Gast
Witam,
Przetestowałem filmy Fomapan 100, T200 i 400 w formacie filmowym przy użyciu Classic F09 i Calbe A49.
W A49 1+1 13 min co 15 sek. 1x przechylenie przy 2 DIN poniżej wartości nominalnej gęstości nad zamgleniem są w porządku, ale średnie gęstości są zbyt wysokie przy 0,8, a gęstości końcowe w strefie VIII, wbrew danym technicznym, nie przekraczają 1,1–1,15.
W przypadku F09 1+40 8 min, przy takim samym przechyleniu jak w A49, w ogóle nie przekraczam progu o.D 0,01–0,02, a gęstość końcowa wynosi 0,85–1,05.
Foma 100 przetwarzam z dobrymi wynikami jako błona płaska w F09.
Kto może pomóc?
Thomas
Gast
Thomas,
spróbuj jeszcze raz z A49 bez 1+1 (czyli roztworem podstawowym) albo F09 1+20.
Zasadniczo Foma nieco zniekształca obraz. Do pracy w systemie strefowym lepiej nadaje się Classic.
Foma jest świetna do małego formatu i normalnej pracy, bo dzięki ściemnieniu powiększenia szybciej się ustabilizują, a światła są już zarysowane.
Classic 200 w PMK lub ABC byłby dla Ciebie prawdopodobnie najlepszym wyborem.
Zajrzyj też na APUG.ORG.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Thomas,
Zasadniczo Foma nieco zniekształca obraz. Do pracy w systemie strefowym lepiej nadaje się Classic.
Foma jest świetna do zdjęć małogabarytowych i normalnej pracy, ponieważ dzięki ściemnianiu powiększenia szybciej się ustabilizują, a światła są już wyrysowane.
Zajrzyj też na stronę APUG.ORG.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Thomas,
Foma jest świetna do małego formatu i normalnej pracy, bo dzięki ściemnieniu powiększenia szybciej się ustabilizują, a światła są już zarysowane.
Zajrzyj też na APUG.ORG.
Pozdrawiam
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
bardzo dziękuję za odpowiedź, myślałem już o wywoływaniu w roztworze podstawowym.
W przypadku A49 nie podoba mi się wywoływanie kilku filmów w jednym roztworze.
Początkowo chciałem wypróbować Classic. Pracownik Fotoimpexu polecił mi raczej Foma, ponieważ uważał, że Classic jest zbyt ostry, ale co to znaczy w systemie strefowym. Cóż, być może nie wyraziłem wystarczająco jasno, jak pracuję w systemie strefowym.
Ale teraz go przetestuję i zapoznam się z wywoływaczami, które mi zaproponowałeś.
Thomas