rherz
Cześć,
czy ktoś z Was zna czasy utrwalania dla filmu Efke 100 i świeżo przygotowanego roztworu Tetenal Superfix 1 + 9? Ponieważ chcę używać tego filmu wyłącznie jako błony płaskiej, klasyczne ustalanie czasu utrwalania kosztowałoby mnie cały arkusz. Nie zabije mnie to wprawdzie od razu, ale jeśli nie ma takiej potrzeby... :D
Pozdrawiam
Robert
Gast
Robert,
to nie wymaga żadnego DODATKOWEGO arkusza!
Możesz po prostu użyć zwykłego arkusza przeznaczonego do wywołania jako próbki testowej.
Wywołanie......Zatrzymanie.......Wlać utrwalacz i zacząć mierzyć czas.
Po około 1 minucie po prostu sprawdzasz, jak daleko posunął się proces klarowania, i zatrzymujesz pomiar czasu do momentu całkowitego wyjaśnienia.
Czas utrwalania to dwukrotność tego czasu.
Możesz też po prostu utrwalać przez 4–5 minut.
Nadmierne utrwalenie nie jest tak szybko krytyczne.
Nie polecam stosunku 1+9.
Lepiej jest 1+4.
Mirko
rherz
Cześć Mirko,
dzięki za wskazówkę.
Rozcieńczenie 1:9 stosuję jako utrwalacz jednorazowego użytku – jak dotąd nie mam z tym żadnych problemów.
Pozdrawiam
Robert
Gast
No dobrze, jako utrwalacz jednorazowy to oczywiście działa.
Tylko kto potem będzie taszał te dziesięć litrów zużytego utrwalacza jednorazowego, które powstają przy użyciu takiej butelki Superfix, żeby to wyrzucić????
Chyba nie zamierzasz tego wylewać...
Dlatego zalecamy rozcieńczenie 1:4.
Utrwala tyle samo filmów, a łatwiej się go zanieść do punktu zbiórki odpadów :rolleyes:
Mirko
rherz
Cześć Mirko,
nie, nie wylewam tego... Gdyby to wyszło na jaw w domu, natychmiast znalazłbym dwa duże noże kuchenne w plecach i wywołałbym swój ostatni film!
Ale poważnie – moje klisze KB generują 250 ml odpadów utrwalacza (wylewanych), a błony płaskie prawdopodobnie wywołam przy użyciu około 300 ml (podane 260 ml wydaje mi się nieco za mało). Mogę oddać do punktu zbiórki odpadów niebezpiecznych do 30 l na pół roku – bez opłat – co daje około 100 wywoływań. Byłbym zadowolony, gdybym to osiągnął ;-)
I tak muszę tam jechać...
Pozdrawiam
Robert