Gast
Ahoj!
Někde jsem tu kdysi četl, že film Fomapan 400 ve skutečnosti nemá citlivost 400 a že by se dal lépe použít jako film s citlivostí 320.
To jsem teď zkusil. Moje otázka zní, zda se tím změní doba vyvolávání (uvedená společností FOTOIMPEX)?
(Používám vývojku Tmax RS.) Mám se tedy držet 8 minut, nebo ne?
Poradíte mi někdo...
Gast
Ahoj,
pokud bylo těch 8 minut vypočítáno pro citlivost 400 ASA, pak pro citlivost 320 ASA musíš čas trochu zkrátit (cca 0,8 minuty = 50 sekund).
To vše se ale stále pohybuje v rámci „tolerance zpracování“.
V každém případě by ses měl rozhodnout pro jednu variantu. To znamená, že buď od teď všechny Foma 400 nastavíš na 320, nebo ne, a proces upravíš tak, aby byl optimální.
Zda je Tmax RS tím optimálním vývojkem pro Foma 400... :D
Pozdravy
Mirko
dpc
Díky za rychlou odpověď.
Co vlastně myslíš tím „pokud byl testován na 400“? Myslel jsem, že jde o výsledky testů od FOTOIMPEXu… Převzali jste tam údaje od výrobce?
Každopádně to vyvolám na 7 minut a 10 sekund a uvidím, jestli mi ten Kodakový roztok bude vyhovovat… – své dojmy pak můžu popsat později.
Gast
Ahoj!
V zásadě platí, že žádný film s citlivostí 400 ISO nemá ve skutečnosti citlivost 400 ISO – skutečná citlivost vždy závisí také na použité vývojce a na individuálních faktorech, jako je přesnost tvého expozimetru a závěrky fotoaparátu; navíc výrobci z marketingových důvodů stejně rádi trochu přehánějí...
Pro přesnou práci byste tedy měli zjistit skutečnou citlivost a dobu vyvolávání pro svou kombinaci expozimetru, fotoaparátu, filmu a vývojky; to lze provést zcela vědecky pomocí zónového systému, denzitometru a spousty matematiky, nebo jednodušeji pomocí metody popsané např. na www.barrythornton.com v sekci „Unzone“.
Pokud nechcete testovat, je mezi většinou fotografů černobílé fotografie běžné provádět expozici filmů o 1/3 nebo 2/3 clony pod jmenovitou citlivostí (tedy film 400 na 320 nebo 250) a trochu (o 10–15 %) zkrátit dobu vyvolávání – to zajistí lepší vykreslení stínů, lepší kontrast, ale případně horší ostrost.
K filmu Fomapan 400: u toho bych šel dokonce ještě níže (asi na 160 až 200), Foma tam asi u udávané citlivosti trochu více podváděla než ostatní výrobci ;-) (to je alespoň moje zkušenost s mým vybavením a RODINALem 1+50 nebo ID11 1+1).
Gast
Romane,
160 při R09? To nesedí. Jaký ředicí poměr používáš, 1+200?
T-Max: Nevím, kdo tam tu dobu popletl. Teď se mi to ani nechtělo ověřovat. Pokud je v tabulce uvedena jen jedna doba, pak je to doba pro Foma 400 při citlivosti 400.
Obecně: Pochopil jsi, co vysvětlil Roman? V závislosti na délce vyvolávání dostaneš (téměř) vždy normální gradaci při jmenovité citlivosti (tedy film Foma 400 „na“ 400) s většinou vývojek.
Otázkou je jen, zda je tam ještě zóna 1 (tj. zda jsou hluboké stíny již zaplavené nebo ještě vykreslené).
Existují nyní vývojky, které obzvláště dobře využívají citlivost, a jiné, které např. pracují s velmi jemným zrnem (příklad: Perceptol), ale citlivost snižují na polovinu.
V závislosti na tom, jak těsně výrobce svůj film „nastavil“, může se v takové vývojce dostat až na N-2.
S vývojkou jako F09 (ne vyšší než 1+80) nebo A49 (ne vyšší než 1+1) bys měl být schopen bez problémů použít Foma 400 jako 400ku s dobrými výsledky. Pro optimální vykreslení stínů se doporučuje varianta +1/3 clony až +2/3 clony s odpovídajícím zkrácením doby vyvolávání (pravidlo palce) o 10 % na každou třetinu clony.
S pozdravem
Mirko
dpc
Kdybych řekl, že jsem Romana (a Mirka) úplně pochopil, lhal bych. ...ale tuším to.
Není náhodou na FOTOIMPEXU nějaká literatura k tomuto tématu? (Nabízíte vůbec jen literaturu, která je uvedena v katalogu?)
Ale pro pořádek:
Pro expozici jsem použil Foma 400 jako 320 a vyvolal jsem ho 7 minut a 10 sekund, a kromě toho jsem vyvolal Foma 100 a Foma 200 v Kodaku RS s časy uvedenými FOTOIMPEXEM.
Film 400 má poměrně vysokou ostrost, rozsah tónů je velký, ale zrno je vzhledem k citlivosti příliš velké na příliš jemné detaily, stíny mají strukturu, ale jiné (hlubší) slabiny obrazu se projevují téměř jen jako jasný podklad. (Mirko, to jsi asi myslel tím „vyplavená zóna 1“. Je docela možné, že jsem expozici neměřil správně; navíc bylo počasí při focení lepší, než se očekávalo, a film 400 proto stejně nebyl tou správnou volbou.)
Filmy 100 a 200 jsou, jak se dalo očekávat, nuancovanější a s jemným zrnem a vykreslení stínů a slabých míst je lepší (pravděpodobně jsem také lépe změřil expozici).
Moje dosavadní zkušenosti s vyvoláváním se omezovaly na vývojku K RS a filmy Tmax 100 a 400, Orwopan 400 a Efke 50. V tomto kontextu se mi filmy Foma líbí.