonce jednou v nové fotoknize vydavatelství Knaur poradil, aby se okno natřelo černou barvou – není to snad ještě lepší než samolepicí fólie?
Nebo okno zazdit, to je můj návrh!
Ale teď vážně, fólie na jezírka je opravdu dobrý návrh, ale musí být černá a ne ta nejtenčí.
S pozdravem
Werner
vlinck
Ahoj Volkere,
pokud tu Mirko nic nemá (smůla B) ), tak se podívej na www.phototec.de. Tam něco takového najdeš. A taky u Brennera (www.fotobrenner.de).
S pozdravem
Robert
Ahoj Roberte,
už je to (velmi) dlouho :lol: , ale tady je můj dík tobě a ostatním za pomoc. U Phototecu jsem sehnal skvělé zatemnění na míru, které se připevňuje suchým zipem (tj. na okenní nebo dveřní rám se musí nalepit protikousek suchého zipu, je k dostání v černé a bílé barvě. Samozřejmě to stojí o něco víc než fólie atd. Sotva jsem měl ty plachty (černé, jednostranně potažené), najednou přišlo stěhování, po kterém rozměry samozřejmě už neseděly. Ale Phototec mi podle mých údajů ušil nové zatemnění na míru. Předem jsem přímo telefonoval s Peterem Löflerem, abych to vyjasnil. Fungovalo to dobře.
(Fólie na jezírko pro mě dlouhodobě nepřicházela v úvahu, protože moje temná komora sloužila zároveň jako obytný prostor. A zápach byl během práce i po ní nesnesitelný).
Bohužel se v posledních letech k práci v temné komoře moc nedostávám. V příštích letech se to s uvolněním v práci a rodině jistě zase zlepší :) .
S pozdravem
Volker
StefanCaspari
Ahoj Volkere!
Ve studiu a v laboratoři používám černý molton.
Ten se dá sehnat u Kottenhahna.
Podívej se na mou stránku, kde ho prodávají po metrech.
Můžeš na okenní rám a kolem moltona připevnit lišty na suchý zip, pak to bude i nepropustné pro světlo.
S pozdravem: Stefan
bohermann
S následujícím systémem mám velmi dobré zkušenosti:
1) V obchodě s potřebami pro kutily si pořiďte roli gumového těsnění do dveří (např. značky fix-o-moll). Ne pěnovou variantu, ale takové šedé samolepicí profilové těsnění, které přilepte zevnitř rámu ve vzdálenosti 2 mm od skleněné tabule. Vlevo nahoře a vpravo. Ve spodní části rámu necháme volných asi 3 cm, zbytek přilepíme tak, aby byl v jedné rovině.
2) Z černého, silného papíru na ruční práce, který se dá sehnat v papírnictví, si vystřihneme a přilepíme kus, který přesně odpovídá ploše skla.
3) Ten nyní zasuneme zespodu mezi sklo a gumový profil, případně při tom otevřeme okno.
4) Voila, okno je díky tomuto labyrintovému těsnění světlotěsné. Gumový profil poté jednoduše odlepíte. Je dostatečně nenápadný.
S pozdravem
Harald