aXL
Ahoj!
Na tomto fóru jsem opakovaně narazil na tvrzení, že v nádobě by mělo být určité množství RODINALU (koncentrátu) na jeden film.
Při mém standardním ředění 1+100 jsem však výrazně pod všemi doporučeními, ať už je to 15 ml na film, 10 ml nebo něco jiného v tomto rozmezí.
Zvláštní je, že jsem s mými roztoky nikdy neměl problémy. Naposledy jsem vyvolal 8 filmů (méně důležitých) najednou v necelých 2,4 l RODINALU 1+100. Při 24 ml použitého koncentrátu to tedy dělá pouhé 3 ml na film! (Typ filmu: Maco UP 100+ KB, během expozice je film exponován jako 50 ASA; expoziční čas 18 minut, rytmus převracení: jednou za 3 minuty)
Než se pustím do pokusu s jediným filmem v litrovém roztoku (abych se dostal alespoň na 10 ml), rád bych věděl, v čem je vlastně problém, když v roztoku mám na jeden film jen velmi málo koncentrátu. Má to opravdu vliv na kvalitu?
Díky předem,
Axel
rherz
Ahoj Axele,
je to vlastně docela jednoduché: Pokud nedosáhneš minimálního počtu snímků, může se stát, že film spotřebuje veškerou vývojku a ještě nebude úplně vyvolaný – v takovém případě se vyvolávání zastaví, bez ohledu na to, jak dlouho film v roztoku necháš.
Obvykle ale výrobci přidávají pořádnou bezpečnostní rezervu, aby byl proces „blbuvzdorný“, tzn. minimální množství je určitě nastaveno velkoryse. Dalším bodem by mohla být odolnost proti oxidaci, která se při vyšším ředění stále snižuje. Tvůj vývojka by se mohl zkazit ještě dřív, než se dostane k plechovce a filmům.
Doufám, že ti to trochu pomůže.
S pozdravem
Robert
Gast
Ahoj!
Spotřeba vývojky závisí také na typu filmu (obsahuje více či méně stříbra) a na způsobu expozice/motivu (mnoho ostrých kontrastů s velkým množstvím jasných světel), protože v závislosti na tom je zapotřebí více či méně vývojky k redukci exponovaného stříbra v obraze.
Proto výrobce samozřejmě uvádí určité bezpečnostní rezervy při udávání minimálních množství (u RODINALu oficiálně 10 ml). Lidé, kteří rádi riskují, mohou samozřejmě tuto hodnotu mírně podkročit, ale 3 ml na film považuji již za hranici.
Příliš malé množství vývojky se pravděpodobně projeví tenkými a nevýraznými negativy (na druhou stranu však možná větší ostrostí okrajů díky vyčerpání vývojky).
Roman
aXL
Ahoj,
myslím, že Robert má spíš pravdu. Filmy, které vyvolávám, patří k těm s vysokým obsahem stříbra (alespoň to tvrdí strýček Schröer z Maco a já nemám důvod mu nevěřit). Zejména film UP 25+, který jinak vyvolávám v RODINALu, má s 9 mg stříbra na m² rozhodně nezanedbatelný obsah.
Mezi zmíněnými 8 filmy byly 2, které dostaly zjevně příliš mnoho světla. Výsledkem byly výrazně přeexponované, extrémně husté negativy. RODINAL je tedy i v tomto silném ředění všechno jiné než slabý.
Stále více se domnívám, že tato prastará polévka je stále podceňována, nebo ne?
Mějte se,
Axel
fotohuisrovo
Ahoj Axele,
Vrátím se k citátu pana Wolfganga Holze ze společnosti Agfa:
Autor: wolfgang holz (213.168.99.---)
Datum: 29.10.03 10:39
Jelikož jsem již byl citován, rád bych se ještě jednou vyjádřil k této – jak již bylo zmíněno – časté otázce.
Při vyvolávání filmu je zapotřebí určité množství vývojky. Tato vývojka se při zpracování spotřebuje. Agfa nyní doporučuje minimální množství 10 ml koncentrátu na jeden film. To znamená, že v závislosti na ředění se dostaneme na více než 500 ml. To, že je to 10 ml a ne 7, 8 nebo 9 ml, souvisí s tím, že výrobce nemůže v každém jednotlivém případě vědět, jak byla provedena expozice filmu, tedy jak vysoký je podíl černé barvy v negativu. Při fotografování v noci je totiž v závislosti na motivu exponováno velmi málo stříbrné soli a odpovídajícím způsobem se také málo vyvolává, což zase znamená, že se spotřebuje málo vývojové látky.
Proto společnost Agfa vycházela z průměrné hodnoty expozice a na této průměrné hodnotě je založeno množství 10 ml. To znamená, že je zcela možné vystačit s menším množstvím, např. 5 ml na jeden film. S 10 ml na každý film je v každém případě zajištěno, že výsledky budou dobré a také reprodukovatelné. Kdo chce použít méně koncentrátu, může to samozřejmě udělat, ale doporučuje se předem výsledky otestovat. A to nejen u „normálních“ negativů, ale i u těch odlišných, protože jinak se může stát, že negativy budou nakonec příliš slabé.
S pozdravem
Wolfgang Holz
Agfa-Gevaert AG
Myslím, že je jasné, co tím je vysvětleno.
S pozdravem z Holandska, :rolleyes:
Fotohuis RoVo
www.FotohuisRoVo.nl
Robert Vonk