rherz
Ahoj,
nemá náhodou někdo údaje o době fixace pro Efke 100 a Tetenal Superfix 1 + 9 z čerstvé směsi? Jelikož chci ten film použít pouze jako plochý film, klasické stanovení doby fixace by mě stálo celý arch. Sice to nikoho přímo nezabije – ale když to není nutné. :D
S pozdravem
Robert
Gast
Roberte,
to nestojí žádný EXTRA list!
Můžeš prostě vzít jeden normální list určený k vyvolání jako testovací vzorek.
Vývoj......Zastavit.......Nalít ustalovač a měřit čas.
Po cca 1 minutě se prostě podíváš, jak daleko je proces vyjasnění, a měříš čas až do úplného vyjasnění.
To vynásob dvakrát a máš dobu fixace.
Můžeš ale také jednoduše fixovat 4–5 minut.
S přeexpozicí to není tak kritické.
1+9 nemohu doporučit.
1+4 je lepší.
Mirko
rherz
Ahoj Mirko,
děkuji za tip.
Ředění 1 + 9 používám jako jednorázovou fixační látku – zatím s tím nemám žádné problémy.
S pozdravem
Robert
Gast
Jako jednorázový ustalovač to samozřejmě jde.
Jenže kdo pak odveze těch deset litrů použitého jednorázového ustalovače, které taková láhev Superfixu vyprodukuje, na likvidaci????
Snad to nechceš vylít...
Proto doporučujeme 1+4.
Ustalí to stejné množství filmů a snáze se to odveze na sběrný dvůr :rolleyes:
Mirko
rherz
Ahoj Mirko,
ne, nevylévám to... Kdyby se to doma provalilo, hned bych měl v zádech dva velké kuchyňské nože a vyvolal bych svůj poslední film!
Ale vážně – moje KB produkují 250 ml odpadu z ustalovače (vylitého) a u plochých filmů to bude asi tak 300 ml (uvedených 260 ml se mi zdá trochu málo). Můžu odevzdat až 30 l za půl roku u sběrného vozu na nebezpečný odpad – bez poplatku – to je tedy asi 100 vývojek. Byl bych rád, kdybych to zvládl ;-)
Stejně tam musím jet...
Mnoho pozdravů
Robert