poxatl
Witam!
Właśnie odebrałem dwie rolki filmu ILFORD XP2 z wywoływalni (specjalistyczny sklep) i zauważyłem, że nabrały fioletowego odcienia. Jak tylko otrzymam przesyłkę z FOTOIMPEX,
od razu spróbuję wykonać pierwsze powiększenia. (Jestem kompletnym nowicjuszem!)
Moje pytanie: czy ten odcień w negatywie przeszkadza w systemie wielostopniowym, czy to nie ma znaczenia? Jeśli tak, to czy da się jakoś ten odcień usunąć?
Pozdrowienia z Salzburga!
Peter
Gast
Cześć Peter,
tak, może się zdarzyć, że napotkasz problemy.
Filmy chromogeniczne zostały opracowane z myślą o przeprowadzeniu czarno-białego obrazu przez cały proces wywoływania, a następnie wydrukowaniu go na papierze kolorowym.
Dlatego właśnie ten film jest tak niezwykle tolerancyjny. Dzięki temu można go wydrukować na papierze kolorowym bez regulacji gradacji, a efekt nie będzie wyglądał fatalnie.
Ma to jednak również zalety. Jest naprawdę łagodny i elastyczny. Jeśli nie uda się z Multigrade, możesz wybrać Gradation specjalny lub normalny. XP2 prawie zawsze „pasuje”.
Nie, nie da się pozbyć tego zabarwienia. To po prostu film kolorowy, a nie czarno-biały:
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Dzięki!
Pomyślałem, że na początek nie jest źle, żeby negatywy przychodziły z laboratorium, a nie wywoływać je samemu (standardowy proces; brak źródła błędów z mojej strony; wystarczy, że nawalę przy powiększaniu).
To chyba nie był taki świetny pomysł, ale moje XP2 i tak już się skończyły, a od teraz używam „prawdziwych” filmów SW.
Peter
Gast
Cześć Peter,
Ja też zrobiłem swoje pierwsze czarno-białe zdjęcia na filmie XP2. Tak jak wspomniał już Mirko,
przy gradacji 3 wszystkie wyszły mi całkiem nieźle. Wczoraj zrobiłem też
jedną odbitkę na papierze Multigrade IV – też wyglądała całkiem ładnie.
Pozdrawiam, Benjamin