Gast
Dobrý den,
vyzkoušel jsem svitkové filmy Fomapan 100, T200 a 400 s vývojkou Classic F09 a ustalovačem Calbe A49.
V A49 1+1 13 min, každých 15 s 1x naklonění, při 2 DIN pod doporučenou hodnotou sice hustoty přes závoj sedí, střední hustoty jsou však s 0,8 příliš vysoké a konečné hustoty v zóně VIII nepřesahují v rozporu s technickými listy 1,1–1,15.
U F09 1+40 8 min. se stejným nakloněním jako u A49 se mi vůbec nedaří překročit prahovou hodnotu o.D 0,01–0,02 a konečná hustota se pohybuje mezi 0,85–1,05.
Foma 100 zpracovávám s dobrými výsledky jako plochý film v F09.
Kdo mi může pomoci?
Thomas
Gast
Thomasi,
zkus to ještě jednou s A49 bez 1+1 (tedy základní roztok) nebo s F09 1+20.
Foma obecně trochu stlačuje. Pro práci se zónovým systémem se lépe hodí Classic.
Foma je skvělá pro malý formát a běžnou práci, protože díky stlačení se zvětšeniny rychleji ustálí a světla jsou již vykreslená.
Classic 200 v PMK nebo ABC by pro tebe byla pravděpodobně nejlepší volba.
Podívej se také na APUG.ORG.
S pozdravem
Mirko
Gast
Thomasi,
zkus to znovu s A49 bez 1+1 (tedy základní roztok) nebo s F09 1+20.
Foma obecně trochu stlačuje. Pro práci se zónovým systémem se lépe hodí Classic.
Foma je skvělá pro malý formát a běžnou práci, protože díky stlačení se zvětšeniny rychleji ustálí a světla jsou již vykreslená.
Pozdravy
Mirko
Gast
Thomasi,
zkus to znovu s A49 bez 1+1 (tedy základní roztok) nebo s F09 1+20.
S pozdravem
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
moc děkuji za tvou odpověď, už mě také napadlo vyvolávání ve základním roztoku.
U A49 mi ale vadí, že se v jedné lázni vyvolává více filmů.
Původně jsem chtěl vyzkoušet Classic. Zaměstnanec Fotoimpexu mi spíše doporučil Foma, protože považoval Classic za příliš strmý, ale co mi vadí na zónovém systému. No, možná jsem svou práci podle zónového systému nevyjádřil dost jasně.
Ale teď ho vyzkouším a informuji se o vývojkách, které jsi mi doporučil.
Thomas