dpc
Ahoj!
Poprvé jsem pracoval se skleněným podstavcem (sklo je na obou stranách) a na zvětšeninách se mi okamžitě objevily Newtonovy kruhy.
Jak se těmto kruhům příště – při použití stejného podstavce – vyhnout? Pomocí fénu?
Napište mi, jak to řešíte vy.
Gast
Ahoj!
Kdysi jsem měl sám zvětšovací přístroj (Durst 606), u kterého jsem často míval problémy s Newtonovými kruhy – vyřízl jsem si malou masku ve formátu negativu z tenkého kartonu a připevnil ji na horní sklo, a tím to vyřešil.
S tím F? to ještě zhoršuješ – pokud mě paměť neklame, suchý vzduch podporuje vznik Newtonových prstenců...
Od Tetenalu kdysi existoval takový sprej proti Newtonovým prstencům, ale s tím nemám žádné praktické zkušenosti.
Roman
Gast
O jaký zvětšovací přístroj se vlastně jedná?
Možná se k tomu dají použít antinewtonovské sklo a kovové vložky.
Mirko
Gast
Ten zvětšovač je taky Durst. Laborator 900, respektive Colidap 905 – na přístroji je toho napsáno spousta.
Nejdřív vyzkouším tu kartonovou vložku – díky za tip!
Beef
Ahoj,
celou dobu jsem měl s těmi skvrnami stejný problém. Ať jsem zkusil jakoukoli povrchovou úpravu skla... nikdy nezmizely :rolleyes:
S touto kartonovou maskou jsou všechny problémy vyřešeny! Díky, Romane! :lol:
Newtonovy kruhy úplně zmizely a výtisky jsou úžasné! Mohu to vřele doporučit každému, kdo má stejný problém!
Pro ilustraci, jak to vypadá, pokud má někdo stejný problém... tady je fotka mého řešení:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Karton je velmi tenký, hladký a tuhý, jako u hrací karty (tu bych použil). Sklo jsem předem očistil lihem a masku nalepil běžným levným lepidlem na papír (nanášet v tenké vrstvě!). Pokud se něco dostane na masku -> krátce navlhčete lihem a setřete prsty.
Pozdravy
Andi