carstens
Właśnie przeczytałem w katalogu Impex, że papier Classic Polykaltton nie powinien być wywoływany w roztworze Agfa NEUTOL. Problem w tym, że używam prawie wyłącznie NEUTOLU. O jakich zjawiskach tam mowa? Czy ktoś może podać więcej szczegółów na ten temat? Ja jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
Gast
Papieru Classic Polykaltton nie należy wywoływać w wywoływaczu Agfa NEUTOL
. Znam jednak fotografów, którzy pracują wyłącznie z tym zestawem, ponieważ daje im to najlepsze rezultaty............Polykaltton to papier Forte Polygrade, a tutaj, w Holandii, do papieru Forte zaleca się wywoływacz Agfa NEUTOL lub Amaloco AM3003. Na różnych stronach internetowych (fotograficznych) również pisze się o tej kombinacji wyłącznie w superlatywach!!!
Gast
Wygląda na to, że ostatnio NEUTOL zawiera mniej substancji czynnych.
Być może wynika to z troski o ochronę środowiska. Papiery, które nie zawierają wbudowanych substancji wywołujących, mogą rozwiązać ten problem.
W każdym razie mieliśmy do tej pory około 10 reklamacji dotyczących powstawania smug, a WSZYSCY klienci używali kombinacji Polykaltton i NEUTOL.
Nie przeprowadziliśmy analizy naukowej, ale wszystkie nadesłane próbki papieru wyglądały wspaniale w N113 – bez smug.
Coś jest nie tak z NEUTOLem i Polykalttonem, ale nie wiemy jeszcze co.
Pozdrawiam
Mirko