poxatl
Ahoj!
Právě jsem si vyzvedl dva filmy ILFORD XP2 z vyvolárny (specializovaný obchod) a zjistil jsem, že na nich vznikl fialový barevný nádech. Jakmile dostanu balíček od FOTOIMPEXU,
hned se pustím do prvních zvětšenin. (Jsem úplný nováček!)
Můj dotaz: vadí barevný nádech na negativu při použití multigradového systému, nebo na tom nezáleží? Pokud ano, dá se ten nádech nějak odstranit?
Pozdravy ze Salcburku!
Peter
Gast
Ahoj Petere,
ano, je možné, že narazíš na problémy.
Chromogenní filmy byly vyvinuty tak, aby prošly černobílým procesem a následně se vytiskly na barevný papír.
Proto je tento film tak extrémně tolerantní. Aby se dal vytisknout na barevný papír bez možnosti nastavení gradace, aniž by to vypadalo hrozně.
To má ale i své výhody. Je opravdu shovívavý a flexibilní. Pokud to s Multigrade nevyjde, můžeš použít Gradation Spezial nebo Normal. XP2 „sedí“ téměř vždy.
Ne, ten barevný nádech nezmizí. Je to prostě barevný film a ne černobílý:
Pozdravy
Mirko
Gast
Díky!
Říkal jsem si, že na začátek není špatné nechat si negativy vyvolat v laboratoři a nevyvolávat je sám (standardizovaný proces; žádný zdroj chyb z mé strany; stačí, když to zvorám při zvětšování).
Asi to nebyl tak skvělý nápad, ale moje XP2 jsou stejně už vyčerpány a od teď budu používat „pořádné“ SW filmy.
Peter
Gast
Ahoj Petere,
také jsem nafotil své první černobílé snímky na film XP2. Jak už zmínil Mirko,
s gradací 3 vypadaly všechny skvěle. Včera jsem zkusil
vyvolat jednu zvětšeninu na papíře Multigrade IV a výsledek byl také pěkný.
S pozdravem, Benjamin