Gast
Ahoj,
prošel jsem si váš katalog a z toho množství informací mi už jde hlava kolem.
Nejsem zrovna začátečník, ale několik let jsem se tomu nevěnoval. Teď bych chtěl postupně začít vyvolávat své fotografie sám, hlavně černobílé.
Potřebuji cenově dostupnou univerzální kombinaci filmu a vývojky, abych mohl experimentovat. Nemám žádné speciální požadavky na extrémní vlastnosti. Normální zrno, dobré podání šedých tónů, snadná manipulace a nízká cena – to jsou moje kritéria.
Jako film jsem si vyhlédl ClassicPan. Jak 200, tak 400. Možná občas i efke 25.
Co je nejlepší použít jako vývojku?
Je něco proti Maco LP Grain Liquid?
Na Calbe A49, který je velmi doporučován, se mi nelíbí prášková forma. Myslím, že koncentráty se snáze používají.
Clasic F09 podle popisu (a fóra) zdůrazňuje zrno; netrvám zrovna na nejjemnějším zrnu, ale vývojka by ani neměla zrno příliš zesilovat.
Mám v plánu koupit si trochu větší balení, abych mohl opravdu hodně fotit, proto bych chtěl vývojku používat co nejuniverzálněji.
Cvičení dělá mistra :rolleyes:.
Jaké jsou vaše doporučení?
Gast
Ahoj Chaosi,
jelikož jsi nás požádal o radu, doporučujeme ti práškové vývojky, konkrétně model A49.
Jinak samozřejmě nemáme nic proti LP Grain. Pro tvé účely je ale asi spíše nevhodný, protože nemá jemné zrno jako F09 a ten přece nechceš.
V čem přesně spočívá tvůj problém s přípravou práškového vývojky?
Mně to trvá 3 minuty a pak mám svůj „koncentrát“, který vydrží klidně půl roku.
Když chci vyvolat film, odměřím si 100 ml, zaliju to 200 ml vody o pokojové teplotě a jdu na to v režimu 1+2 (dvojnásobná doba vyvolávání).
Prášek má navíc neomezenou trvanlivost (na rozdíl od tekutých koncentrátů) – takže ho mám vždy doma v zásobě – a navíc je levnější.
No, to byla moje rada.
A teď z pohledu prodejce: Kupuj LP Grain, protože je dražší a my na tom vyděláme víc!
Mirko
FOTOIMPEX
Gast
Ahoj!
Moje zkušenosti k tvým dotazům:
Pokud nemáš zrovna v lásce zrno (a možná dokonce fotíš na malý formát), na ClassicPan zapomeň – zatím jsem z něj použil jen 200ku jako středoformátový svitkový film a i tam je to pořádná pecka; navíc se s nosičem špatně pracuje (vlní se atd.) Z levných filmů u FOTOIMPEXu mi připadá Fomapan mnohem shovívavější a s jemným zrnem, už jsem použil 100 a 400 jak pro malý formát, tak pro střední formát (T200 ještě ne), 100 je teď můj standardní film v této citlivostní třídě.
Co se týče vývojky: proč nemáš rád práškové vývojky? Velkou výhodou, kterou mají, je mnohem delší trvanlivost (i jako již rozpuštěný základní roztok) ve srovnání s tekutými koncentráty (s výjimkou RODINALU); pokud nevyvoláváš tak často, tekuté koncentráty se ti mohou zkazit (obzvláště špatnou zkušenost jsem s tím měl u Ilfosol-S). Pokud navíc chceš mít jednu vývojku pro všechny filmy, hodil by se ID11, který přináší dobré výsledky prakticky s každým filmem, a příprava práškových vývojek také není žádná věda.
Gast
Díky za info.
Moje nechuť k prachu v jakékoli podobě pramení z mé „speciální schopnosti“ rozhazovat ho do široka :rolleyes:, někdy až moc daleko...
Ale zkusím to.
Gast
Chaos,
Roman má mimochodem pravdu. Classic není film s jemným zrnem. Je to prostě klasický film s tradiční emulzí Küng a se všemi výhodami i nevýhodami těchto starých emulzí. Mezi výhody patří „rovná křivka“ (zónový systém!), shlukování zrn a efekt ostrých hran (vizuální ostrost) a harmonický, „reálný“ přenos šedých odstínů.
Tento film se zvláště doporučuje jako plochý film nebo pro práci se zónovým systémem. Zde totiž výhody takových emulzí převažují nad nevýhodou relativně hrubého zrna.
Foma je podstatně jemněji zrnité a „stlačuje“ křivku, což jej činí univerzálnějším. Zejména u filmů pro malý formát, kde materiál nabízí menší rezervy, jsou výtisky z Fomy rychlejší.
Příprava prášku: Míchejte POMALU! Míchací nádobu naplňte vodou jen do poloviny a pak by to mělo fungovat.
S pozdravem
Mirko
Gast
Dobrý den,
i já jsem „znovu“ nováčkem v černobílé fotografii.
Velmi chválíte film Fomapan a já se ptám, jak je to s filmem Efke? Fotografuji téměř výhradně na diapozitivy, ale chci se vrátit k černobílé fotografii.
Moje výbava se skládá ze starších fotoaparátů, jako je Canon AE-1, Canon T-90, a loni jsem si pořídil Pentacon Six se dvěma objektivy Zeiss (2,8/50, 2,8/80 mm) a 2x konvertorem od Kievu. I s Sixem fotím na diapozitivy a některé z nich pak naskenuji do počítače.
Od příbuzných jsem si mohl půjčit zvětšovací přístroj od Durstu (protože tam už roky jen tak stál). Bohužel je ale tento přístroj určený pouze pro formát 35 mm. Existuje sice vybavení pro střední formát pro tento typ, ale to není levné.
Myslím, že zbytek, jako jsou nádoby na vývojky, vaničky atd., ještě mám. Ale už vůbec nejsem v obraze, proto hledám tady na internetu a narazil jsem na fotoimpes. Mimochodem, jsem z Berlína.
Potřebuji ještě tipy na filmy, vývojky a „obecné tipy a triky“ pro vyvolávání/zvětšování.
Díky.
Gast
Mimochodem, jsem z Berlína.
Tak to bys rozhodně měl zajít k nám do obchodu! :rolleyes:
Takové „poradenství pro návrat do oboru“ poskytujeme každý den. To už máme v malíku.
Mirko
FOTOIMPEX