Witam,
Jestem Flamandem i dość dobrze rozumiem niemiecki, ale nie potrafię pisać w tym języku. Proszę więc o wyrozumiałość, że piszę ten post po angielsku, ale możecie odpowiadać po niemiecku, nie ma problemu
Moim ulubionym filmem do pracy w ciemni (przy oświetleniu lampą błyskową) jest EFKE KB25. Używam go przy czułości 25 ASA.
Znalazłem dobry sposób na wywołanie go przy użyciu A49: mała kadzi (300 mm), 1 film 1+2 – 8 min 45 s.
Przez pierwszą minutę ciągłe mieszanie, potem 3 s/30 s.
Potem słyszałem, że film jest znacznie ostrzejszy w Tetenal Neofin Blau.
Wypróbowałem ten wywoływacz i uzyskałem zadowalające negatywy w małej kadzi (500 ml) – 1 film – 15 ml wywoływacza w całkowitej objętości 500 ml – 6 min 15 s – 1 x 3 sek. mieszania na minutę
Wynik w Neofin Blau jest rzeczywiście ostrzejszy, ale wygląda raczej brzydko. Szarości nie są ładne i jest w tym coś sztucznego. Szczególnie w fotografii modelek pojawia się problem z tą ekstremalną ostrością „konturową”: „niedoskonałości” skóry stają się bardzo widoczne.
Nigdy nie stosowałem wstępnego namaczania w wodzie dla KB25 (kąpiel wodna trwająca 1 minutę przed rozpoczęciem wywoływania).
Czy to może mieć z tym coś wspólnego???
W przypadku kąpieli wodnej, jak wpływa to na czas wywoływania??
Mam nadzieję, że ktoś mi odpowie.
Chciałbym również podziękować chłopakom z FOTOIMPEX – wspaniale wiedzieć, że w tej „cyfrowej” erze jest jeszcze więcej miłośników ciemni.
Z poważaniem
Robert Van Brustum
Fotografia artystyczna autorstwa Roberta Van Brustuma